Νέα
  • ΓΔ: 810.42 -1.45%
  • Τζίρος: 74,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

F-35: Εκτός στόχου οι παραδόσεις λόγω Covid-19 - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

F-35 / Πηγή: AP
F-35 / Πηγή: AP

Την αδυναμία της να ανταποκριθεί στο στόχο παράδοσης 141 μαχητικών F-35 στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ανακοίνωσε η Lockheed Martin, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία των εργοστασίων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, λόγω της Covid-19, υποχρεώθηκε να μειώσει τη παραγωγή νέων αεροσκαφών κατά 8% φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό παρέδωσε μόνο 123 αεροσκάφη το 2020, έναντι του στόχου για παράδοση 141 νέων μαχητικών που είχε τεθεί στα τέλη του 2019.

Σημειώνεται ότι είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω από τον Μάιο την πρόβλεψη για την παράδοση των νέων παραγγελιών, εκτιμώντας στη συγκεκριμένη φάση ότι θα μπορούσε να παραδώσει 117 έως 123 F-35.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα, με επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου, είχε ζητήσει επισήμως να αγοράσει μοίρα 24 αεροσκαφών F-35 τύπου Stealth, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την απόκτηση 18 γαλλικών Rafale. Προκειμένου να καλύψει άμεσες ανάγκες, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει τουλάχιστον τα 6 αεροσκάφη να παραδοθούν μέσα στο 2021, ενώ για τα υπόλοιπα 18 προβλέπονταν σταδιακή παράδοση μέχρι το 2026. Αγνωστο πως η καθυστέρηση στις παραδόσεις αεροσκαφών θα επηρεάσει το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ