Νέα
  • ΓΔ: 895.94 +0.08%
  • Τζίρος: 32,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φόρουμ Δελφών - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών

«Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει και ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί το μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τις μεταρρυθμίσεις του Ρήγκαν και της Θάτσερ που διαλύουν την εργασία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, όπως την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων.  

Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μειώσεις μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το εργασιακό, επανέλαβε ότι «καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες. Κάνει το 8ωρο δεκάωρο, παρακάμπτει τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές. Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη είναι ανισομερής.

Η αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσής τους οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο».

Συμφωνία Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας τόνισε ότι «καταφέραμε μία ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή. Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία. 
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της».

Ανάκαμψη της οικονομίας 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε πως η αναδιάρθρωση του χρέους του 2018 και το μαξιλάρι που άφησε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μια βεβαιότητα έναντι των αγορών.

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι να μην είναι ισχυρή και κυρίως συμπεριληπτική η ανάπτυξη σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, που έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά από την πανδημία, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη στην μετά covid εποχή.

Κορονοιός 

Τέλος, σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημία του κορονοιού και την πατέντα των εμβολίων τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις και τους νόμους της ΕΕ για το κέρδος των πολυεθνικών έναντι της υγειονομικής ασφάλειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ