Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Bουλή: Στην Ολομέλεια την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων

Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Έναν ακόμη κρίκο στις θεσμικές παρεμβάσεις για την «πράσινη μετάβαση», χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο εισάγεται την Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κεντρική αντίληψη των ρυθμίσεων, που θα τεθούν προς ψήφιση, είναι η ενεργός συμμετοχή πολιτών, αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων, με κίνητρα και με κυρώσεις, στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, προκειμένου να μειωθεί η υγειονομική ταφή.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες της κεντρικής οικονομίας, με ποσοτικούς στόχους που τίθενται από το ενωσιακό δίκαιο, για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συσκευασιών, ενώ προάγεται η επαναχρησιμοποίηση ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόβλεψης για τη δημιουργία αποβλήτων.

Όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση, προβλέπεται η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία, κλωστοϋφαντουργικά είδη. Τα προϊόντα αυτά θα ταξινομούνται και θα επιδιορθώνονται, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ενθαρρύνεται, επίσης, η αναδιανομή τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, με προτεραιότητα στην ανθρώπινη διατροφή. Επίσης, τίθενται οι βάσεις για την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω», ως εργαλείο για τη μείωση της υγειονομικής ταφής και την προώθηση της ανακύκλωσης. Προωθείται, παράλληλα, ο οικολογικός σχεδιασμός συσκευασιών και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των παιδιών στα σχολεία, καθόσον από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, εισέρχεται σε αυτά η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιών, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.

Ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας και διατάξεις για χωροταξία και πολεοδομικό σχεδιασμό

«Προάγουμε την κυκλική οικονομία και εισάγουμε εργαλεία πολιτικής και στρατηγικής για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να αυξηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας, και τελικά, να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, οι οποίοι, βέβαια, ενσωματώνονται στο παρόν κείμενο και πάνω απ' όλα να αρχίσουμε να σεβόμαστε ως κοινωνία τους πόρους που καταναλώνουμε», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνoς Σκρέκας και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε πως για ό,τι χρησιμοποιούμε, ό,τι καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας είναι συγκεκριμένα τα αποθέματα στον πλανήτη. Εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο, να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο στην καθημερινότητά μας, να καταναλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, τότε μέχρι το 2050 θα χρειαστούν τρεις πλανήτες για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρώπινης κοινωνίας».

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. «Η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση αλλά και η ανακύκλωση αστικών αποβλήτων θα πρέπει να ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% μέχρι το 2025, στο 60% το 2030 και 65% το 2035. Ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε PET θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030", επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα κόμματα

Στην επεξεργασία του νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, επανέλαβε πολλές φορές τα στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στην παραγωγή αποβλήτων, για να υπογραμμίσει τη σημασία της θεσμικής παρέμβασης.

«Στην Ελλάδα παράγονται 28,3 τόνοι αποβλήτων ανά εκατομμύριο ΑΕΠ, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17,5 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση. Συγκεντρώνει ρυθμίσεις σε ενιαίο, συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο. Εισάγει καινοτόμες διαδικασίες, επιχειρεί να βάλει στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας το σύνολο της κοινωνίας. Επιδιώκει να αλλάξει την κουλτούρα των Ελλήνων προκειμένου να συμβάλλουν με την ατομική ευθύνη, στην προστασία του περιβάλλοντος». Ο βουλευτής της ΝΔ επέκρινε τον «αρνητισμό» κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τα κατηγόρησε ότι "υπερασπίζονται το ιδεολογικό τους μονοπώλιο, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα".

Ως βασική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το νομοσχέδιο προσδιόρισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος την κυβερνητική «επιλογή της καύσης αποβλήτων».

«Η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση, η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή, η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και στην επαναχρησιμοποίηση. Η Ευρώπη δεν λέει ότι για να μην πηγαίνουν τα απόβλητα σε ρέματα και σε χωματερές, πρέπει να τα καίμε. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται σήμερα και λέει ότι τον απίστευτο περιβαλλοντικό αναχρονισμό, ότι για να μην πηγαίνουν στα ρέματα και στις χωματερές, πρέπει να τα καίμε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση ενισχύει την καύση εις βάρος της ανακύκλωσης και ότι δεν θα πιάσει τους στόχους για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση διότι δεν δίνει τα απαιτούμενα εργαλεία.

Θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, τη χωριστή διαλογή, διότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και γιατί τα εργαλεία που προωθεί το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκή, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης. «Βάζετε φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια και βέβαια, μεταθέτετε το βάρος στους άλλους. Στην ανακύκλωση θα φταίνε οι Δήμοι στο τέλος ή και τα συστήματα ανακύκλωσης. Είναι το αντίστοιχο με την ατομική ευθύνη. Στο τέλος ο πολίτης φταίει για όλα...», ανέφερε ο Γιώργος Αρβανιτίδης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «στρώνει το έδαφος στην καύση των απορριμμάτων και τη δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων.

Το νομοσχέδιο είναι υποταγμένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Ο βουλευτής χαρακτήρισε προσχηματικές τις αναφορές στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση του πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μεγαλύτερη ανακύκλωση, και τόνισε ότι στόχος είναι η εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και η ολοκληρωτική παράδοση του τομέα επεξεργασίας, δηλαδή, τις καρκινογόνες καύσεις, ανακύκλωσης και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. 

«Προβλέπεται ο διαχωρισμός, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων των ΟΤΑ πρώτου βαθμού για χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: «Χωρίς ένα πλαίσιο κυρώσεων και κινήτρων δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε και σήμερα υπάρχει η χωριστή διαλογή, αλλά, τελικά τα πλαστικά που συλλέγονται χωριστά καίγονται όταν δεν θάβονται μαζί με τα άλλα απορρίμματα. Είναι κοινό μυστικό σε όλους μας».

«Το θέμα της καύσης και είναι πρώτο και βασικότερο γιατί εδώ πέρα, αυτό που μας φέρνετε είναι η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε υψικάμινο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «Δεσμευόμενοι για τέτοιες τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, απορριμμάτων και φτιάχνοντας τόσο τεράστιες μονάδες επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων γινόμαστε η καλύτερη χώρα για την εισαγωγή αποβλήτων, απορριμμάτων δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Βόλο, όπου γίνεται καύση απορριμμάτων σε τσιμεντοβιομηχανία, γίνεται εισαγωγή απορριμμάτων από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ