Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η «κρυφή» αλλαγή του ανασχηματισμού

Γιώργος Ζαββός, Χρήστος Σταϊκούρας
Γιώργος Ζαββός, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης αποτέλεσε την αφορμή εκτενών συζητήσεων, πολλών πρωτοσέλιδων και πλήθους κειμένων σχετικά με τις αλλαγές, με επίκεντρο το «σίριαλ» Αποστολάκη, την αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη και τη μετάθεση Κικίλια. Ακολούθησαν αναφορές στους υφυπουργούς που μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα και… κάπου εκεί τελείωνε η περιγραφή του ανασχηματισμού.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν πως ίσως η σημαντικότερη αλλαγή του ανασχηματισμού είναι η κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία οδήγησε τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Γιώργο Ζαββό εκτός κυβέρνησης.

Η διαφωνία για την bad bank

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την τελευταία διετία δεν είχε αντίστοιχη δυναμική στην επιχείρηση απεμπλοκής του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος από τα πολλαπλά δεσμά της περιόδου των μνημονίων. Αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και σήμερα οι δανειοδοτήσεις γίνονται επιλεκτικά και «με το σταγονόμετρο». Η διαφορετική προσέγγιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον έως πρότινος υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό για τους τρόπους επίλυσης του σύνθετου αυτού προβλήματος ήταν επίσης γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαββός διαφωνούσε με την άποψη Στουρνάρα ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μια Asset Management Company (bad bank) η οποία να υποδεχθεί -από κοινού με ένα πρόγραμμα «Ηρακλής 2»- τα περίπου 45 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που έμειναν στις τράπεζες μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής 1», αλλά και όσα νέα κόκκινα δάνεια δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επίσης θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, πράγμα απαραίτητο για την εμπλοκή σε αυτές θεσμικών επενδυτών που θα τους προσδώσουν την απαιτούμενη θωράκιση.

Μόνιμες τριβές

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» της πλατείας Συντάγματος έχουν καταγράψει και διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του τέως υφυπουργού Γιώργο Ζαββού. Ωστόσο, αναγνωρίζεται στον τελευταίο ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής απάλλαξε από ένα μεγάλο βάρος περίπου 60 δισ. ευρώ το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί αρκετά και ήδη προσεγγίζουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Απλώς κάποιοι προσθέτουν ότι αυτό το πλάνο εξάντλησε τα όριά του, καθώς απομένουν περίπου 40 δισ. ευρώ προς διευθέτηση. 

Η αποχώρηση Ζαββού από την κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό -στον οποίο έχει φτάσει το θέμα της bad bank- να υιοθετήσει την πρόταση Στουρνάρα. Άλλωστε σήμερα οι τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία τα stress tests τους, ενώ η λύση που δόθηκε στον αναβαλλόμενο φόρο ενισχύει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, το οποίο επίσης ευνοείται από τις χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και την άνοδο των τιμών των ακινήτων. Πολιτικά, το βέβαιο είναι ότι η κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Οικονομικών βγάζει από τη μέση μια μόνιμη τριβή ανάμεσα στην οδό Νίκης και την οδό Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ