Νέα
  • ΓΔ: 906.51 +0.11%
  • Τζίρος: 18,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Διευρύνει την κριτική του κι επενδύει στον συνδικαλισμό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Eurokinissi
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Eurokinissi

Καθώς η πανδημία σιγά- σιγά παύει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό τον δικό της σχεδιασμό για τους τρόπους και τα πεδία αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση, καθώς και τις στοχεύσεις της με σκοπό τη διεύρυνση της πολιτικής της βάσης προς τα κεντροαριστερά. Η Παιδεία και τα εργασιακά αποφασίστηκε ότι θα είναι τα πρώτα πεδία που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει τις πρώτες μάχες, πέρα από τα υγειονομικά.

Αφορμή για το πρώτο έδωσε η επαναλειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανεμελιά» στην προστασία μαθητών και διδασκόντων, ζήτησε 15.000 προσλήψεις στην Παιδεία ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Σε αυτό το πλαίσιο κανονίστηκε και συνάντηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ). Παράλληλα στη συνάντησή του με τους συνδικαλιστές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Τσίπρας άκουσε κάποιους από αυτούς να επιτίθενται στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης κι έτσι να ευνοούν μια διεύρυνση της θεματολογίας της συνάντησης.

Παράλληλα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά με προσοχή και χωρίς τυμπανοκρουσίες να αποκτήσει επαφή με κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, κυρίως από το χώρο της ΠΑΣΚΕ, που αισθάνονται να μην αξιοποιούνται από το Κίνημα Αλλαγής. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος, όπου κατά γενική ομολογία υποεκπροσωπείται. Από την άλλη πλευρά, όμως, θεωρεί ότι και πολλά στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν μπορούν να εκφραστούν πολιτικά μέσα από το ΚΙΝΑΛ, που ούτε την εκλογική δύναμη, ούτε την παρέμβαση του παλιού ΠΑΣΟΚ έχει στους εργασιακούς χώρους. Μέσα σε αυτή την αμοιβαία έλλειψη επιχειρείται μια πολιτική προσέγγιση της Κουμουνδούρου με συνδικαλιστικούς παράγοντες της κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως δεν αρκείται σε αυτό. Αναζητά με προσοχή και συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ που για τους δικούς τους λόγους είναι δυσαρεστημένα με την ηγεσία Μητσοτάκη κι έχουν κρατήσει αποστάσεις από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Εκεί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν τα στελέχη αυτά να βρουν πολιτική στήριξη, χωρίς να τους ζητηθεί μια γενικότερη πολιτική συμπόρευση με ένα αριστερό κόμμα όπως αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το «γήπεδο» είναι να παρουσιάσει μια σειρά συνδικαλιστικών στελεχών (μέσα στα οποία κι κάποια πρώτης γραμμής) στο πλαίσιο της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και της πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ έως το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ