Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συναγερμό η Αθήνα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από την Τουρκία

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς η Αθήνα μελετά με προσοχή τις κινήσεις και τις αντιδράσεις της Άγκυρας στην ελληνογαλλική συμφωνία προμήθειας φρεγατών Belharra και κορβετών Gowind, μετά τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, αλλά και την υπογραφή με τη Γαλλία της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που «τρίτη χώρα» (δηλαδή προφανέστατα η Τουρκία) προσβάλλει την επικράτεια μιας εκ των δυο χωρών (εξίσου προφανέστατα, της Ελλάδας).

►Ελληνογαλλική συμμαχία: Rafale και φρεγάτες αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Οι αρχικές αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν ήταν οι συνήθεις μαξιμαλιστικές δηλώσεις, που πλέον αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τη Δύση, λόγω του ότι είναι τόσο συχνές και τόσο εμφανώς εναντίον του Διεθνούς Δικαίου, που εύλογα εκλαμβάνονται ως δηλώσεις που γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και λιγότερο για να απειλήσουν πραγματικά την Ελλάδα.

Ωστόσο, μια σειρά παραγόντων έχουν «ανάψει τα κόκκινα φώτα το συναγερμού» στην Αθήνα, που δεν αφορούν καθόλου σε προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά στη διαμόρφωση συνθηκών ώστε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο να κοστίσει λιγότερο στην Άγκυρα από την εμπέδωση και σταθεροποίηση των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στα ελληνοτουρκικά.

►Παρέμβαση Βερολίνου για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων

Η ελληνογαλλική συμφωνία, οι αποκαλύψεις Καμμένου και ο Πούτιν 

Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:

1 Η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας αναφέρεται στην στρατιωτική συνδρομή της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης (που παρεμπιπτόντως είναι πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) προς την Ελλάδα, εάν υπάρξει προσβολή της ελληνικής επικράτειας (εννοείται) από την Τουρκία.

Την ώρα που πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα αναρωτιούνται δημόσια εάν στη Συμφωνία περιλαμβάνονται και τα σημεία στα οποία η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο- κυριαρχικά δικαιώματα, ή ακόμα και στο  FIR Αθηνών, υπηρεσίες που μελετούν την Τουρκία και βρίσκονται στα ενδότερα των έσω της ελληνικής κυβέρνησης, παρατηρούν ότι ενδεχόμενη άσκηση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 (που είναι σήμερα) έως τα 12 ναυτικά μίλια (που είναι το απώτατο όριο της δυνατότητας επέκτασης), καθιστά «επικράτεια» χωρίς αμφισβητήσεις τα νέα όρια που θα θέσει η Αθήνα, όπως άλλωστε έκανε με τα θαλάσσια σύνορά μας προς Δυσμάς και προς Νότο.

«Εάν επεκτείνουμε τα όριά μας λ.χ. στα 9 ή τα 10 ναυτικά μίλια, η εφαρμογή το casus belli εκ μέρους της Τουρκίας θα ενεργοποιήσει αμέσως την ελληνογαλλική συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής» παρατηρεί υπηρεσιακό στέλεχος κεντρικού υπουργείου, με μεγάλη εμπειρία στα ελληνοτουρκικά.Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι η «ανάγνωση» της συμφωνίας με βάση τη σημερινή κατάσταση, αλλά με βάση εκείνη που θα διαμορφωθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει προς Ανατολάς, ό,τι έκανε προς Δυσμάς και προς Νότο. Αυτό «διάβασε» και η Τουρκία όταν έκανε λόγο στην ανακοίνωσή της για «αντιτουρκικές συμφωνίες». Άρα, ένα θερμό επεισόδιο πριν την πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς Ανατολάς, θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στο Αιγαίο…

2 Η αναφορά του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, δεν προήλθε από πρωτογενή πληροφόρηση αλλά από γνώση των όσων αποκάλυψε σε συζητήσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και βασικές αντίπαλος του Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Τούρκος πολιτικός εξέφρασε την άποψη ότι ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος κατρακυλά συνεχώς σε δημοφιλία και έχει ελάχιστες, πλέον, πιθανότητας επανεκλογής έναντι του ιδίου του Ιμάμογλου ή του δημάρχου Αγκύρας, Μανσούρ Γιαβάς, μόνο σε μια μεγάλη αναστάτωση μπορεί να ελπίζει για την πολιτική του νεκρανάσταση. Και ποια μπορεί να είναι αυτή η «μεγάλη αναστάτωση», αν όχι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Ήδη η προσέγγισή του με τη Ρωσία κάνει πολύ δύσκολη την «επένδυση στην όξυνση» στην περιοχή της Συρίας (όπου Μόσχα και Άγκυρα έχουν διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων). Ούτε η όξυνση στο κουρδικό πρόβλημα μπορεί να του προσδώσει μια πολιτική αίγλη που μετά θα αναλάβουν οι επικοινωνιολόγοι του να μεταφράσουν στην αύξηση της προσωπικής του επιρροής.

Συνεπώς, η μια δυνατότητα είναι η σκλήρυνση στο Κυπριακό (όπου όμως ήδη ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια εντελώς ακραία στάση, τη λύση των δυο κρατών, από την οποία μόνο «συμβιβασμό» σε μιας μορφής συνομοσπονδία μπορεί να πάει, όχι σε πιο ακραίες καταστάσεις) ή ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

3 Οι συζητήσεις Πούτιν- Ερντογάν που αναθερμάνθηκαν τις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, περιλαμβάνουν τόσο τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, όσο και όσο και πιθανότητα για κατασκευή πρόσθετων παρόμοιων μονάδων στο τουρκικό έδαφος. Είναι προφανές, αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη γείτονα, ότι η Τουρκία, επιδιώκει τη δημιουργία μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου -πέραν των άλλων- να αποκτήσει τεχνογνωσία και πρόσβαση σε υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Αυτό είναι κάτι που η Αθήνα πρέπει να συμπεριλάβει στα δεδομένα, επί των οποίων θα βασίσει τους σχεδιασμούς της.

Όλα αυτά φέρνουν την Ελλάδα και την Τουρκία και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο, σε μια κατάσταση που θυμίζει την κλασική «θεωρία των παιγνίων». Θα είναι η Ελλάδα αυτή που πρώτη θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ. που είναι σήμερα, καθιστώντας μεγαλύτερη την ελληνική επικράτεια κι αποτρέποντας το casus belli με τη στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας, ή θα είναι η Τουρκία που πρώτη θα επιχειρήσει να «γκριζάρει» κάποια περιοχή στο Αιγαίο, προκαλώντας ένα θερμό επεισόδιο που και τη δημοτικότητα του Ερντογάν θα αυξήσει -οπότε ο Τούρκος πρόεδρος θα πάει σε πρόωρες εκλογές- αλλά και τη στρατηγική της Τουρκίας στα δυτικά της σύνορα θα εξυπηρετήσει; Οι μελετητές και οι εισηγητές πολιτικών στις δυο χώρες, έχουν πολλή δουλειά από εδώ και μπρος…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ