Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στην αφετηρία εκλογικού μαραθώνιου κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Βουλή / Πηγή: Intime
Βουλή / Πηγή: Intime

Περίοδος έντονων διεργασιών στο εσωτερικών των περισσότερων πολιτικών κομμάτων είναι αυτή που διανύουμε, καθώς το τέλος της πανδημίας, ουσιαστικά θέτει όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην αφετηρία μιας πορείας με μέγιστο διάστημα δυο ετών και κατάληξη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΝΔ: Σενάρια ανασχηματισμού και μάχη στα εργασιακά

Για τη Νέα Δημοκρατία ξεκινά ένα εξάμηνο αλλαγών, που θα αρχίσει με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπουργών, που γίνεται αυτές τις μέρες - κρίνοντας τελικά το χρόνο και τη φυσιογνωμία του ανασχηματισμού - και θα τελειώσει με το 14ο Συνέδριο που προγραμματίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στο ενδιάμεσο προβλέπεται η εκλογή νέων κομματικών οργάνων σε όλη την ιεραρχία, δηλαδή μια διαρκής κινητικότητα που θα ξαναφέρει κοντά στα «γαλάζια» γραφεία την πολιτική βάση της κεντροδεξιάς.

Στο μεταξύ γίνεται μια αθόρυβη και χωρίς τελεσίδικες διαβεβαιώσεις κατάρτιση «υποψηφίων- υποψηφίων» δηλαδή πιθανών προσώπων που μπορεί να εμπλουτίσουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε όταν έλθει η ώρα, να τεθούν υπόψη του Κυριάκου Μητσοτάκη οι «short lists» σε κάθε εκλογική περιφέρεια κι εκείνος να κάνει τις τελικές επιλογές.

Στο κυβερνητικό επίπεδο η πολιτική και ιδεολογική μάχη των επόμενων ημερών θα δοθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο, όπου αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και τους οργανωμένους συνδικαλιστές.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι αποφασισμένο να δώσει κατά μέτωπο αυτή τη μάχη, έχοντας την πεποίθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με «χρεοκοπημένες συνδικαλιστικές κραυγές άλλων εποχών» κατά τη ρήση γνωστού κυβερνητικού στελέχους, το οποίο έφερνε ως παράδειγμα τον σκαιό τρόπο που αντιμετώπισαν οι ταξιδιώτες των πλοίων την απεργία των συνδικαλιστών της ΠΕΝΕΝ.

«Η συζήτηση στη Βουλή θα καταδείξει την ποιοτική διαφορά του πολιτικού μας λόγου» προσθέτει το ίδιο στέλεχος, «ενώ η πανεργατική απεργία της Πέμπτης θα θυμίσει στους πολίτες ποιοι τους ταλαιπωρούν χρόνια τώρα και τι αποτελέσματα είχε όλη αυτή η ταλαιπωρία».

ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτική Διακυβέρνηση για πολιτική ανατροπή

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί έτσι κι αλλιώς αυτή την περίοδο ως μια νέα αφετηρία. Η θέση της Κουμουνδούρου ήταν ότι κατά την περίοδο της πανδημίας οι πολίτες από τον φόβο για τα χειρότερα συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση κι έτσι εξηγείται η υπεροχή της τελευταίας στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Συνεπώς τώρα, που η πανδημία εμφανώς υποχωρεί, το νέο ξεκίνημα πρέπει να οδηγήσει στην πολιτική ανατροπή με σκοπό την εκλογική νίκη όταν στηθούν οι κάλπες.

Στο επόμενο δεκαπενθήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει μάχες στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, με την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο και την πανεργατική απεργία της Πέμπτης. Η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί μετά τις 17 Ιουνίου οπότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα διοργανώσει εκδήλωση για τα εργασιακά, δίνοντας ακόμα μια φορά προς τα έξω το περιεχόμενο της πολιτικής και ιδεολογικής της διαφωνίας με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια, η Κουμουνδούρου θα στραφεί στην τελική φάση της προετοιμασίας της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα ή τις αρχές του επόμενου.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να θέσει τις βάσεις για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, μια πολιτική πλατφόρμα που θα ήθελε να παρουσιάσει στις επόμενες εκλογές στην προσπάθειά του για συσπείρωση όλων των αντιδεξιών πολιτικών δυνάμεων (με την εξαίρεση του ΚΚΕ). Ήδη οι γέφυρες με το Μέρα 25 έχουν στηθεί, ενώ υπάρχει και μια συνεχής διαβούλευση με τους Πράσινους, που όμως έχουν τα δικά τους, εσωτερικά προβλήματα.

Το μεγάλο ερωτηματικό, είναι το ΚΙΝΑΛ, το οποίο στο ενδιάμεσο διάστημα ως τις βουλευτικές εκλογές θα προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, που είναι φυσικό να διαμορφώσει και την αντίστοιχη φυσιογνωμία του κόμματος.

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές γραμμές, θεωρεί ότι πιθανή εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου θα καταστήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προνομιακό συνομιλητή της Νέας Δημοκρατίας, συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί με «επιθετικό τρόπο» στην αντιδεξιά βάση του Κινήματος, με σκοπό να την ενσωματώσει. Εάν, πάλι, εκλεγεί πρόεδρος με αντιδεξιά χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας, θα προτείνει τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ, των Οικολόγων- Πράσινων, του Μέρα 25 κι άλλων κινήσεων και φορέων της ευρύτερης Αριστεράς, στην Προοδευτική Συμμαχία που θα αντιτάξει στην πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «διπλές εκλογές». Έτσι, προσθέτουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, θα μείνει ζωντανό το αίτημα της απλής αναλογικής.

ΚΙΝΑΛ: Η εκλογή ηγεσίας και η ώρα της κρίσεως

Το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρα από τις πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά, είναι ξεκάθαρο πως το χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας απασχολεί κατά τρόπο κυρίαρχο η εσωκομματική εκλογική μάχη για την ανάδειξη ηγεσίας.

Αυτή θα αναδείξει τη φυσιογνωμία αλλά και τις πραγματικές προοπτικές του κόμματος που κάποτε μεγαλούργησε στις κάλπες και στη διακυβέρνηση του τόπου, εδώ όμως και περίπου μια δεκαετία ταλαιπωρείται σε μονοψήφια ποσοστά που κάνουν επισφαλή την συμμετοχή του σε μείζονες πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζουν πυρετωδώς τις υποψηφιότητές τους, δηλαδή ουσιαστικά προσφέρουν στους εκλογείς, τρεις διαφορετικές προοπτικές για το κομματικό μέλλον του χώρου.

Η σημερινή πρόεδρος που θα ξαναείναι υποψήφια, εμφανίζεται αμετακίνητη στη στρατηγική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην αντιδεξιά πολιτική της. Ωστόσο πρέπει να εξηγήσει γιατί αυτές οι επιλογές δεν «ξεκόλλησαν» το ΚΙΝΑΛ από τα μονοψήφια ποσοστά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ευαγγελίζεται «υπερδιπλασιασμό των ποσοστών» του κόμματος, επαναφορά του ιστορικού τίτλου ΠΑΣΟΚ και πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του χώρου. Την πλατφόρμα αυτή, βέβαια, χρειάζεται να την εξειδικεύσει στα μάτια των εκλογέων και να εξηγήσει πώς θα την πετύχει.

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά το ότι ακόμα δεν έχει εξαγγείλει επίσημα τη βέβαιη υποψηφιότητά του, θέλει να περάσει η ηγεσία του χώρου στη νεότερη γενιά, που μπορεί κι έχει πολιτικές αναφορές σε όλες τις κοινωνικές δεξαμενές του μεγάλου ΠΑΣΟΚ, αλλά με έναν πολιτικό λόγο στραμμένο προς το μέλλον. Όλο αυτό το πλέγμα ο ευρωβουλευτής του κόμματος επίσης έχει την αποστολή να εξηγήσει και να πείσει τους εκλογείς.

Είναι σαφές ότι οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ εξελίσσονται σε μείζον γεγονός για ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς θα επηρεάσουν αναμφίβολα τις πολιτικές ισορροπίες και θα υποχρεώσουν τα δυο μεγάλα κόμματα να προσαρμόσουν τον πολιτικό τους λόγο σε αυτές τις εξελίξεις. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ