Νέα
  • ΓΔ: 892.13 -2.32%
  • Τζίρος: 70,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καταστροφικές πυρκαγιές και βία επέβαλαν άτυπη πολιτική εκεχειρία

Κ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας
Κ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας / Πηγή: Eurokinissi

Δυο θέματα που δεν ανήκουν στο λεγόμενο «στενό πυρήνα» της πολιτικής, δίνουν την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να ξεφύγει, ως ένα βαθμό, από το μονότονο -και πολλές φορές ατελέσφορο- πινγκ-πονγκ ευθυνών με αλληλοκατηγορίες, οξείς τόνους και πόλωση.

Μπορεί οι χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές, με σημαντικότερη αυτή πο εκδηλώθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας και κατέκαψε περιοχές της Βαρυμπόμπης, των Αδάμων και των Αχαρνών να μην συνοδεύτηκαν από την κλασική πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με την έξαρση των γυναικοκτονιών, ως αποτέλεσμα, επίσης, της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία «χτύπησε κόκκινο» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χθες το απόγευμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβαινε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, προκειμένου να εποπτεύσει από κοντά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόπη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ανέβασε ένα tweet χωρίς την παραμικρή αντιπολιτευτική χροιά, απόδειξη ότι αν μη τι άλλο το πολιτικό μας σύστημα έχει κατακτήσει την απαραίτητη ωριμότητα να μην κονταροκτυπιέται την ώρα μιας καταστροφής (πράγμα που δεν ήταν ανέκαθεν δεδομένο…).

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής: «Τούτες τις δύσκολες ώρες κύριο μέλημα όλων μας να περιοριστεί η καταστροφή, μα πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τη φωτιά και την αμέριστη αλληλεγγύη μου στους πολίτες που δοκιμάζονται».

Στο επίκεντρο η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πέρα της καθαρά επιχειρησιακής διάστασης, δόθηκε βάρος στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όπως σημείωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα κυβερνητικοί παράγοντες έδιναν χθες στοιχεία για την ετοιμότητα των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Υπογράμμιζαν, δηλαδή, ότι ο κρατικός μηχανισμός σε δύσκολες συνθήκες, παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση του παρατεταμένου κύματος καύσωνα και τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται.

Η κυβερνητική επιδίωξη είναι διπλή: Αφενός η πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αφετέρου η αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών, με έμφαση στο ηλεκτρικό δίκτυο και την προστασία των ευπαθών ομάδων. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, επίσης, ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός, ο καλός συντονισμός και η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές, έχουν ως αποτέλεσμα τον έλεγχο επικίνδυνων πυρκαγιών, όπως αυτή στην Αχαΐα, που με τον έγκαιρο αποκλεισμό και την επιτυχή εκκένωση περιοχών, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ενώ το ίδιο έγινε και στην Βαρυμπόμπη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα διατηρηθούν για αρκετές ακόμη ημέρες και ως εκ τούτου απαιτείται η ίδια εγρήγορση, ο καλός συντονισμός και η αντοχή ανθρώπων και μηχανών, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρικών συνθηκών αλλά και στις απαιτήσεις του πολίτη.

Αντίδραση για τις γυναικοκτονίες 

Η άτυπη «πολιτική εκεχειρία» την ώρα που κινδύνευσαν ζωές και περιουσίες, όμως, δεν υπήρξε στην περίπτωση των γυναικοκτονιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρός του καυτηρίασαν την κυβερνητική στάση και ζήτησαν θεσμικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Η σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα είναι η εξής: «Οργή και πένθος για άλλη μια γυναικοκτονία… Είμαι βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος. Τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία μας; Ποια αγριότητα οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων; Ποιο κλίμα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ευνοεί την έξαρση αυτών των εγκλημάτων; Ποια η επίδραση της "κανονικότητας" των διαχωρισμών με βάση το φύλο και τη φυλή, το σεξισμό, την υποτίμηση της γυναίκας, που τείνει να επιβληθεί από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της πολιτικής και της εξουσίας; Και κυρίως, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία, ως πολιτεία και ως πολίτες για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη φρίκη; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δε φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε. Οφείλουμε να δράσουμε.

Πρώτα από όλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αμείλικτη πραγματικότητα των γυναικοκτονιών και των αιτίων τους. Η μη αναγνώρισή τους από την Πολιτεία συνιστά αιτία διαιώνισης των φαινομένων έμφυλης βίας. Και η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που συστήσαμε στην ΕΛ.ΑΣ. Να τα στελεχώσει με εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό, για να γίνουν πραγματική σανίδα σωτηρίας. Και να επιτελέσει η ΕΛ.ΑΣ. τον κοινωνικό της ρόλο, προλαμβάνοντας και όχι μόνο καταστέλλοντας. Γιατί οι γυναικοκτονίες, όπως δείχνουν οι τραγικές εξελίξεις, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά το δραματικό αποτέλεσμα συστηματικής ενδοοικογενειακής βίας. Και η ενδοοικογενειακή βία, ως γνωστόν, διώκεται αυτεπάγγελτα. Όταν όμως καταγγέλλεται και όταν η αστυνομία επιτελεί το ρόλο της».

Ηπια κυβερνητική αντίδραση

Η αντίδραση κυβερνητικών πηγών δεν άργησε, ωστόσο, η αντιπαράθεση κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν χθες ότι «η Πολιτεία ενισχύει το πλέγμα προστασίας για τις γυναίκες – θύματα βίας και την καλλιέργεια κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και την παρενόχληση. Αναπτύσσονται δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνονται οι γυναίκες να καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές που παραβιάζουν κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το σκοπό αυτό υπάρχουν 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, όπου παρέχεται δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη, όπως επίσης και εργασιακή συμβουλευτική. Υπάρχουν, επίσης, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες - θύματα βίας, και τα ανήλικα παιδιά τους. Λειτουργεί παράλληλα επτά ημέρες την εβδομάδα η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, το επιστημονικό προσωπικό της οποίας, τηρώντας τους κανόνες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, συμβουλεύει τόσο τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βάλουν τέλος στα περιστατικά βίας και να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα στις αρμόδιες Αρχές. Ταυτόχρονα όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τους ειδικούς της Γραμμής και δεν μπορεί να καλέσει, μπορεί να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected] Σημειώνεται ακόμη ότι στην ιστοσελίδα metoogreece.gr υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας».

Παρήγορο είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται, αν μη τι άλλο, το αίσθημα της κοινωνίας τόσο στις πυρκαγιές, όσο και στις γυναικοκτονίες, και γι' αυτό κράτησαν την πολιτική αντιπαράθεση σε χαμηλά επίπεδα,  την ώρα της μεγάλης μάχης με τις φλόγες. Ουσιαστικά την ανέβαλαν για μια άλλη, πιο πρόσφορη ευκαιρία…
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ