Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 32,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανασχηματισμός: Οι εκπλήξεις Μητσοτάκη στη νεά κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Intime
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Intime

Αρκετές είναι οι εκπλήξεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που πάντως δίνει μια ισορροπημένη εικόνα διατήρησης του κορμού της κυβέρνησης, μεταθέσεων πολιτικών προσώπων σε άλλους τομείς κυβερνητικής δράσης με συγκεκριμένες αποστολές και αξιοποίησης νέων προσώπων που εισέρχονται στην κυβέρνηση.

Ας δούμε τις εκπλήξεις που προκύπτουν από την ανακοίνωση του νέου σχήματος:

Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών

Ο έως τώρα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρχε τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή γνωρίζει καλά το αντικείμενο που αναλαμβάνει, ενώ κατά γενική παραδοχή έκανε αρκετή δουλειά στο υπουργείο που αφήνει, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα: Από την προσπάθεια προσαρμογής των Ελλήνων αγροτών στις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει η νέα ΚΑΠ έως τις αδειοδοτήσεις στην ίδρυση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς εκτροφείων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το Μαξίμου έχει σημειώσει ότι φέτος για πρώτη φορά δεν υπήρξαν αγροτικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ, κλεισίματα δρόμων κλπ. Η ανάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών στον Βορίδη σημαίνει κυβερνητική προετοιμασία για εκλογές, παρά που το στήσιμο της κάλπης δεν είναι στον κυβερνητικό σχεδιασμό αυτή την περίοδο.

Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Πρόσθετη ένδειξη ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει ετοιμοπόλεμο για τη διενέργεια εκλογών (χωρίς, ξαναλέμε, να υπάρχουν αυτή την ώρα στον κυβερνητικό σχεδιασμό) είναι η τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα, στελέχους της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δίδυμο Βορίδη- Πέτσα θα ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών από τη μια μεριά στην ολοκλήρωση των σχετικών μεταρρυθμίσεων που άρχισαν με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να είναι έτοιμο ακόμα και για εκλογικό αιφνιδιασμό. Σημειώνεται ότι ο κ. Πέτσας ακουγόταν για ένα παραγωγικό υπουργείο, ωστόσο την τελευταία στιγμή προτιμήθηκε να περιληφθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. 

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

Ο έως τώρα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παίρνει μια μεγάλη ώθηση κι αναλαμβάνει ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία της προσεχούς περιόδου, καθώς η ενέργεια και το περιβάλλον είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι έχουν γερή μνήμη θυμούνται ότι ο Κώστας Σκρέκας είχε αναλάβει υπουργός Ανάπτυξης σε μια μίνι- θητεία τριών μηνών, από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής από το 2012. 

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που υπουργός αλλάζει χαρτοφυλάκιο, επειδή… πέτυχε. Οι επιδόσεις του Χατζηδάκη στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμήθηκαν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητούσε ένα πρόσωπο με τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Χατζηδάκη για το «καυτό» υπουργείο Εργασίας, με ανοικτά τα θέματα του ασφαλιστικού, των συντάξεων, αλλά κυρίως της αναμενόμενης σύγκρουσης με τα εργατικά συνδικάτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητούσε για το υπουργείο Εργασίας ένα έμπειρο στέλεχος που να μπορεί να κρατάει τις θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, αλλά και να μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη για το δίκαιο των κυβερνητικών θέσεων. 

Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού

Αν και είναι στην ομάδα των «αμετακίνητων» ειδικά η περίπτωση Θεοχάρη περιλαμβάνεται και στις εκπλήξεις του ανασχηματισμού, καθώς η εικόνα που υπήρχε έως σήμερα το πρωί ήταν ότι ο κ Θεοχάρης θα ήταν σε αυτούς που θα εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο πιστώθηκε το ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να μειώσει τις κατακλυσμιαίες επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό της χώρας και κρίθηκε ότι πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να δείξει πόσο μπορεί να βοηθήσει τη «βαριά βιομηχανία» στην Ελλάδα έστω σε ένα καλοκαίρι χωρίς πανδημία. 

Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας

Η προβληματική συνεργασία της Νίκης Κεραμέως με τη Σοφία Ζαχαράκη λύθηκε με την μετακίνηση της τελευταίας και την είσοδο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ως υφυπουργού του Άγγελου Συρίγου. Παρά το ότι ο κ. Συρίγος έγινε γνωστός σε ευρύτερα στρώματα της κοινής γνώμης ως αναλυτής των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα των πτυχών της κρίσης με την Τουρκία, ωστόσο αυτό που βάρυνε στις αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι η ακαδημαϊκή του ιδιότητα καθαυτή, γι αυτό τοποθετείται στο Παιδείας. 

Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό

Είναι μια πολύ σημαντική, δομική πολιτική επένδυση του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του μέχρι τώρα υφυπουργού Εσωτερικών. Τον μεταθέτει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο στενό του επιτελείο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του επιτελικού κράτους και βελτίωσης του τρόπου που το πρωθυπουργικό επιτελείο ανταποκρίνεται στις κρίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε συνεργάτες του, με την τοποθέτηση αυτή δείχνει ότι δεν θέλει απλώς να υπάρχει επαρκής διαχείριση των όποιων κρίσεων, μικρών ή μεγαλύτερων, αλλά κατά το δυνατόν και πρόληψή τους. Ο κ. Λιβάνιος έχει επεξεργαστεί το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», έχει υπηρετήσει στο δήμο Αθηναίων σε παρόμοια θέση, ενώ η στενή του σχέση με τον σημερινό πρωθυπουργό σφυρηλατήθηκε όσο ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο κ. Λιβάνιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου αυτού. 

Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Παρά τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του και το γεγονός ότι το όνομά του είχε ακουστεί τόσο στις μίνι διορθωτικές αλλαγές του Αυγούστου, όσο και τώρα, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος έμεινε και πάλι εκτός του κυβερνητικού σχήματος. Σε ερώτηση της «Η» προς κυβερνητικό παράγοντα να μας εξηγήσει την εξέλιξη αυτή, μας απάντησε: «Πόσο ακόμα βόρειο Τομέα μπορεί να χωρέσει μια κυβέρνηση;» δείχνοντας ότι η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια θεωρείται υπερεκπροσωπημένη στο κυβερνητικό σχήμα (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Κεραμέως, Ράπτη, ενώ σήμερα αποχώρησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος). Μια πρώτη απάντηση, λοιπόν, είναι ότι επικράτησε το γεωγραφικό κριτήριο, καθώς και ότι στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού βάρυνε η ανάγκη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης να κριθεί σε μια τουριστική περίοδο χωρίς πανδημία. 
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ