Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μητσοτάκης: Οι πρωτοχρονιάτικες ευχές «έκρυβαν» 4 μηνύματα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Γραφείο Πρωθυπουργού

Με πρώτη ματιά, το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν μια περιγραφή του τι έγινε τη χρονιά που τέλειωσε και μια σειρά υποσχέσεων για το 2021. Ωστόσο, το περιεχόμενο των ευχών του Κυριάκου Μητσοτάκη «κρύβει» μερικά πολιτικά μηνύματα που θα μας απασχολήσουν σίγουρα στη χρονιά που άρχισε πριν λίγες ώρες.

Το 2021 γίνεται «κομβικό έτος» για το αύριο της Ελλάδας

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργικός σχεδιάζει να κάνει το 2021 έτος μιας νέας αρχής για τη χώρα: Στο μήνυμά του μίλησε για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας και τα 40 χρόνια ευρωπαϊκής πορείας, προκειμένου να καταδείξει ότι αυτές οι δυο επέτειοι κλείνουν μια περίοδο και, προφανώς, ανοίγουν μια άλλη. Αυτή την «άλλη περίοδο» περιέγραψε με συντομία ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του όταν μίλησε για μια «καινούργια δεκαετία ευημερίας. Όπως άλλοτε οι Έλληνες συναντηθήκαμε με τα μεγάλα ρεύματα των εθνικών κρατών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, έτσι και τώρα οφείλουμε να αφουγκραστούμε το μήνυμα των δικών μας καιρών: Την ανάπτυξη για όλους με δυναμισμό, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο περιβάλλον».

Αυτονόητο πολιτικά είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει ο ίδιος να ενσαρκώσει τη μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή που περιέγραψε, όπως θα φανεί και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μέσα στη νέα χρονιά.

Η «ενότητα» που γίνεται «κοινή πορεία» και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει «με επιθετικό τρόπο» όπως λένε συνεργάτες του, την πολιτική που αναδιατάσσει το παλαιό πολιτικό σκηνικό, κάνει τη Νέα Δημοκρατία ένα σύγχρονο κόμμα που απευθύνεται προνομιακά σε όλο το φάσμα των αστών της χώρας, υπερβαίνει τους διαχωρισμούς δεξιάς-κέντρου, απευθύνεται στη βάση της αριστεράς με πειστικότητα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πολιτική- εκλογική στήριξή του εκ μέρους της και, συνεπώς, «στριμώχνει» τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους σε ένα μικρό κομμάτι του πολιτικού εκκρεμούς, το οποίο θεωρείται από τους επιτελείς του μειοψηφικό και μάλιστα δεν εκφράζεται μόνο από ένα πολιτικό κόμμα αλλά, στη σημερινή συγκυρία, από δυο. «Γνωρίζουμε, πλέον, καλά τη δύναμη της ενότητάς μας: Χωρίς αυτήν δεν θα τα είχαμε καταφέρει, ούτε στην πανδημία και την οικονομία, ούτε στην άμυνά μας. Τώρα, αυτή η ενότητα γίνεται η κοινή πορεία προς τους μεγάλους στόχους» είπε στο μήνυμά του, κι οι συνειρμοί γίνονται εύκολα…

Βγαίνουμε και δεν ξαναμπαίνουμε στη στενωπό του κορονοϊού

Προϋπόθεση για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι να τελειώσουμε μια και καλή από την περιπέτεια του κορονοϊού, τα απανωτά lockdown, το κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας που προκάλεσε την τεράστια ύφεση. Νέο πισωγύρισμα θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τα πρωθυπουργικά σχέδια. «Γιατί τα κρούσματα υποχωρούν, όμως οι κίνδυνοι καραδοκούν. Και, παρά την πολύμηνη κόπωση, θα ήταν άδικο λίγες στιγμές χαλάρωσης να γκρεμίσουν όσα με θυσίες χτίσαμε έως σήμερα», είπε στο μήνυμα του. Άλλωστε, μεγάλο μέρος του ήταν αφιερωμένο στο εμβόλιο, την περαιτέρω επαγρύπνηση, τις προφυλάξεις που θα συνεχιστούν, τη μάσκα και την προσοχή όλων. Δομικό κομμάτι του πρωθυπουργικού πολιτικού σχεδιασμού είναι η οριστική υπέρβαση των προβλημάτων του κορονοϊού.

Εθνικά θέματα και αναμόρφωση του κράτους τα όπλα μετάβασης στη νέα περίοδο

Πώς, όμως, θα μετάσχει στην πολιτική αντιπαράθεση η κυβερνητική παράταξη και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι «με τα ως τώρα αποτελέσματα της κυβέρνησης». Δηλαδή, αυτά που ανέφερε και στο μήνυμά του: «…Η Ελλάδα έμεινε όρθια. Στον Έβρο, ασφάλισε τα σύνορά της. Στο Αιγαίο, προστάτεψε και ανακούφισε τα νησιά της. Στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφρούρησε τα δικαιώματά της. Και, παράλληλα, θωράκισε την ζωή και το εισόδημα όλων. Με τόλμη αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της δημοκρατίας και στους κανόνες του κοινοβουλευτισμού...». Κι ακόμα, πέτυχε πράγματα εν μέσω πανδημίας, που ήταν ζητούμενα στη χώρα επί δεκαετίες: «Η κρίση μπορεί να γίνεται ευκαιρία: Το δηλώνουν το νέο ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητο. Κι όμως, τώρα είναι βιώματα του χθες που πυροδοτούν το αύριο της χώρας» ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Με 4 πολιτικά μηνύματα, λοιπόν, αρχίζει μια ενδιαφέρουσα χρονιά, όπου αναμένεται οι πολιτικές συγκρούσεις να ενταθούν, τα διακυβεύματα να τεθούν ξεκάθαρα ενώπιον των πολιτών και η πολιτική, μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης λόγω της πανδημίας, να επανέλθει στο προσκήνιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ