Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι ομογενείς επιχειρηματίες που ζητούν αμερικανική παρέμβαση κατά της Τουρκίας

Επιστολή ομογενών επιχειρηματιών στους New York Times για την τουρκική επιθετικότητα
Πηγή: Eurokinissi

Οι Τζον Κατσιματίδης, Αντριου Λιβέρης, Ντένις Μεχίελ, Μάικλ Ψαρός και Τζορτζ Στάμας κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης, που επιχειρεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι 5 Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας τις τελευταίες δεκαετίες στην κατεύθυνση της προώθησης του ελληνισμού παράλληλα με την εντυπωσιακή οικονομική τους εξέλιξη.

Τζον Κατσιματίδης

Με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, βάσει της τρέχουσας αποτίμησης, ο Τζον Κατσιματίδης ανήκει στη διεθνή οικονομική ελίτ. Κατέχει τη 299η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων Αμερικανών στη λίστα Forbes 400 ενώ βρίσκεται στο νούμερο 590 του καταλόγου των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη για την χρονιά του 2020. Τα περιουσιακά στοιχεία του τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερά πάνω από τα 3 δισ. δολάρια καταγράφοντας το μεγαλύτερο ύψος τους τον Μάρτιο του 2016 ανερχόμενα σε 3,4 δισ. δολάρια.

Η ζωή του Τζον Κατσιματίδη αποτελεί τον ορισμό του  αμερικανικού ονείρου. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Νίσυρο το 1948 αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Από υπάλληλος παντοπωλείου έφτασε στα 25α γενέθλια του να είναι ιδιοκτήτης 10 super market στο Μανχάταν. Σήμερα είναι επικεφαλής του ομίλου  Red 
Apple Group με συμμετοχές όχι μόνο στον τομέα της λιανικής αλλά και της ενέργειας, της αεροπορίας και των ακινήτων
απασχολώντας περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του.

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας super market Gristedes εισήλθε δυναμικά στην αγορά ενέργειας μέσω της απόκτησης διυλιστηρίου στην Πενσυλβάνια δυναμικότητας 70.000 βαρελιών ημερησίως με το ανθρώπινο δυναμικό του δικτύου της εταιρείας να αριθμεί 4.000 εργαζόμενους. Ο όμιλος του Τζον Κατσιματίδη έχει πλέον συρρικνώσει τη συμμετοχή του στη λιανική στρέφοντας το ενδιαφέρον του στο real estate καθώς διαθέτει και διαχειρίζεται ακίνητα εμβαδού άνω των 2 εκατ. τετραγωνικών ποδών κυρίως στην Νέα Υόρκη, στην Πενσυλβάνια, το Οχάιο και την Φλόριντα.

Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στη δημόσια ζωή της Νέας Υόρκης έχοντας θέσει υποψηφιότητα κατά το παρελθόν για το δημαρχιακό θώκο της πόλης ενώ έντονη είναι και η παρουσία του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Το Σεπτέμβριο του 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος διόρισε τον Τζον Κατσιματίδη, στη θέση του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Αντριου Λιβέρης

Ο Αντριου Λιβέρης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας χημικών με καταγωγή από το Καστελόριζο.  Η γιγαντιαία εταιρεία DowDuPont, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Dow Chemical και της DuPont, ύστερα από συμφωνία 130 δισ. δολαρίων, αποτελεί το έως τώρα αποκορύφωμα της επί 40 χρόνια πρωταγωνιστικής παρουσίας του στον χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ο ίδιος ότι έχει ανακηρυχτεί ως ο «Νο 1 παίκτης» στις παγκόσμιες αγορές χημικών τρεις φορές.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον επέλεξε για να ηγηθεί του Συμβουλίου Βιομηχανίας ενώ υπηρέτησε ως σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα εξωτερικού εμπορίου. Νωρίτερα η εταιρεία του είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Apple, η Microsoft, η Amazon και η Sony.

Μεγάλωσε στην Αυστραλία και η καριέρα του Λιβέρη στην εταιρεία Dow Chemical ξεκίνησε το 1976 μετατρέποντας μια επιχείρηση κατασκευής χημικών προϊόντων σε έναν κολοσσό καινοτομίας παράγοντας χημικά, πλαστικά και προηγμένα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και των γεωργικών προϊόντων, όπως οι γενετικά βελτιωμένοι σπόροι.

Ο Αντριου Λιβέρης δεν ξέχασε ποτέ την ελληνική καταγωγή του και ως ένας από τους ιδρυτές  του «The Hellenic Initiative», του μη κερδοσκοπικού φορέα, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας, έχει συνεισφέρει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Ντένις Μεχίελ

Ο Ντένις Μεχίελ είναι πρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του νέου Εθνικού Ιερού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν των δίδυμων πύργων. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει ήδη δαπανήσει 10 εκατ. δολάρια για την ανέγερση του εθνικού προσκυνήματος στην Νέα Υόρκη ενώ για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν επιπλέον 35 εκατ. δολάρια ανεβάζοντας το συνολικό ποσό από την αρχή των εργασιών σε 82εκατ δολάρια.

Εχει μακρά διαδρομή στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες του  Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ αναπτύσσοντας έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Νέα Υόρκη. Ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής και επικεφαλής μιας σειράς καινοτόμων επιχειρήσεων έχει υπηρετήσει τα κοινά της Νέας Υόρκης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της δημοτικής αρχής διαχείρισης του Battery Park.

Ο Ντένις Μεχίελ απολαμβάνει του σεβασμού της ομογένειας στις ΗΠΑ για την μακρά και σημαντική προσφορά του στην ελληνοχριστιανική κοινότητα. Είναι μέλος του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη, έχει διατελέσει μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, συμμετέχει στην «Leadership 100», τον οργανισμό για την προώθηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ  ενώ έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας λαϊκός από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μάικλ Ψαρός

Ο Ελληνοαμερικανός με καταγωγή από την Χίο και την Μικρά Ασία είναι συνιδρυτής της KPS Capital Partners, LP, του ομίλου διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων περίπου 12 δισ. δολαρίων. Κατέχει τη θέση του διευθύνοντος εταίρου της εταιρείας και είναι μέλος της επιτροπής επενδύσεων και της επιτροπής διαχείρισης. Τα κεφάλαια της KPS Capital Partners επικεντρώνονται σε επενδύσεις μετοχών σε μεταποιητικές και βιομηχανικές εταιρείες με έμφαση στον τομέα των πρώτων υλικών, των προϊόντων υγείας και πολυτέλειας και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Οι παππούδες του Μάικλ Ψαρού από την πλευρά της μητέρας του ζούσαν στο χωριό Ολύμποι της Χίου ενώ η οικογένεια τού πατέρα μου στην Αλικαρνασσό πριν μεταναστεύσουν. Εχοντας σπουδάσει οικονομικά στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία ίδρυσε την KPS, της οποίας τα συνολικά ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 10,3 δισ. δολάρια απασχολώντας, άμεσα και μέσω κοινοπραξιών, περισσότερους από 32.000 υπαλλήλους σε 22 χώρες. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης «Leadership 100»  και αντιπρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου.

Τζόρτζ Στάμας

Ο συνιδρυτής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας «The Hellinic Initiave» είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους δικηγόρους των ΗΠΑ με εξαιρετικές επιδόσεις στο αμερικανικό επιχειρείν. Ειδικεύεται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων και σε συναλλαγές εταιρικών τίτλων για λογαριασμό του οίκου Gibson Dunn. Επίσης, συμβουλεύει εκτελεστικά στελέχη επιπέδου CEO και συμβούλια διευθυντών σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Κατατάσσεται στους κορυφαίους πληρεξούσιους νομικούς στον τομέα των εταιρικών συμφωνιών διεθνούς επιπέδου, με το συνολικό ύψος των εταιρικών συμφωνιών που έχει κλείσει να είναι άνω των 45 δισ. δολαρίων. Οι διακρίσεις από εταιρείες νομικών αξιολογήσεων για τον ίδιο είχαν έρθει αρκετά νωρίς με τη βράβευσή του μεταξύ των 45 κορυφαίων Αμερικανών δικηγόρων κάτω των 45 ετών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ