Νέα
  • ΓΔ: 871.34 +1.42%
  • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιβεβαιώθηκε η στενή πολιτική και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε χθες η νέα συνάντηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που αυτή τη φορά φιλοξενήθηκε από το τελευταίο στην Ιερουσαλήμ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετείχε το πρωί στην τριμερή, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτήν. Αντίθετα, αξιοποίησε το γεγονός ότι βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ και έτσι μετά την τριμερή είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γιαΐρ Λαπίντ, το νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και πρωταγωνιστή στη σύμπηξη του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας που άφησε εκτός εξουσίας μετά από 12 χρόνια το δεξιό κόμμα Λικούντ και τον ηγέτη του, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του, έγινε δεκτός και από το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ, και ακολούθως και από τον πρόεδρο της χώρας, τον Ισαάκ Χέρτζογκ. Οι δυο τελευταίες συναντήσεις του Νίκου Δένδια δείχνουν καθαρά τη σημασία που αποδίδει το κράτος του Ισραήλ στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν οικοδομηθεί με την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις

Οι αναρτήσεις του κ. Δένδια μετά από κάθε συνάντηση είναι ενδεικτικές του θερμού κλίματος που επικράτησε σε αυτές: Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χέρτζογκ ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για την «ισχυρή φιλία» των δυο κρατών, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπένετ σημείωσε τις «άριστες σχέσεις» και την «διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς», ώστε να μην μείνει καμία αμφιβολία για την ισχύ του άξονα που ξεκινά από την Αθήνα, περνά από τη Λευκωσία και καταλήγει στην Ιερουσαλήμ.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων ήταν πολιτικό και οικονομικό. Στο πολιτικό σκέλος περιλαμβάνονται οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η στάση της Τουρκίας στη νέα κατάσταση που δρομολογεί η επικράτηση των Ταλιμπάν στην πολύπαθη ασιατική χώρα, καθώς κι ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Παράλληλα, οι συνομιλίες του Νίκου Δένδια με ολόκληρη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ, αντικειμενικό σκοπό είχαν να πιστοποιήσουν ότι η αλλαγή στην κυβέρνηση της φίλης χώρας δεν επηρεάζει καθόλου την στενή φιλική και συμμαχική σχέση Ελλάδας- Ισραήλ.

Η συμμαχία αυτή δεν περιορίζεται στις κοινές αντιλήψεις για τους τρόπους και τις διαδικασίες επίλυσης των περιφερειακών διαφορών -δηλαδή με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου κι όχι με μονομερείς και αναθεωρητικές πολιτικές όπως αυτές που κατά καιρούς υιοθετεί η Τουρκία- αλλά έχει εκταθεί ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα, με κοινές ασκήσεις κι επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, έως και προοπτικές συμπαραγωγής στρατιωτικού υλικού με συνέργεια και εμπλοκή της ΕΑΒ στα σχετικά projects.

Ενέργεια και ΑΠΕ 

Στο οικονομικό πεδίο είναι σημαντική η παρουσία στην τριμερή συνάντηση και της Ισραηλινής υπουργού Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, λόγω των εκτεταμένων συζητήσεων για συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στην από κοινού ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας, δηλαδή κυρίως την εξέλιξη του σχεδίου του αγωγού EastMed που φέρνει πολύ κοντύτερα τις τρεις χώρες από κάθε άποψη (που ενισχύεται και από το East Med Gas Forum) αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας (από την Κρήτη) Κύπρου- Ισραήλ.

Παράλληλα εξετάστηκε η προοπτική της πρωτοβουλίας 3+1 (οι τρεις χώρες της Τριμερούς και οι ΗΠΑ) κι άλλα θέματα ενεργειακής συνεργασίας (ηλεκτροκίνηση, εναλλακτικά καύσιμα, αποθήκευση ενέργειας κλπ).

Ουσιαστικά, η Τριμερής έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση -δια του Νίκου Δένδια- να επαναβεβαιώσει το πλέγμα συνεργασιών που είχαν συμφωνηθεί την τελευταία διετία με τις κυβερνήσεις Νετανιάχου και τη βούληση της σημερινή κυβέρνησης Μπένετ να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί στον αμυντικό τομέα με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον ενεργειακό με τον (τότε) υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Γι αυτό το σκοπό ο κ. Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά και με τον νέο αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ