Νέα
  • ΓΔ: 906.24 +0.08%
  • Τζίρος: 24,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Αθήνα παρακολουθεί τον Ερντογάν να γκρεμίζει τις γέφυρες με γειτονικές χώρες

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP Images

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν διπλωματικοί κύκλοι στην Ελλάδα, οι οποίοι συχνά κάνουν εισηγήσεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ, τον τρόπο με τον οποίο το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «κατάφερε» να ξηλώσει τις πολύμηνες προσπάθειες που ο ίδιος είχε καταβάλει, προκειμένου να αποκαταστήσει μια κάποια επαφή με χώρες της περιοχής, με τις οποίες είχε δημιουργήσει μεγάλες τριβές στο πρόσφατο παρελθόν, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και σημαντικές χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της Άγκυρας να αποκαταστήσει κάπως τις σχέσεις της με το Ισραήλ, χρειάστηκε μόνο ένα 24ωρο νέων ταραχών μεταξύ του κράτους αυτού και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που έχει έδρα τη Λωρίδα της Γάζας, για να καταρρεύσουν οι όποιες γέφυρες Τουρκίας- Ισραήλ. Ο ίδιος ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν (ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις προσωπικά και πολιτικά με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του) στον οποίο φέρεται να έχει πει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει ένα καλό μάθημα αποτροπής στο Τελ Αβίβ. Η Αθήνα σημειώνει επίσης την οργισμένη αντίδραση του Γιαΐρ Νετανιάχου, γιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος, απαντώντας σε δηλώσεις του Ερντογάν που χαρακτήρισε ο Ισραήλ «κράτος τρομοκρατίας», θύμισε στους Τούρκους ότι «διαπράξατε γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων».

Ενόχληση για την τουρκική στήριξη στη Χαμάς

Παράλληλα, στην ελληνική πρωτεύουσα καταγράφεται η σημαντική ενόχληση των δυτικόφιλων αραβικών κρατών, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Αιγύπτου από την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στη Χαμάς, ενώ η Άγκυρα κατηγορεί χωρίς δισταγμό αυτές τις χώρες για «συνοδοιπορία με το Ισραήλ».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ορισμένων αραβικών κρατών με το Ισραήλ (όπως τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν) εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως ευκαιρία να εκφράσει εκείνη τους μουσουλμάνους όλης της περιοχής. «Υπάρχει πάντα κι η εσωτερική διάσταση: Όσο το ΑΚΡ πέφτει στις δημοσκοπήσεις, τόσο ο Ερντογάν πολιτεύεται όχι με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά με βάση την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει στους πολίτες της χώρας αυτής», προσθέτουν.

Άλλωστε πολλοί «άσπονδοι» φίλοι της Τουρκίας σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι την ώρα που καταπιέζει εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στο εσωτερικό της, που φυλακίζει όποιον δεν συμφωνεί μαζί της και που κυνηγά με κάθε τρόπο τους Κούρδους, η «ευαισθησία» της για την τύχη των Παλαιστινίων είναι τουλάχιστον υποκριτική…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ