Νέα
 • ΓΔ: 871.34 +1.42%
 • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το καλάθι των παροχών και οι 6 άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Με ένα μεγάλο καλάθι παροχών, αλλά και με την ταυτόχρονη παράθεση των κεντρικών οικονομικών στόχων της κυβέρνησης για την επόμενη διετία, έως τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα το βράδυ (20:00) στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναμένεται να παρουσιάσει τόσο τις πρώτες, όσο και τους δεύτερους, ώστε να περιγράψει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τις έξι κυβερνητικές επιδιώξεις, με βάση τις οποίες φιλοδοξεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε νέες ράγες «διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης» όπως θα τονίσει. Οι έξι αυτές επιδιώξεις είναι:

1. Διατηρήσιμη ανάπτυξη

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, τις αξιολογήσεις της από τους διεθνείς οίκους, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι έτοιμη να «απογειωθεί». Από την αύξηση 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο -όπου δεν περιλαμβάνεται η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού, η οποία θα αποτυπωθεί στο επόμενο τρίμηνο- έως τη δυνατότητα δανεισμού με μηδενικά επιτόκια, η οικονομία δείχνει εμφανή σημάδια ανάπτυξης και εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών. Παρά το ότι το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 204%, ωστόσο κάθε φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, με ευκολία βρίσκει τα κεφάλαια που ζητά, ενώ η ζήτηση είναι πολλαπλάσια. Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι αυτή η αναπτυξιακή πορεία θα λάβει χαρακτηριστικά μονιμότητας, ώστε κάθε χρόνο να δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος, υπέρ των πολιτών.

2. Στροφή της οικονομίας σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για στροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε πιο παραγωγικούς τομείς, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση. Αυτό θα σημάνει ποιοτική βελτίωση της οικονομίας, αύξηση των εξαγωγών και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Σκοπός της κυβέρνησης, όπως θα πει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αυξάνεται ο εθνικός πλούτος μέσω της βελτίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στην οικονομία.

3. Ουσιαστική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι όσο το τραπεζικό σύστημα δεν εκπληρώνει τον ρόλο του με πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί. Θα πει σήμερα τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιώξει να ρίξει σε μονοψήφιο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, αφού παραθέσει τα στοιχεία για την έως τώρα μείωσή τους, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

4. Συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες

Η οικονομία ξαναμπαίνει στον δρόμο για πρωτογενή πλεονάσματα, μετά τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας, των λοκντάουν και της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Στο μεσοδιάστημα θα επιδιωχθεί η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας προκειμένου να σταματήσει η θηριώδης αύξηση του δημόσιου χρέους. Ο πρωθυπουργός θα δεσμευθεί πως η χώρα από το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα, ακόμα κι αν υπάρξει παράταση της χαλαρότητας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Συμπληρωματική της προηγούμενης επιδίωξης είναι η ολοκλήρωση της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας, δηλαδή του καθεστώτος που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το τέλος του τρίτου μνημονίου. Η απελευθέρωση από το καθεστώς αυτό είναι σημαντική ένδειξη προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία έχει οριστικά ξεπεράσει τα προβλήματα της περασμένης δεκαετίας και έχει δρομολογήσει τη βιώσιμη αναπτυξιακή της προοπτική.

6. Άνοδος της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας να συμβεί φέτος ή το αργότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Λόγω της πανδημίας, όμως, ο στόχος φτάνει στο 2023. Ως τότε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν τα στοιχεία για να ανεβάσουν την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα: Δανεισμός με μηδενικά επιτόκια, άνετη εξυπηρέτηση το δημόσιου χρέους, νέες περικοπές φόρων και εισφορών, μισθολογικές αυξήσεις. Κι έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει στο επόμενο κεφάλαιο της ομιλίας του, για τις παροχές που θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το «καλάθι» των παροχών

Ο πρωθυπουργός αρχικά θα εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για παροχές που υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά αντίθετα για το αποτέλεσμα της ως τώρα σημαντικής ανάπτυξης της οικονομίας. Στο «καλάθι» που συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου έως τα μέσα της εβδομάδας υπήρχαν:

 1. Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες - Οριστικό τέλος της εισφοράς το 2023, καθώς και του τέλους επιτηδεύματος και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.
 2. Παράταση για ακόμη έναν χρόνο των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών (3% για την κύρια ασφάλιση και 0,5% για τη επικουρική).
 3. Νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% ή και στο 20%.
 4. Μείωση φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για 5 ή 7 χρόνια, για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν.
 5. Στοχευμένες ελαφρύνσεις για όσους πλήττονται ακόμα από την πανδημία.
 6. Νέα τρίμηνη παράταση στην επιδότηση στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα».
 7. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα κατά 8% μεσοσταθμικά, και ίσως μεγαλύτερη μείωση για τους έχοντες μικρές ιδιοκτησίες.
 8. Μειώσεις χρεώσεων στην ενέργεια ως αντιστάθμισμα στις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς.
 9. Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές ή και νέα μείωσή του (για τους ίδιους λόγους).
 10. Μείωση ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα, διατήρηση της μείωσης ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση (πλην των αλκοολούχων ποτών).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ