Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφη Αχτσιόγλου: Τα ψέματα της ΝΔ για το ασφαλιστικό

Η Εφη Αχτσιόγλου
Η Εφη Αχτσιόγλου / Πηγή: Intime

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φορολογούμενοι, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και το κράτος χάνουν από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ευνοημένες είναι μετρημένες στα δάχτυλα πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες, ολιγοπώλια», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.
 
«Αυτή είναι η μόνιμη επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ασκεί πολιτική για την κερδοφορία ολιγοπωλιακών συμφερόντων. Οπως έπραξε στην παιδεία, όπως πράττει στην υγεία με τη διαρκή εξυπηρέτηση των κλινικαρχών, έτσι και στο ασφαλιστικό. Η κοινωνία πλέον αντιλαμβάνεται το για ποιους ασκεί πολιτική ο κ. Μητσοτάκης κι αυτό δεν θα το ανεχτεί για πολύ», πρόσθεσε.
 
Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

​​​«Είναι ψευδές πως είναι αναγκαία γιατί το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Το δημόσιο και διανεμητικό ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, χάρη στη μεταρρύθμιση του 2016, επομένως δεν συντρέχει αναγκαιότητα αλλαγής του. Πόσο δε μάλλον για την επικουρική που δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Η τοποθέτηση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων σε ατομικούς λογαριασμούς θέτει σε πλήρη αβεβαιότητα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Λέτε ότι οι συντάξεις θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό. Θα χρειαστεί κρατική χρηματοδότηση που θα επιβαρύνει όλους μέσω της γενικής φορολογίας. Η επιβάρυνση αυτή φτάνει σωρευτικά ως και τα 74 δισ., πρόκειται για δυσβάσταχτο βάρος.

Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό της νέας γενιάς. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, θα τζογάρονται. Καλλιεργείτε μια επίπλαστη εικόνα για τις αποδόσεις των ασφαλιστικών προϊόντων. Δεν λέτε ότι στο παρελθόν υπήρξαν τεράστιες απώλειες. Ουσιαστικά ο κίνδυνος των κεφαλαιαγορών μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Είναι ψευδές ότι ενισχύεται η διαγενεακή αλληλεγγύη. Αλήθεια είναι ότι η πλήρης ατομικότητα εκτινάσσει τις διαγενεακές ανισότητες, διότι οι νέες γενιές θα πληρώσουν το δημοσιονομικό κενό μέσω της φορολογίας.

Είναι παντελώς έωλο πως θα προκαλέσει εκτίναξη της ανάπτυξης. Η μετακίνηση των κεφαλαίων είναι απολύτως ελεύθερη, τα κεφάλαια θα επενδυθούν όπου υπάρχουν καλύτερες αποδόσεις, στο εξωτερικό. Αρα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος, μόνο τεράστιο κόστος, για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ