Νέα
  • ΓΔ: 788.31 -2.19%
  • Τζίρος: 43,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΙΝΑΛ: Η πορεία προς την κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου - Τώρα αρχίζει το ματς

Η χθεσινή ημέρα έκλεισε τον σύντομο κύκλο της ενότητας γύρω από την εκδημία της Φώφης Γεννηματά και ταυτόχρονα άνοιξε την περίοδο πέντε εβδομάδων έως την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Οι υποψήφιοι βρέθηκαν δίπλα- δίπλα στη Μητρόπολη για το τελευταίο «αντίο» στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κι από σήμερα με τα επιτελεία τους ετοιμάζουν την υλοποίηση της στρατηγικής που έχει επιλέξει ο καθένας, με σκοπό να περάσουν στη δεύτερη Κυριακή (οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος) ή να καταγράψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά (οι κ.κ. Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης).

Τα νέα δεδομένα, μετά τις πρώτες ημέρες από τη διαμόρφωση του νέου προεκλογικού σκηνικού, είναι ότι τα επιτελεία του Γιώργου Παπανδρέου και των υπολοίπων υποψηφιοτήτων που προέκυψαν μετά την απόσυρση Γεννηματά, διαπιστώνουν σοβαρές οργανωτικές ελλείψεις, τόσο ως προς τα στελέχη που θα επιβλέψουν τις καταμετρήσεις ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, όσο και ως προς την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα στην προώθηση μηνυμάτων και θέσεων.

Το πρόβλημα αφορά περισσότερο στον Γιώργο Παπανδρέου, που θέλει να περάσει και μάλιστα δυναμικά στον δεύτερο γύρο, αλλά κάθε μέρα που περνά οι συγκεκριμένες ελλείψεις εμφανίζονται μπροστά του και τον δυσκολεύουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός διερεύνησε επανειλημμένως τη δυνατότητα αναβολής της ημερομηνίας εκλογών, αλλά φαίνεται ότι συμβιβάζεται με την ιδέα πως στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να επαναληφθεί το προηγούμενο των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας το 2015, οι οποίες αναβλήθηκαν από το Νοέμβριο του 2015 στον Ιανουάριο του 2016, με αποτέλεσμα οι συσχετισμοί να μεταβληθούν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περάσει, τελικά, στον δεύτερο γύρο, όπου κι επικράτησε.

Εντονο ενδιαφέρον από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, άλλη μια απόδειξη του ευρύτερου ενδιαφέροντος που έχουν οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ για ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, είναι το έκδηλο ενδιαφέρον τόσο της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, όσο και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των υποψηφίων.

Το γαλάζιο και το κόκκινο επιτελείο έχουν κάνει ήδη τις αναλύσεις τους και κάθε ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα έχει τις δικές του προτιμήσεις σχετικά με την έκβαση της μάχης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τόσο η Πειραιώς όσο και η Κουμουνδούρου προσπαθούν να ενισχύσουν τον υποψήφιο που κάθε κόμμα θα ήθελε στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα (καθώς τίποτα δεν μένει κρυφό) οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων να εξελίσσονται σε χάσμα.

Αυτό το χάσμα αναμένεται να εκφραστεί δημόσια στις επόμενες ημέρες, καθώς η πορεία της προεκλογικής περιόδου, αλλά και οι πιέσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης θα υποχρεώνουν τους υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να παίρνουν θέσεις, αλλά και να κριτικάρουν τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων υποψηφίων.

Με δεδομένο ότι οι διαφορές σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμφανείς (με κορυφαία ως τώρα τη θέση Παπανδρέου για Προοδευτική Διακυβέρνηση, όρο που χρησιμοποιεί και ο Αλέξης Τσίπρας, έναντι της θέση Λοβέρδου ότι με εκείνον αρχηγό ξεχνάμε συγκυβερνήσεις με ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ότι οι οργανωτικές κι επικοινωνιακές αδυναμίες των περισσοτέρων επιτελείων θα φαίνονται όλο και πιο πολύ στην πορεία προς την κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου, οι φόβοι ότι κάποιου είδους «θερμό επεισόδιο» μεταξύ υποψηφίων θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που πιθανότατα οδηγεί κάποιον εκτός δευτέρου γύρου ολοένα αυξάνονται.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ