Νέα
  • ΓΔ: 898.66 +0.39%
  • Τζίρος: 29,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μητσοτάκης για εμβόλια: Προτιμώ τον όρο διευκολύνσεις και όχι προνόμια

Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στιγμιότυπου από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου / Πηγή: Eurokinissi

Για «αναμφισβήτητα θετικές εξελίξεις» στο μέτωπο της πανδημίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συνομιλίας του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται «μια σημαντική μείωση στον αριθμό των  κρουσμάτων, μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών, αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας». Ενδεικτικά ανέφερε ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι είχαν ξεπεράσει τους 800, ενώ σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 «και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται βαριά ασθενείς στις εντατικές, «και, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς χάνουν και τη ζωή τους», είναι πολίτες οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, αν και είχαν τη δυνατότητα τους τελευταίους μήνες να εμβολιαστούν, καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας. «Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε» παρατήρησε.

Αντιθέτως, είναι πολύ θετικό, σημείωσε, το γεγονός ότι «η διαδικασία 'Ελευθερία' προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση».

Τόνισε, πάντως, ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση, έτσι ώστε να μπορέσουμε από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε, και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε» εκτίμησε. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διευκολύνσεις. Όπως εξήγησε, «προτιμώ αυτόν τον όρο, από τον όρο προνόμια - για τις ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. Θεωρώ απολύτως λογικό, όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός.

Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την επιτροπή βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εν κατακλείδι, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και στο μέτωπο της πανδημίας, η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή και η προσήλωσή μας θα πρέπει να στραφεί στο να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν το βήμα να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ' όλα, προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι, όμως, και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη ότι "δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ", είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» τόνισε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σύντομα να είναι καλύτερα τα νέα»

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακκελαροπούλου εξέφρασε τη χαρά της για τη μείωση του αριθμού διασωληνωμένων και κρουσμάτων και την ελπίδα «σύντομα να είναι ακόμη καλύτερα τα νέα. Είναι πολύ σημαντικό ότι προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, έχει φθάσει στα 6 εκατομμύρια εμβολιασμών» επισήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε πως βρίσκει «ενθαρρυντικό ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν, προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον».

Όπως παρατήρησε, «υπάρχει εδώ ένα ζήτημα: πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό. Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού, τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και γι' αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες απ' ό,τι έχω δει.

Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ