Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παναγιωτόπουλος προς ΕΕ: Να διαμορφώσουμε κοινή αντίληψη για τις απειλές

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο ύπατος επρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε τα μέλη του για θέματα επικαιρότητας, εξετάζοντας σειρά πρόσφατων εξελίξεων σε σημεία έντασης όπως είναι η περιοχή του Σαχέλ, η Ουκρανία, η Μοζαμβίκη και οι ζώνες ευθύνης της επιχείρησης «IRINI».

Τα μέλη του Συμβουλίου αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση κρίσεων, ενώ κατά το άτυπο γεύμα εργασίας οι υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, της Κύπρου, Χαράλαμπο Πετρίδη και της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, συνεκλήθησαν τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και του Δορυφορικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να αναφέρω, αρχικά, ότι σήμερα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών Άμυνας, προήδρευσα για πρώτη φορά της Συνάντησης των υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε.

Είχα επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκα στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., και στην ανάγκη να χαραχτεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να τονίσω τη καθοριστική σημασία της ανάλυσης απειλών για την οριστική διαμόρφωση και το περιεχόμενό της Στρατηγικής Πυξίδας.

Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε μια κοινή αντίληψη για τις απειλές αυτές και να αξιοποιήσουμε τη Στρατηγική Πυξίδα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της και να προστατεύουμε αυτά και τους πολίτες τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ