Νέα
 • ΓΔ: 888.95 +1.19%
 • Τζίρος: 8,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τσίπρας για αμυντική συμφωνία: Δεν θα δώσουμε συναίνεση στο λάθος

Πηγή: Eurokinissi

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».  

«Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά δεκαετιών πριν τελειώσει η θητεία σας; Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Διακινδυνεύετε ζωές Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για αποχώρηση από το Σαχέλ;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;».

«Αφού αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσίπρας

 • Ποιος μιλάει για ανευθυνότητα και μικροκομματικές παρωπίδες στα εθνικά; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, δύο χρόνια τώρα παρά τη μεταστροφή του για τις Πρέσπες, αρνείται να φέρει προς κύρωση τρία μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ αυτών και αυτό που προβλέπει επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά μαχητικά; Μιλάτε εσείς για ανευθυνότητα που υπό το φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες δυνάμεις μας;
 • Η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και ποια αυτή που την έβγαλε από τη χρεοκοπία.
 • Αναδείξατε ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, μακριά από το δόγμα του πυλώνα ασφάλειας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.
 • Θέλετε συναίνεση σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και απειλούν την δημοσιονομική πορεία της χώρας; Συναίνεση σε μια λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε.
 • Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονομήσατε μία διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση. Η διαπραγμάτευσή μας είχε στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων. Είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και όχι να γίνουν αποκλειστικά στη Γαλλία. Και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας που εσείς χρεοκοπήσατε. Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες. Διαπραγματευόμασταν την αγορά φρεγατών με τα χρήματα από τα ANFAs και SMPs.
 • Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι η περιουσία του οικογενειακού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του. Όταν θα βρεθούμε σε νέες περιπέτειες δεν θα είστε εδώ, θα είστε αλλού.
 • Σε λιγότερο από 1 χρόνο από όταν αναλάβατε, ήρθατε να φουσκώσετε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
 • Ουσιαστικά οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κάνετε τεράστιες αγορές.
 • Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, που υπήρχαν . Έχουμε και φρεγάτες, και κορβέτες που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν, είναι και τα 18 ραφάλ, είναι και τα 6 επιπλέον ραφάλ που ανακοινώσατε χωρίς να το ξέρουν τα επιτελεία, ο εσκυγχρονισμός επιπλέον f16 με αυξημένο κόστος, είναι η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Το έργο αυτό το σχεδιάζαμε, είχαμε επιλέξει να το προχωρήσουμε στο ένα τέταρτο της τιμής. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δισ. για την Καλαμάτα; Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου που χάνεται από το δημόσιο ταμείο.
 • Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών όσο θα είστε στα έδρανα διακυβέρνησης;
 • Την περίοδο διακυβέρνησής σας το χρέος πήγε
 • Μέσα στην πανδημία με 15.000 νεκρούς, αυξάνετε προϋπολογισμό για άμυνα κατά 41% και μειώνετε προϋπολογισμό για υγεία κατά 12%.
 • Αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα; Και αποπέμψατε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας σας επειδή έλεγε την αλήθεια;
 • Τι άλλαξε από το 2020 που λέγατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις φρεγάτες γιατί ήταν ακριβές; Το θυμάστε ότι το είπατε αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς, όταν σας ρωτήσαμε γιατί αγοράζετε ραφάλ και όχι φρεγάτες;
 • Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία για τις φρεγάτες γιατί στα 3,3 δισ. ήταν πολύ ακριβές, γιατί έπρεπε να δώσετε τα αναδρομικά. Σήμερα δεν είναι ακριβές, αφού αγοράσατε και τα ραφάλ;
 • Εμείς τότε σας ακούσαμε όταν είπατε ότι σε αντιστάθμισμα θα αγοράσουμε ραφάλ στα 2,3 δισ., χωρίς τότε να υπάρχει εισήγηση από τα στρατιωτικά επιτελεία.
 • Σήμερα, που η χώρα επωμίστηκε το κόστος από τις παλινωδίες σας και αφού φορτωθήκαμε και επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, μας προτείνετε να στηρίξουμε μία αμυντική συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν.
 • Η Συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα. Στο άρθρο 2 για τη θάλασσα προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι.
 • Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι.
 • Το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «το Παρίσι εστιάζει στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ».
 • Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη;. Επιβεβαιώνετε ως εθνικό δόγμα το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια.
 • Το Σαχέλ είναι μία περιοχή με μεγάλο κίνδυνο, είναι εμπόλεμη περιοχή. Έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των γάλλων Έλληνες στρατιώτες.
 • Σας ρωτώ, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;
 • Η Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Δεν είναι μία ιστορική συμφωνία, αλλά ανισοβαρής συμφωνία.
 • Πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους Patriot για να προστατεύουν τα νησιά μας και εσείς τους στέλενε στη Σαουδική Αραβία, να εμπλακούν στη διένεξη Σουνιτών Σιιτών.
 • Οι ΗΠΑ μιλάνε για επ' αόριστον συμφωνία για τις βάσεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσετε κ. Μητσοτάκη. Και δεν ακούμε και καμία δέσμευση για στήριξη στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
 • Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, δεν συναινούμε σε μία συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού.
   
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ