Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση - Βγήκαν τα «μαχαίρια» εκατέρωθεν

Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία προχώρησε την Πέμπτη η διοίκηση της εταιρείας. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν έντονα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή είναι επωφελής τόσο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας όσο και για τους καταναλωτές, καθώς -όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου- «θα οδηγήσει σε φθηνότερο ρεύμα και επενδύσεις σε ΑΠΕ».

Οικονόμου: Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, δήλωσε «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου είναι εθνική υπόθεση» και πως «οφείλεις να τη θωρακίσεις και να την κάνεις ανταγωνιστική», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντλήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.

►ΔΕΗ: Τι σημαίνει η καταστατική μειοψηφία 34% του Δημοσίου

►Τριφασική βουτιά στη μετοχή της ΔΕΗ προκαλεί τρικυμία στις αγορές

Τόνισε, δε, ότι θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις και να διατηρήσει το δικαίωμα του management. «Αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον φορολογούμενο», είπε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα. Εξήγησε, επίσης, ότι παρόλο που αυξάνεται η μετοχή των επενδυτών, το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα.

Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Πριν το κυβερνητικό εκπρόσωπο είχε προηγηθεί η αιχμηρή ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία υπογραμμίζει πως «η "διερεύνηση" μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

«Η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης», επισημαίνεται παράλληλα και προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση πως «το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, είχε νωρίτερα συνάντηση με τη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ στην Κουμουνδούρου, η οποία επίσης αντιδρά έντονα στην «ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του συνδικαλιστικού φορέα. 

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε σε δηλώσεις του πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν πουλά καν, αλλά εκχωρεί τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση – Οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς», ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει».

Σε αιχμηρές τοποθετήσεις προχώρησαν και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο να χαρακτηρίζει προσχεδιασμένο έγκλημα την πώληση της ΔΕΗ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για άθλια μεθόδευση.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, να στερήσει δηλαδή από το Δημόσιο ένα τόσο σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής, υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», δήλωσε για το θέμα από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

►ΔΕΗ: Τι κρύβει η κίνηση «σοκ» για ΑΜΚ 750 εκατ. ευρώ - Η συγκυρία και η «έμμεση» ιδιωτικοποίηση

Κυβερνητικές πηγές: Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται περαιτέρω

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα της ΔΕΗ και η εταιρεία θα εξασφαλίσει φτηνότερο ρεύμα.

Όπως αναφέρουν, με την ΑΜΚ επιτυγχάνονται 2 στόχοι: Αφενός το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο και αφετέρου επιτρέπει γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες από μια τέτοια επιχείρηση. 

Σημειώνουν δε ότι η Επιχείρηση παραδόθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξυγιάνθηκε και πλέον όλοι μιλούν για ένα διεθνές success story.

Οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλειοψηφία των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτυεσης. Το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου χαρακτηρίζει  τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ ως παράδοση της ετιαρείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα». «Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη "μονοκαλλιέργεια" των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική της λειτουργία, την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο» τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 σε σχόλιό του προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ