Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 4 πεδία που εγκαινιάζουν τη νέα στρατηγική Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις μέρες επικρατεί έντονη κινητικότητα, καθώς τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελικού γραφείου ετοιμάζουν τη νέα στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ: Τέλος οι προσπάθειες συναίνεσης με την αντιπολίτευση, πορεία προς τους πολίτες ώστε να εξασφαλίσει τη δική τους συναίνεση, η οποία θα εκφραστεί με την υπερψήφιση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ήδη έχει καταλήξει στα 4 πρώτα πεδία, με τα οποία θα αρχίσει την «πορεία προς τον λαό», εγκαινιάζοντας τη νέα του στρατηγική αλλά και την άτυπη προεκλογική περίοδο, η οποία αναμένεται μακρά και εξόχως ενδιαφέρουσα…

1. Η πολλά υποσχόμενη πορεία της οικονομίας και η διάχυση του νέου πλούτου στους πολίτες

Η εκρηκτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του έτους (16,2%) αποτελεί σημαντικό χαρτί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να εξηγήσει στους πολίτες ότι η οικονομική του πολιτική αποδίδει. Και πριν καν προλάβει να απαντήσει στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, συμπληρώνουν οι συνεργάτες του, ήλθε η πρόβλεψη της Moody’s Analytics, η οποία προβλέπει εκτόξευση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η έκθεση του οίκου αξιολόγησης επισημαίνει ότι η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή εάν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι τουρίστες έφτασαν στη χώρα μας το καλοκαίρι, δηλαδή μετά το δεύτερο τρίμηνο.

Έτσι, το έως τώρα αισιόδοξο σενάριο της Moody’s Analytics για την Ελλάδα μετατρέπεται σε βασικό και προβλέπει ανάπτυξη 8,2%. Επιπροσθέτως η έκθεση επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας εντός του 2022. Σημειώνει ακόμη η έκθεση ότι αυτά τα επιτεύγματα αποτελούν αποτέλεσμα των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την άρση των εμποδίων σε έργα που είχαν βαλτώσει, καθώς και τη στήριξη της κυβέρνησης σε πράσινες επενδύσεις και νέες τεχνολογίες. Επισημαίνεται επίσης στην έκθεση της Moody’s Analytics ότι οι προοπτικές για τις επενδύσεις βελτιώθηκαν λόγω και της εμπιστοσύνης που έχουν δείξει οι επενδυτές κατά τις πρόσφατες εξόδους της χώρας στις αγορές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα παίζει πλέον σημαντικό και διακριτό ρόλο σε πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. 

Παράλληλα ετοιμάζονται τα στοιχεία για την απόδειξη της κυβερνητικής στήριξης στις ανατιμήσεις του ρεύματος, οι οποίες αποτελούν διεθνές φαινόμενο. Ήδη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ετοίμασαν παραδείγματα για το πώς η κυβερνητική στήριξη θα ελαχιστοποιήσει τις αναμενόμενες αυξήσεις στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες και η χρέωση της προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ, ποσό το οποίο θα απορροφηθεί τόσο από την έκπτωση ενέργειας που θα φτάνει στα 9,95 ευρώ όσο και από την επιδότηση της πολιτείας που θα είναι άλλα 9 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία, η αύξηση που θα πληρωθεί είναι μόλις 1,59 ευρώ. Σε άλλο παράδειγμα, για κατανάλωση ύψους 400 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Εδώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

2. Οι 5 μεγάλες παρεμβάσεις στην πράσινη ανάπτυξη και τα οφέλη των ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες

«Η Ελλάδα στην πράσινη ανάπτυξη θα κάνει τη μεγάλη διαφορά», λέει συχνά ο πρωθυπουργός, και αυτός αναμένεται να είναι ο κεντρικός άξονας της επιχειρηματολογίας του στις επαφές του με τους πολίτες. Στην πορεία αυτή υπάρχουν πέντε πεδία μεγάλων παρεμβάσεων:

  1. Παραγωγή ενέργειας: Πώς θα φύγουμε από το λιγνίτη και τελικά από το φυσικό αέριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  2. Βιομηχανία: Πώς «πρασινίζουμε» τη βιομηχανία, ειδικά τομείς όπως το τσιμέντο και τα πετρελαιοειδή, όπου γίνεται σημαντική προσπάθεια. 
  3. Μετακινήσεις: Η κυβέρνηση προβάλλει το φιλόδοξο σχέδιο να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας- ξεκινώντας από τα οχήματα, πηγαίνοντας στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, και τελικά στα πιο βαριά φορτηγά.  
  4. Οικίες: Πώς τις ψύχουμε, πώς τις θερμαίνουμε, όπου και εκεί ο ηλεκτρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.
  5. Αγροτικός τομέας: Για να επιτευχθεί το «πρασίνισμα» του πρωτογενούς τομέα πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα ή μέσα σε δύο χρόνια. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να εξηγήσει αναλυτικά στις περιοδείες του τα οφέλη που θα έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες: Όπως θα λέει σε κάθε ευκαιρία, αυτές δεν θα αναπτυχθούν εις βάρος άλλων χρήσεων γης ή πολύ περισσότερο εις βάρος του δασικού μας πλούτου όπως πολλοί εσφαλμένα ισχυρίζονται. Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνό ρεύμα, σε αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και γιατί κάθε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας, τόσο στην κατασκευή, όσο και στη συντήρηση. «Η πράσινη μετάβαση δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία», είναι ένα από τα μότο του πρωθυπουργού. Διαθέτουμε ως χώρα σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και μέσα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, μέσα από τους υπερεθνικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης οι οποίοι σπεύδουν και αναζητούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα.

3. Μια νέα αρχή στην Παιδεία

Τα νέα δεδομένα που ισχύουν στα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς η κυβέρνηση θέλει να τα αξιοποιήσει προκειμένου να δείξει ότι και στην Παιδεία ωθεί τη χώρα προς τα εμπρός. Ήδη χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της ανακοίνωσε πολύ υψηλά ποσοστά στους εμβολιασμένους φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ. Παράλληλα, με την εφαρμογή των νέων νόμων που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και τις αλλαγές που πραγματοποιούνται εφέτος, τα σχολεία άνοιξαν με καινοτομίες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευλόγως θέλει να πιστωθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του. 

Μεταξύ άλλων:

  • Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. 
  • Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο
  • Εργαστήρια Δεξιοτήτων 
  • Διπλασιασμός του δικτύου των Πρότυπων Σχολείων και των Πειραματικών Σχολείων 
  • Λειτουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων για πρώτη φορά
  • Νέα προγράμματα σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση
  • Τα σχολεία ανοίγουν με 11.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς, τους πρώτους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια
  • Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών 
  • Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών 
  • Εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ και τη Β’ Λυκείου. 
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός

4. Επιμονή στις πολιτικές ήπιας ισχύος: Ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν επενδύσει πολλά και για πολύ χρονικό διάστημα στους τομείς «ήπιας ισχύος», δηλαδή σε τομείς που δεν χωράει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και που ενδιαφέρουν σημαντικό μέρος της κοινωνίας το οποίο διατηρεί χαλαρούς ή καθόλου δεσμούς με την πολιτική και τα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει στο πρώτο κύμα των περιοδειών του το νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς, όπου διορθώνονται πολλές εκκρεμότητες και αστοχίες του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς. Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, υλοποιείται μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού με στόχο «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο» με την οποία ανάμεσα στα άλλα:

  • Θεσμοθετείται η συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων ζώων.
  • Θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς όσο και για τους Δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις.
  • Ανατίθεται κεντρικός ρόλος στους Δήμους για τους οποίους προγραμματίζεται  χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «Άργος», με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων, καθώς και ετήσια χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, για θέματα που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων.
  • Θεσπίζεται συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων.
  • Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων και αυστηροποιούνται τα πρόστιμα.
  • Προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Η κυβέρνηση θα προσθέτει σε αυτά τα 4 πεδία κάθε νέα νομοθετική της πρωτοβουλία, ώστε να εμπλουτίζεται η φαρέτρα του πρωθυπουργού και να γίνεται πειστικότερη η μόνιμη επωδός του «Η Ελλάδα Αλλάζει».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ