Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπαράζ επαφών Ν. Δένδια στη Ν. Υόρκη: Στο επίκεντρο η Λιβύη και το Αφγανιστάν

Δένδιας Ν. Υόρκη

Μπαράζ επαφών πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με χώρες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την σταθεροποίηση της Λιβύης, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Αλγερινό ομόλογό του Ramtane Lamamra. 

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε συναντηθεί στην Αθήνα με την Λίβυα ομόλογό του στην Αθήνα και την ακριβώς επομένη ημέρα είχε μεταβεί στην Τύνιδα. 

Οι εξελίξεις στην Λιβύη βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των τακτικών επαφών που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών με στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Επαφές οι οποίες θα συνεχιστούν στην Νέα Υόρκη τις προσεχείς ημέρες.  

Κατά την διάρκεια της ανωτέρω συνάντησης, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας, για την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων και παραστρατιωτικών ομάδων, καθώς και για την διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. 

Συζητήθηκε επίσης η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την σημασία που πρέπει να αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή αυτή, καθώς επηρεάζει άμεσα και την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ο  Νίκος Δένδιας συμμετείχε νωρίτερα σήμερα σε κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε η Αυστρία με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αυστριακού Καγκελαρίου, των ΥΠΕΞ Αυστρίας, Δανίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Κατάρ, Γεωργίας, Καζακστάν και Τατζικιστάν, του  Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις. 

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση. 

Πρόσθεσε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών που απειλούνται άμεσα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες. 

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των δημοσιογράφων και του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης. 

Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις άμεσα γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, ορισμένες από τις οποίες ήταν παρούσες στη συνάντηση, προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη μαζικών μεταναστευτικών ροών. 

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες που επιθυμούν να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ