Νέα
  • ΓΔ: 910.59 +0.39%
  • Τζίρος: 20,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πυρκαγιές: Βαραίνει το κλίμα στο Μαξίμου

Πηγή: Εurokinissi
Πηγή: Εurokinissi

Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ. Κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλες εκτάσεις καμένες, κανείς δεν περίμενε τόσες εκατοντάδες διαφορετικές και σχεδόν ταυτόχρονες εστίες φωτιάς σε όλη τη χώρα. Μπορεί εξαρχής ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του να έθεσαν ως πρώτιστο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μέχρι αργά χθες το βράδυ να υπήρχε μόνο η απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη στη βόρεια Αττική, ωστόσο η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό του μήνυμα της Πέμπτης σε «κριτική και αυτοκριτική» όταν θα έλθει η ώρα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός από τη μια μεριά είναι ικανοποιημένος με την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, που ήταν η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, ωστόσο αναμένεται, όταν τελειώσει η τιτάνια μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης σε δεκάδες μέτωπα ταυτόχρονα, να εξεταστούν σε βάθος οι συνθήκες που επέτρεψαν στις φωτιές να λάβουν τόσο μεγάλη έκταση, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι αυτές είναι αποτελέσματα εμπρησμών.

«Να δούμε πού μπορούσαμε περισσότερα»

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι για εμάς η πρώτιστη υποχρέωση», έλεγε χθες στην «Η» στέλεχος της κυβέρνησης με εμπλοκή στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, «αλλά θα πρέπει να δούμε και βήμα- βήμα πού μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα και δεν το καταφέραμε». Ο περιορισμός των απωλειών σε όλα τα μέτωπα -χλωρίδα και πανίδα, σπίτια και περιουσίες, αγροτικές εκτάσεις- είναι το ζητούμενο κι αυτό που θα εξεταστεί λεπτομερώς και ανά περιοχή μετά το τέλος των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση θέλει να «βγει μπροστά» κάνοντας η ίδια την αυτοκριτική της και δείχνοντας πού τα πήγε καλά και πού μπορούσε περισσότερα, ώστε και να ενισχύσει την αξιοπιστία της απέναντι τους πολίτες, αλλά και να ακυρώσει οποιαδήποτε κριτική εκπορευθεί από την αντιπολίτευση. Επίσης θέλει να αναδείξει όσο περισσότερο γίνεται τη συνεισφορά κάθε παράγοντα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών: Πυροσβεστικό Σώμα, ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, οργανώσεις βοήθειας κ.λπ., όλα θα αξιολογηθούν και θα παρουσιαστούν στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τα όσα φαίνεται να σχεδιάζει το επιτελείο του πρωθυπουργού για την περίοδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαχών με τις φλόγες.

Θα καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν

Είναι αυτονόητο ότι εάν εντοπισθούν ευθύνες προσώπων, αυτά θα εισπράξουν τα επίχειρα της πλημμελούς εκπλήρωσης της αποστολής τους. Το Μαξίμου δεν θα κάνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκπτώσεις σε αποδεδειγμένες ευθύνες και δεν θα διστάσει να στείλει στο σπίτι του οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι μπορούσε περισσότερα και από δική του αμέλεια αυτά δεν έγιναν.

Ένα επιπλέον επίπεδο προβλημάτων που θα διερευνηθούν -ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα αξιοποιηθούν τα όποια συμπεράσματα- είναι οι διαχρονικές ευθύνες που ευνοούν τη δημιουργία κι επέκταση εστιών φωτιάς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μετατροπές πολλών δασικών εκτάσεων σε σκουπιδότοπους, οι παράνομες οικοδομές, η ελλιπής φροντίδα κ.λπ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ