Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου: Λαμβάνουμε μέτρα ενάντια στην Ελλάδα

Μ. Τσαβούσογλου / Πηγή: AP
Μ. Τσαβούσογλου / Πηγή: AP

Τ ην ετοιμότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε σήμερα με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες προκλητικές δηλώσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε: «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας και την εμποδίζουμε».

Και τόνισε με νόημα: «Την τελευταία φορά η Ελλάδα θέλησε να διεξάγει μία επιστημονική έρευνα και μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας για 1 χλμ. (σ.σ. ανατολικά της Κρήτης). Ο στόχος τους δεν ήταν να κάνουν έρευνα στο ένα χιλιόμετρο, αλλά να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας. Φυσικά εμείς εκδώσαμε ΝAVTEX και προβήκαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Αφού πρώτα το πολεμικό μας ναυτικό, ο στόλος μας προειδοποίησε το πλοίο και δεν έδωσε την άδεια να μπει σε εκείνη την περιοχή. Όταν εμποδίστηκαν εκεί, θέλησαν να μπουν ξανά, αυτή τη φορά από την Κύπρο, αλλά είχαν την ίδια αντιμετώπιση κι εκεί».

«Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα και αν δεν κάνουν 2-3 δηλώσεις την ημέρα για την Τουρκία δεν ησυχάζουν. Δεν ξέρω ποιο είναι το όφελος από αυτό. Ίσως έχει να κάνει με την εσωτερική τους πολιτική», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα.

Για ανακήρυξη ΑΟΖ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε και κήρυξη ΑΟΖ, κατά τον ίδιο τρόπο που κήρυξε και υφαλοκρηπίδα, στην ανατ. Μεσόγειο, αν και είπε ότι δεν είναι απαραίτητη για τις έρευνες φυσικού αερίου. Η ΑΟΖ –υποστήριξε- αφορά περισσότερο τα δικαιώματα αλιείας.

«Την υφαλοκρηπίδα μας την έχουμε ανακοινώσει, τη δηλώσαμε στα ΗΕ, την προστατεύουμε για τα καλά. Αυτό είναι αρκετό για τους υδρογονάνθρακες εκεί. Εξάλλου, η χρησιμότητα της ανακοίνωσης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αφορά μόνο τον πλούτο μέσα στο νερό. Τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεστε πλούτος στο νερό; Η αλιεία. Για παράδειγμα, έχουμε δηλώσει την υφαλοκρηπίδα μας στη Μαύρη Θάλασσα ως αποκλειστική οικονομική ζώνη ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια, μπορούμε να τη δηλώσουμε και στη Μεσόγειο.

Προς το παρόν, η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν έχει δηλωθεί στη Μεσόγειο, καθώς δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, για το ψάρεμα, αλλά μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος μας ή η υφαλοκρηπίδα μας δεν μπορούν να προστατευθούν επειδή δεν έχει κηρυχθεί αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό δεν είναι αλήθεια», σημείωσε.

«Οι ΗΠΑ να κοιτάζουν πρώτα τα λάθη τους»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε επίσης την επιστολή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς το Κογκρέσο και την αναφορά του για την Τουρκία ότι «Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Αντί να κατηγορούν την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές. Επίσης, θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς με τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ