Νέα
  • ΓΔ: 875.43 +0.27%
  • Τζίρος: 48,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οξείς τόνοι και σφοδρές κατηγορίες κυριάρχησαν στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Τσίπρα

Σε πολύ υψηλούς τόνους εξελίσσεται η κοινοβουλευτική μάχη των πολιτικών αρχηγών στην ελληνική Βουλή, με αφορμή την σημερινή ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα επιθετικός και καυστικός προς τον αντίπαλό του εμφανίστηκε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε το λόγο πριν τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την πρωτολογία του με συνολική επίθεση στην ως τώρα στάση της αντιπολίτευσης στο εργασιακό νομοσχέδιο, με τις μομφές του «μηδενισμού» και των «αφορισμών» να κυριαρχούν. Στη συνέχεια μίλησε επί του επίμαχου νομοσχεδίου για να καταλήξει με αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα ανεξαιρέτως τα άρθρα του εργασιακού. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βαθιά αναπτυξιακό» και πρόσθεσε: «Επιτρέπει την εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, αυξάνει την παραγωγικότητα . Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται για να αποδίδουν καλύτερα για τους ιδίους και την οικονομία οι συνδικαλιστές να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και όχι μόνο για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς». 

Οι βασικές θέσεις που εξέφρασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν τη θέσπιση άδειας 14 ημερών για τον πατέρα, την 4μηνη άδεια με επιδότηση του πρώτου μισού για τους 2 γονείς και την προστασία του νέου πατέρα από την απόλυση. Επίσης, την εναρμόνιση του αριθμού των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, την τηλεργασία που συνοδεύεται με το δικαίωμα στη αποσύνδεση του εργαζομένου, την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων που λειτουργούν αυτή την ημέρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και την προσαύξηση της αμοιβής του εργαζομένου κατά 75% και κάθε εργάσιμη μέρα θα προσαυξάνεται κατά μια ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα. 

Η «αποκαθήλωση» όπως είπε ο πρωθυπουργός, των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε με την κατάργηση του 8ώρου, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «όποιος το λέει, καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Το 8ωρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης διέψευσε το ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, ενώ θύμισε ότι το ευέλικτο ωράριο ισχύει επί 31 χρόνια κι έχει τις υπογραφές της κας Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Ραγκούση. 

Όσο για τις ατομικές συμβάσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι «λίγο δύσκολο να καθιερώσουμε κάτι που ήδη υπάρχει. Θα σας εξηγήσει η κυρία Αχτσιόγλου που υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ατομικές συμβάσεις και την ευέλικτη εργασία». 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα, την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους κλπ και ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν εάν αυτά θα τα ψηφίσουν.

Τσίπρας: Λάστιχο το νομοσχέδιο στο λαιμό της εργατικής τάξης

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή, διότι τον τελευταίο καιρό αποφεύγει «σαν το διάβολο το λιβάνι» να απαντήσει στα ερωτήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να προσθέσει; «Δεν έχετε επιχειρήματα; Θεωρείτε τον κοινοβουλευτικό διάλογο άχρηστο; Περιφρονείτε τη Βουλή; Φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;»

Πώς να κρυφτεί η αλήθεια, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει το ΕΣΥ στην κερδοσκοπία, τις επικουρικές συντάξεις σε funds, την Παιδεία στην ασυδοσία του κέρδους, το κοινωνικό κράτος στους άρπαγες των απευθείας αναθέσεων, και τελικά τους ανθρώπους στα νύχια της πιο ακραίας εκμετάλλευσης.   

«Πώς να κρύψετε από τους ελεύθερους επαγγελματίες και  αυτοαπασχολούμενους, που καταδιώκονται από εισπρακτικές για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ, και εξοντώνονται με στέρηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ότι εσείς μπορείτε χωρίς καμιά επίπτωση να φορτώνετε στο τεράστιο χρέος σας 30 εκατομμύρια το χρόνο;» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον «αρχιερέα της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους;». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για φόβο,  απέχθεια, περιφρόνηση και μίσος προς τη νέα γενιά. «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας ειδικότερα για το νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιχείρησε να ανατρέψει το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία διευθέτησης των ωρών εργασίας: «Ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο. Ελευθερία της ατομικής σύμβασης απέναντι στην… ανελευθερία της συλλογικής. Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί. Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης. Ελευθερία να μπορεί κάθε επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει, χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις». 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι φέρνει στη Βουλή διατάξεις που υπαγορεύει ο ΣΕΒ και επεσήμανε ότι «η πολιτική σας είναι στον πυρήνα της λογικής του trickle down economics. Η πολιτική που λέει διευκολύνουμε τη συσσώρευση του πλούτου, και η αγορά θα τον διανείμει. Αυτό το παράδειγμα όμως δεν λειτούργησε ποτέ»

Και προσωπικές αιχμές

Από την όξυνση και την ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές. Το χορό στη Βουλή άνοιξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να απαντήσει σε μια ατάκα του αρχηγού της αντιπολίτευσης, που είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται τα οικονομικά του κόμματος του με τρόπο που «ούτε διαχειριστής πολυκατοικίας δεν μπορεί να είναι».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη Βουλή ότι «δεν θα ανελάμβανα χρέη διαχειριστή σε μια πολυκατοικία που θα είχατε κτίσει εσείς», ενώ στη δική του δευτερολογία ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε ότι «σε έναν τέτοιο μπαταχτσή κανένας εργολάβος δεν θα πουλούσε σπίτι σε μια τέτοια πολυκατοικία». Σε άλλο σημείο της αντιπαράθεσης, ο κ. Τσίπρας θύμισε την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) για να καταδείξει ότι «όταν η κοινωνία στρέφεται εναντίον σου, οι μέρες σου στην εξουσία είναι μετρημένες» και να λάβει την απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ