Νέα
  • ΓΔ: 1252.03 +0.11%
  • Τζίρος: 22,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Κίτρινη κάρτα» στο νομοσχέδιο του υπ. Μετανάστευσης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης / Πηγή: Eurokinissi

Να επανεξετάσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου καλεί το ελληνικό Κοινοβούλιο η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, και κυρίως το άρθρο 40, «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελείται στη θάλασσα από ΜΚΟ και τις ικανότητές τους να παρακολουθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αιγαίο».

Η επίτροπος εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «η εν λόγω διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τις απελάσεις και τις επιστροφές μετά το κλείσιμο της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης» και προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο αυτό και να αναγνωρίσουν το ανθρωπιστικό έργο των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα.

Επιπλέον, η κ. Μιγιάτοβιτς σημειώνει ότι το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά στον αντίκτυπό του για παράδειγμα, «στο δικαίωμα ασύλου, στην πρόληψη της επαναπροώθησης, στα μέσα προσφυγής, στις διασφαλίσεις στις διαδικασίες επιστροφής και στην πρόληψη της αυτόματης, μεγάλης κλίμακας κράτησης».

Καλεί, δε, τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν τις συστάσεις των φορέων και εμπειρογνωμόνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, «θα αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ