Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμβόλιο: Ποια προνόμια εξετάζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η αποκάλυψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «περιμένετε ως την επόμενη εβδομάδα» στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, απαντώντας στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους, δρομολόγησε τις εξελίξεις για τη νέα πίεση προς όσους διστάζουν να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Πράγματι εδώ και λίγο καιρό η κυβέρνηση εξετάζει τις λίστες με τα προτεινόμενα ως προνόμια σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν μένει παρά να καταλήξει σε αυτά που θα νομοθετήσει.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από μεθαύριο, Δευτέρα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν self test στον χώρο εργασίας τους, σε γυμναστήρια και γενικότερα σε χώρους αυξημένης προστασίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κλείσει δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό τους (μονοδοσικό, ή τη δεύτερη δόση ενός διδοσικού εμβολίου).

Το «γαλλικό μοντέλο»

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο πλήρως εμβολιασμένων σε μεγάλες εκδηλώσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα, αθλητικοί χώροι, συνέδρια με φυσική παρουσία κ.λπ.), ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όχι με self test, αλλά με μοριακό τεστ, το οποίο θα κάνουν με δικά τους έξοδα. Αυτό είναι το λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο» που προβλέπει πως όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα σε χώρους άνω των 1.000 ατόμων.

Το επόμενο προνόμιο αφορά στους κλειστούς χώρους της εστίασης, που θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου σε λίγους μήνες (μετά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο).

Ποια είναι τα ισχύοντα προνόμια 

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι ήδη σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά προνομίων σε πλήρως εμβολιασμένους, τα οποία θα σχηματίσουν την εικόνα της διαφορετικής αντιμετώπισης όσο περνά ο καιρός. Αυτά είναι:

  1. Απαλλαγή από τα self tests
  2. Απαλλαγή από διενέργεια τεστ πριν από κάποιο ταξίδι
  3. Δυνατότητα να μην χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους με λίγα άτομα
  4. Απαλλαγή από την υποχρέωση διαγνωστικού τεστ μετά από επαφή με κρούσμα
  5. Απαλλαγή από καραντίνα 10 ημερών μετά από επαφή με κρούσμα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ