Νέα
  • ΓΔ: 810.42 -1.45%
  • Τζίρος: 74,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ζάεφ στον Economist: Ο αγωγός φυσικού αερίου θα φέρει ευκαιρίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού  φυσικού αερίου ΕλλάδαςΒ. Μακεδονίας , εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Συνέδριο του Economist. 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα υπογραφτεί η συμφωνία μεταξύ της National Energy Resources της Βόρειας Μακεδονίας και της ΔΕΣΦΑ για ένα μεγάλο πρότζεκτ 100 εκατ. ευρώ. 54 εκατ. ευρώ είναι το ποσοστό συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας και αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου» τόνισε, λέγοντας πως «ο διασυνδετήριος αγωγός θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και θα φέρει διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ζόραν Ζάεφ προέταξε την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με έμφαση τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πανδημία, επισήμανε πως τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν αρκετά εμβόλια και παίρνουν από τις γειτονικές χώρες-μέλη της ΕΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δημιουργεί τη βάση για ανάπτυξη και δίνει ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζόρεαν Ζάεφ εστίασε στο πρότζεκτ των «πράσινων διαδρόμων» οικονομικής συνεργασίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε τους «πράσινους διαδρόμους» με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του πρώτου πράσινου διαδρόμου και ενθάρρυνε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας» ανέφερε και επισήμανε πως «συνδεόμαστε και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον».

Επιπλέον, ανέφερε πως στη Βόρεια Μακεδονία υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας 15 νέες επενδύσεις από την Ελλάδα, ύψους 100 εκατ. ευρώ και ότι βρίσκονται στο στάδιο συμφωνίας κι άλλες επενδύσεις.

Περαιτέρω, ανέφερε πως η Βόρεια Μακεδονία κι όλα τα Δυτικά Βαλκάνια ακολουθούν την ατζέντα της ΕΕ. «Είμαστε νησιά που περικυκλωνόμαστε από χώρες της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως 6,5 χρόνια η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια χώρα. Επισήμανε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη χώρα του και πως βούλησή τους είναι να την εξευρωπαΐσουν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ