Νέα
 • ΓΔ: 878.76 -0.46%
 • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πυρκαγιές Εύβοια: Επιασε δουλειά ο Σταύρος Μπένος - Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης

Αρχισε χθες το απόγευμα τις εργασίες της η επιτροπή που συνέστησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών στην Εύβοια, η οποία δοκιμάστηκε πολύ από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ταχύτητα των αποζημιώσεων, ώστε να περάσει γρήγορα το μήνυμα ότι ξεκίνησε η επιχείρηση «αποκατάσταση» των καταστροφών.

«Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών και ζητώ απ’ όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους», υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή παρθενική συνεδρίαση της επιτροπής Μπένου.

Οι αιτήσεις γίνονται στον ιστότοπο arogi.gov.gr, που δίνει «τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους» όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Ο οδικός χάρτης

Παράλληλα, όπως έχει γράψει η «Η», η επιτροπή υπό τον κ. Μπένο θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των πληγεισών περιοχών. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», και γι' αυτό αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της προσπάθειας, Σταύρος Μπένος, παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός σχεδίου ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

 • ειδικά πολεοδομικά σχέδια,
 • master plan για το νέο δάσος,
 • συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα,
 • μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον,
 • μελέτη για αγροδιατροφή,
 • μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας,
 • μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

Η επιλογή Μπένου

Η επιλογή του Σταύρου Μπένου θεωρείται πολύ σημαντική για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού, καθώς ο πρώην υπουργός και δήμαρχος συγκεντρώνει επάνω του μια μοναδική γκάμα πολιτικών χαρακτηριστικών:

 1. Εχει τη γενική παραδοχή όλου του πολιτικού κόσμου για το ήθος και την μετριοπάθειά του, καθώς και για την εξαιρετική του αποτελεσματικότητα, κατά την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, της οποίας ήταν δήμαρχος, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986.
 2. Ανήκει στο «όλον» ΠΑΣΟΚ, καθώς αξιοποιήθηκε στις κυβερνήσεις τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου ως υφυπουργός Πολιτισμού, όσο και του Κώστα Σημίτη ως υπουργός στο ίδιο υπουργείο.
 3. Πολιορκήθηκε επί πολύ καιρό από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση, καθώς ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον είχε βολιδοσκοπήσει για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ως ένδειξη πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και αργότερα υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για πιθανή ένταξη του Σταύρου Μπένου στην «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά εκείνος ήταν σταθερά αρνητικός.
 4. Η επιλογή Μπένου συνδυάστηκε χρονικά με τις εσωτερικές μετακινήσεις στην κυβέρνηση, που έφεραν στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον Γιάννη Οικονόμου, ένα πολιτικό στέλεχος από «τα σπλάχνα» της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να δώσει την αίσθηση της ισόρροπης ανάδειξης συνεργατών του τόσο μέσα από το ίδιο το κόμμα, όσο και από την κοινωνία, προσελκύοντας εκείνα τα στελέχη που ο ίδιος θεωρεί πιο παραγωγικά και αποδοτικά. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ