Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΙΝΑΛ: Πώς η παράκαμψη του Καταστατικού οδηγεί στη στρατηγική του β’ γύρου

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η χθεσινή ημέρα ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, καθώς ανακηρύχθηκαν οι υποψήφιοι για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά, μια διαδικασία που θα αποδειχθεί πολύ περισσότερο πολιτική, παρά διαδικαστική. Όπως αναμενόταν, ο μόνος που απέσυρε τη υποψηφιότητά του ήταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος πλέον είναι ελεύθερος να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να μετάσχει σε παιχνίδια ενόψει του β' γύρου.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, δηλαδή ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης που είχαν θέσει υποψηφιότητα εξαρχής, θέλοντας να εκφράσουν ο καθένας τη δική του προοπτική για το Κίνημα, αλλά και οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης, που -παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους μετά την ασθένεια και την απόσυρση Γεννηματά-, δεν έκαναν πίσω ακόμα κι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα.

Β. Κεγκέρογλου: Αποσύρει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Φουντώνει ο προεκλογικός αγώνας

Ήδη ο προεκλογικός αγώνας έχει μπει σε «βαθιά νερά». Στελέχη που δεν είδαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Παπανδρέου, εκφράζουν φόβους ότι οι υπόλοιποι «καινούργιοι» στην κούρσα θα καταγράψουν μια δύναμη, επιδιώκοντας να μη χαθεί ούτε μια ψήφος από όσους μπορούν να συλλέξουν υποστήριξη, η οποία στον δεύτερο γύρο θα στοιχηθεί πίσω από τον Γιώργο Παπανδρέου, είτε αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης είτε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στελέχη που στηρίζουν έναν εκ των δύο αυτών υποψηφίων (Λοβέρδος- Ανδρουλάκης) θεωρούν ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκειμένου να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανοχή που αποφασίστηκε να επιδειχθεί στο φλέγον -όπως προκύπτει- ζήτημα της «παράλληλης στήριξης» μέσω υπογραφών σε περισσότερους από έναν υποψήφιους.

ΚΙΝΑΛ: Κινούμενη άμμος μετά την υποψηφιότητα Παπανδρέου - Ποιοι μένουν στην κούρσα

Ειδικότερα, είναι γνωστό στους «εντός των τειχών» ότι η συγκέντρωση τουλάχιστον 5.000 υπογραφών μελών (και όχι φίλων) και κάθε μέλος, όπως λέει το Καταστατικό, μπορεί να υπογράψει μόνο για έναν υποψήφιο. Υπάρχει μια «προφορική συμφωνία» μεταξύ των υποψηφίων να μην υπάρξει ενδελεχής έλεγχος των υπογραφών, γιατί κάποιοι εκ των υποψηφίων θα έμεναν εκτός κούρσας. Το σκεπτικό για αυτή την απόφαση ήταν να μην οξυνθούν τα πνεύματα και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Αυτό όμως, λένε παράγοντες σε επιτελεία υποψηφίων, μπορεί τελικά να λειτουργήσει υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς είναι σαφές στις αναλύσεις τους ότι στον δεύτερο γύρο οι κ. Γερουλάνος, Χρηστίδης και Καστανίδης θα ταχθούν υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, συνεπώς η διατήρηση του σημερινού σκηνικού έως τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, που παραβιάζει το Καταστατικό κοινή συναινέσει όλων, ίσως κοστίσει σε όσους είχαν ρεαλιστικές ελπίδες για την εκλογή τους στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Παράγοντες εκτός κι εκτός ΚΙΝΑΛ, αρχίζουν να συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το σκηνικό που στήνεται στο τρίτο κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι «στα μέτρα του Παπανδρέου», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος εκ των κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδου δεν μπορεί να κάνει την έκπληξη. «Πάντως, θα μιλάμε πλέον για έκπληξη», προσθέτει παλαιός κοινοβουλευτικός που δεν ανήκει στο ΚΙΝΑΛ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ