Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο Μάϊος της επανεκκίνησης κι η μάχη για τα εργασιακά

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

Τους φακέλους των υποχρεώσέων τους μέσα στο Μάιο βρίσκουν επάνω στα γραφεία τους τα κυβερνητικά στελέχη, που επιστρέφουν από σήμερα πλήρως στα καθήκοντά τους, μετά από μια ανάσα 4 ημερών, από το Μεγάλο Σάββατο έως και χθες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Μάιος είναι κομβικός μήνας, γιατί σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ομαλής κοινωνικής ζωής, αλλά και της οικονομίας. Το άνοιγμα της εστίασης ήδη άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των πολιτών, καθώς φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει πως τα χειρότερα της πανδημίας είναι, πλέον, πίσω μας. Σε εννέα μέρες ανοίγει και ο τουρισμός, ενώ απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, οπότε η αίσθηση της υπέρβασης της κρίσης αναμένεται να εμπεδωθεί.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να έχουν πλήρη και αυξημένη εποπτεία στην ομαλή εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς και στην εκτεταμένη χρήση των self tests, αφού το τελευταίο που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι ένα ακόμα πισωγύρισμα, εάν η προσοχή χαλαρώσει και ο κίνδυνος επιστρέψει.

Η μέριμνα στο πεδίο της οικονομίας

Στο πεδίο της οικονομίας η κυβερνητική μέριμνα συνίσταται στη στήριξη όσων τμημάτων της δεν επανέλθουν αμέσως σε πλήρη λειτουργία, αλλά και στην ενίσχυση όσων ξεκινήσουν και πάλι την οικονομική τους δράση. Έτσι, για όσους μείνουν κλειστοί θα συνεχίσει η καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ, ενώ θα στηριχθούν κι από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που έχει παραταθεί έως και τον Σεπτέμβριο. Μετά την Επιστρεπτέα 7, ακολουθεί η στήριξη περίπου 100.000 επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού που ανοίγει στις 14 Μαΐου.

Μέσα στο μήνα θα ξεκινήσει η επιδότηση παγίων δαπανών με κριτήριο την πτώση του τζίρου, ενώ πολύ σημαντική θεωρείται η στήριξη με 330 εκατομμύρια των επιχειρήσεων εστίασης και άλλα 350 εκατ. για τις επιχειρήσεις τουρισμού, ώστε το άνοιγμα περίπου 35.000 επιχειρήσεων στους δυο αυτούς κλάδους, να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Τέλος, στα μέτρα στήριξης του Μαΐου περιλαμβάνονται μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τα δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου, αλλά και το πρόγραμμα «Γέφυρα-2», για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Με αυτό το πλέγμα μέτρων η κυβέρνηση θεωρεί πως η οικονομική επανεκκίνηση θα γίνει χωρίς μεγάλα προβλήματα. Παράλληλα, όμως, προετοιμάζεται και στο πολιτικό πεδίο για αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, με επίκεντρο τις αλλαγές στα εργασιακά.

Η μάχη για τα εργασιακά

Παρά το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος διαφωνίας, αφού το νομοσχέδιο Χατζηδάκη κατοχυρώνει το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών, ωστόσο το θέμα απασχολεί το γραφείο του πρωθυπουργού για άλλο λόγο: Διότι το επιτελείο Μητσοτάκη περιμένει μια επίθεση -έστω και με ανορθολογικά, όπως τα χαρακτηρίζει, επιχειρήματα- του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως σε νέους ανθρώπους, σε τμήματα του πληθυσμού που μπορούν να επηρεαστούν από τα συνδικάτα και σε έναν αντιδεξιό, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πληθυσμό που εδώ και καιρό αισθάνεται πολιτικά άστεγος. «Η μάχη δεν θα γίνει με επιχειρήματα, αλλά με ένταση φωνής από την αντιπολίτευση και πρέπει να βρούμε τρόπους να απαντήσουμε σε αυτό» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας κατά τις ημέρες της αργίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ