Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Νίκος Δένδιας, Αντονι Μπλίνκεν
Νίκος Δένδιας, Αντονι Μπλίνκεν / Πηγή: ΑΡ

Εξαιρετικά ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τη χθεσινή υπογραφή της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έγινε στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν.

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στη Βασιλίσσης Σοφίας, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση ήταν έκδηλα, καθώς πολιτικές και διπλωματικές πηγές συνέκλιναν στις εκτιμήσεις ότι η Συμφωνία αποτελεί μια καθοριστικής σημασίας αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα: Διπλωματικό, πολιτικό, γεωστρατηγικό.

Κ. Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας

Ν. Δένδιας: Η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα

Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας

Ειδικότερα η Ουάσιγκτον με τη Συμφωνία αναγνωρίζει καθαρά τον στρατηγικής σημασίας και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μέση Ανατολή, δηλαδή ουσιαστική αναγνωρίζει στο πρόσωπο της χώρας μας μια περιφερειακή δύναμη. Αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμευτούν από την Ευρώπη και να στραφούν με όρους στρατηγικούς προς τον Ειρηνικό και τον Ιδικό ωκεανό. Ωστόσο, ΗΠΑ κι Ελλάδα με τη Συμφωνία αυτή δείχνουν ότι επενδύουν η μια στην άλλη για μια ακόμα πενταετία -άρα για μια περίοδο που ξεπερνά τη θητεία Μπάιντεν, συνεπώς δεν αποτελεί προσωπική επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ αλλά στρατηγική απόφαση της αμερικανικής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ.

Δεύτερος εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας είναι ότι αυτή η εντυπωσιακή αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ, δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη κίνηση της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία. Τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, η ισχυρότερη χώρα του κόσμου τηρούσε ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία, ακόμα και σε επίπεδο συμβολικών επισκέψεων: Εάν κάποιος επίσημος επισκεπτόταν την Αθήνα, μετά πήγαινε και στην Άγκυρα, ή το αντίστροφο. Τώρα έχουμε μια καθαρή αποδοκιμασία εκ μέρους των ΗΠΑ της τουρκικής εκβιαστικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τρίτος παράγοντας που δείχνει την επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας είναι η επιλογή της Αλεξανδρούπολης, μιας πόλης στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, μέσω της οποίας οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να εντάξουν σε αυτή τους την πρωτοβουλία τα Στενά του Βοσπόρου. Η επιλογή της Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρη.

«Θωρακίζεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας»

Ως προς το περιεχόμενο της Συμφωνίας, είναι σαφές -επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο που υπέγραψαν οι κ. Δένδιας και Μπλίνκεν, όσο και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές-κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας, η αμερικανική πλευρά επιβεβαιώνει σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον από αυτό που υπήρχε όταν υπεγράφη η αρχική Συμφωνία, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Στην επιστολή αναφέρεται επί λέξη ότι η νέα Συμφωνία «επεκτείνει την στρατηγική αμυντική μας εταιρική σχέση» και «έμπρακτα καταδεικνύει την σταθερή μας αποφασιστικότητα για προάσπιση κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων».

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το τουρκικό casus belli

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό από όσα «φέρνει» η ανανεωμένη ελληνοαμερικανική Συμφωνία, είναι η καταδίκη εκ μέρους των ΗΠΑ του απαράδεκτου casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία εναντίον της χώρας μας. Αυτό αποτυπώνεται για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο. Ειδικότερα, με την επιβεβαίωση της απόφασης  για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης, καθώς και με τη δέσμευση Ελλάδας και ΗΠΑ να αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες, αλλά  και να αντιταχθούν σε αυτές, είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε συμβατικό κείμενο με τις ΗΠΑ η ουσιαστική απόρριψη της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής (το casus belli είναι του 1995, άρα μετά την υπογραφή της MDCA).

Εκτός των παραπάνω, με την υπογραφή της Συμφωνίας, οι ΗΠΑ επενδύουν σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καίριες περιοχές στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της Ελλάδας, όπως ο Έβρος και η Κρήτη. Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του ναύσταθμου της Σούδας, ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας σημασίας για την χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Βασικοί κανόνες για κάθε επένδυση είναι η σταθερότητα και η προοπτική ότι η επένδυση θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Στην κατεύθυνση αυτή, η πενταετία θα επιτρέψει την έγκριση των κονδυλίων από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ασπίδα προστασίας οι πρόσφατες συμφωνίες

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τη δική της αξία για τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο ειδικότερα για την Ελλάδα έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς και τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αποτέλεσμα αυτές οι δύο διπλωματικές μας επιτυχίες να δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, η οποία υπερβαίνει δεσμεύσεις σε πολυμερή σχήματα όπως λ.χ. το ΝΑΤΟ κι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στρατηγικοί σύμμαχοι όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν στην άμυνα της Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ενίσχυση των δεσμών με άλλους εταίρους.

Με τις δυο αυτές Συμφωνίες που η χώρα μας υπέγραψε πρώτα με τη Γαλλία και μετά με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα καθίσταται κρίσιμος παράγοντας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ενισχύει την Ευρωπαϊκή Άμυνα και παράλληλα ενδυναμώνει τον διατλαντικό δεσμό, τηρώντας στο ακέραιο τις συμμαχικές της δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία με την Γαλλία ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Ελλάδα, με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, συνεισφέρει στην κατανομή των βαρών μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ. Επίσης ενισχύονται οι αμυντικές δυνατότητες τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ. Συμπληρωματικά, η συμφωνία με τις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη μεγάλη υπερατλαντική αυτή χώρα παραμένει ακέραια και δυναμική.

Επέκταση και σε άλλα νησιά

Οι δύο συμφωνίες αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές. Αποτελούν σημεία σταθμούς στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή, καθώς και την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια.

Η συμφωνία όμως έχει και προβολές στο μέλλον, καθώς επιτρέπει την επέκταση του αμερικανικού αποτυπώματος, συμπεριλαμβανομένων άλλων νησιών, στο μέλλον. Δηλαδή δεν αποκλείει τη μελλοντική αμερικανική παρουσία στα ελληνικά νησιά, πέραν της Κρήτης. Αντιθέτως, υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη συμφωνία για επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται και στη επιστολή που έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προσδίδοντας στην υπογραφή της Συμφωνίας ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ