Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EE: Συμμετοχή του Ι. Σμυρλή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής / Πηγή: Eurokinissi
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής / Πηγή: Eurokinissi

 Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου ΕξωτερικώνΙωάννης Σμυρλής.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών υπό την πορτογαλική Προεδρία, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης, καθώς και τις τρέχουσες προκλήσεις λόγω της πανδημίας.

Αποτυπώθηκε, μεταξύ άλλων, η νέα εμπορική στρατηγική της Ένωσης με επιδίωξη τη στρατηγική αυτονομία, διατηρώντας την εξωστρέφεια της ΕΕ. Βασικοί άξονες της θα είναι η βιωσιμότητα και ο θεμελιώδης πράσινος & ψηφιακός μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ παράλληλα, επιχειρείται η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών, από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Σημαντική επίσης προτεραιότητα, θεωρείται η δέσμευση σε ένα ανοικτό, βάσει κανόνων, πολυμερές εμπορικό σύστημα, με κομβικής σημασίας τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Επιπλέον, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, καθώς και τις υπό διαμόρφωση συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, κ. Σμυρλής, σε σχετική συζήτηση με τη νέα γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΠΟΕ, προκειμένου να επιτευχθούν τα αναμενόμενα από τα μέλη του Οργανισμού, αποτελέσματα.

Επίσης, σε σχετική συζήτηση με την ύπατη εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Tάι, ο κ. Σμυρλής εξέφρασε την ελπίδα για μια νέα εποχή εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ & ΗΠΑ, με στόχο την επίλυση των εμπορικών διαφορών, καθώς και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των κανόνων διεθνούς εμπορίου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, κ. Σμυρλής, πραγματοποίησε διμερείς επαφές με τους εκπροσώπους της Σλοβενίας, επόμενη προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με στόχο την ενίσχυση της καλής συνεργασίας και την προώθηση των θέσεων της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ