Νέα
  • ΓΔ: 892.13 -2.32%
  • Τζίρος: 70,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι θα συζητήσουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

ΝΑΤΟ/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΑΤΟ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα θα βρίσκονται από την Παρασκευή έως την Κυριακή οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, για τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο διότι θα βρεθούν εδώ όλοι οι στρατιωτικοί επικεφαλής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως διότι η Σύνοδος αυτή γίνεται σε μια συγκυρία πολύ ευαίσθητη, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο περιλαμβάνονται οι τρόποι εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ και του διεθνούς ρόλου του, η απειλή μιας νέας περιόδου με τρομοκρατικά χτυπήματα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις της Συμμαχίας με τις δύο μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται απέναντι, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα, η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030» (που αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του μέλλοντος από τη Συμμαχία) κ.λπ.

Στρατιωτικοί παράγοντες πάντως έλεγαν ότι η ατζέντα θα διευρυνθεί de facto και θα συμπεριλάβει κι άλλα θέματα, όπως το ποια θα είναι η διάταξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η αποτροπή προς πιθανούς εχθρούς και να διασφαλιστεί η άμυνα των χωρών-μελών και η ασφάλειά τους.

Οι στόχοι της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά, ως διοργανωτής, θέλει να πετύχει πολιτικούς, στρατιωτικούς και οργανωτικούς στόχους. Οργανωτικά θέλει η όλη διοργάνωση να λειτουργήσει άψογα, ώστε να δείξει στις δυνατότητές της και σε αυτό το επίπεδο, ειδικά στις μέρες μας με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία σε τέτοιες πολυπληθείς συναντήσεις με φυσική παρουσία. Στρατιωτικά φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τους δεσμούς των μελών της αντιπροσωπείας της, που επικεφαλής έχει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, με επιλεγμένους ομολόγους του που η χώρα μας θεωρεί παράγοντες- κλειδιά στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας. Επίσης θα συζητηθούν, αν όχι στη διάρκεια του Συνεδρίου, πάντως σίγουρα στους διαδρόμους και στο περιθώριό του, οπότε γίνονται και οι πιο σημαντικές συζητήσεις, θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η διαχείριση εκ μέρους του ΝΑΤΟ πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν και, βέβαια η απειλή της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα θέλει να δει πώς ακριβώς αποτιμάται η στήριξη του ΝΑΤΟ στην ασιατική πολιτική της Τουρκίας με τη διαχείριση της Κοινής Ομάδας Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) εκ μέρους της Άγκυρας. Φυσικά, όσο και όπου μπορεί να θέτει το ζήτημα της αγοράς αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, καθώς γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ΝΑΤΟϊκούς. Άλλωστε η αγορά των S-400 έθεσε προ μηνών την Άγκυρα εκτός του προγράμματος των αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter. Όπως είναι φυσικό, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος πασχίζουν να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα υπέρ των εθνικών συμφερόντων, αν και στην εξίσωση τώρα μπαίνει και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Αέρας ενότητας

Γενικότερα, πάντως, το κλίμα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διαπνέεται από τον «αέρα ενότητας και κοινής δράσης» που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 14 Ιουνίου, με το βλέμμα στη Ρωσία και την Κίνα. Όπως είχε πει τότε  ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίες μας», αλλά απέφυγε να τη χαρακτηρίσει εχθρό του ΝΑΤΟ. Αυτά αναμένεται να τα «μεταφράσει» στη δική της γλώσσα η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ που έρχεται το τριήμερο 17-19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για το ετήσιο Συνέδριό της.

Το κρίσιμο είναι να εξειδικευτούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ