Νέα
  • ΓΔ: 925.83 +0.17%
  • Τζίρος: 63,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με υποχρεωτικό εμβολιασμό και πίεση στους ανεμβολίαστους κτίζει η κυβέρνηση το τείχος ανοσίας

Εμβολιασμός
Εμβολιασμός / Πηγή: Intime

Τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής αναμένει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης και απόφασης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. 

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της επιτροπής, θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επικείμενη γνωμάτευση, που μπορεί να δοθεί έως την επόμενη Παρασκευή.

Οι ομάδες πληθυσμού στις οποίες θα αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα προκύψουν στο στάδιο της διαβούλευσης, και θα υπακούει στην αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να είναι και σύμφωνη με το Σύνταγμα και να εναρμονίζεται με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων. 

Τι είπε για τους επιχειρηματίες ο Μητσοτάκης

Ως τώρα έχουν διατυπωθεί στον δημόσιο διάλογο επιχειρήματα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους στα γηροκομεία, ενώ μένει να φανεί τι ακριβώς θα αποφασιστεί για όσους εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα όσους εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες που υποχρεωτικά έρχονται σε φυσική επαφή με τους πολίτες. 

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, ήδη είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.  

Η φράση του κ. Μητσοτάκη που ήδη συζητείται ευρέως, καθώς μάλιστα ειπώθηκε δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα, είναι ενδεικτική για τις κυβερνητικές προθέσεις: «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας», ενώ στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπογράμμισε:

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν, και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας».

Η διπλή στρατηγική της κυβέρνησης

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει δύο στρατηγικές προκειμένου να αυξήσει τα περίπου 6,3 εκατομμύρια Ελλήνων που ήδη έχουν εμβολιαστεί, στην προσπάθεια να κτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας: 

  1. Η πρώτη είναι ο προσδιορισμός των επαγγελματικών ομάδων οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να εργάζονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.
  2. Η δεύτερη είναι η εμφανής διεύρυνση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων, που θα πιέσει τους διστακτικούς να κλείσουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Σε αυτή τη στρατηγική υπακούει και η επαναλαμβανόμενη διαπίστωση από τα πρωθυπουργικά χείλη, αλλά και πολλούς κυβερνητικούς, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, έως το φθινόπωρο που η χώρα πρέπει να έχει κτίσει το τείχος ανοσίας, πολλοί θα δουν μέσα στο καλοκαίρι τα αναμφισβήτητα προνόμια όσων διαθέτουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για ευκολότερα ταξίδια εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος. 

Υπέρ και η Σακελλαροπούλου

Θέση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού έλαβε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του.

Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό. 

Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού, τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ