Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νόμος για ΑΠΕ: Μάχη με τον χρόνο για ταχύτερη αδειοδότηση και μονάδες αποθήκευσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οσο πιο γρήγορα αυξηθεί το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, τόσο θα γρηγορότερα θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Η μάχη με το χρόνο σε όλα τα επίπεδα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νέου νόμου που έρχεται καθώς το Υπουργείο Ενέργειας προσπαθεί να προωθήσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αποσκοπεί στην επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, με βασικούς στόχους:

  • Μείωση της διάρκειας αδειοδότησης νέων έργων σε λιγότερα από δύο έτη.
  • Επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ εκτιμώμενου ύψους 10 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 12 GW.

Η πλήρης αδειοδότηση μίας καινούριας μονάδας ΑΠΕ από τα 7 σήμερα θα γίνεται σε 5 στάδια: Βεβαίωση Παραγωγού, περιβαλλοντική αδειοδότηση, Οριστική Προσφορά Σύνδεσης , συμβάσεις με τον Διαχειριστή και τον ΔΑΠΕΕΠ- Άδεια Εγκατάστασης και Άδεια Λειτουργίας. Επίσης καθορίζονται αυστηρές προθεσμίες για την διεκπεραίωση των αιτήσεων κάθε σταδίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (αλλά και για τη σύνδεση των έργων από τους Διαχειριστές) και συγκεκριμένες διορίες για την αδειοδοτική εξέλιξη των έργων από τους επενδυτές.

Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, ο οποίος εισάγει τρεις σημαντικές αλλαγές:

1. Ενοποίηση αδειοδοτικών βημάτων.

Προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης, ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι οι διαδικασίες διαφόρων αδειοδοτήσεων μπορούν να γίνονται παράλληλα. Για παράδειγμα παράλληλα με τη διαδικασία σύναψης σύμβασης σύνδεσης με τον Διαχειριστή, θα γίνεται η χορήγηση Άδειας Εγκατάστασης και η σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ. Σήμερα κάθε μια από τις παραπάνω εγκρίσεις ξεκινά με τη λήψη της προηγούμενης. Η Άδεια Εγκατάστασης αποτελούσε προϋπόθεση για τη σύμβαση σύνδεσης, καθώς η λήψη προηγούμενης. Η Άδεια Εγκατάστασης αποτελούσε προϋπόθεση για τη σύμβαση σύνδεσης, καθώς η λήψη της πρώτης ήταν απαραίτητη για την πρόσβαση του έργου στο δίκτυο.

2. Ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού για τα έργα σύνδεσης θα μεταφερθεί στη σύμβαση σύνδεσης – δηλαδή θα αποτελεί πλέον αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ.

3. Για την επιτάχυνση της αδειοδότησης θα γίνεται ψηφιακή διενέργεια όλων σταδίων, και τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβλήθούν μειώνονται από 91 σε μόλις 54. Επίσης καταργείται η μη δεσμευτική προσφορά σύνδεσης, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των Διαχειριστών.

Μετά τη λήψη της Βεβαίωσης Παραγωγού και την περιβαλλοντική αδειοδότηση ο επενδυτής θα υποβάλει απευθείας αίτηση για οριστική προσφορά σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ (για έργα έως 8 MW) ή στον ΑΔΜΗΕ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται πλέον σε κύκλους, τις 10 πρώτες μέρες κάθε μήνα, με βάση τυποποιημένα έντυπα για να απλοποιηθεί η κατάθεσή τους από τους επενδυτές.

Μονάδες αποθήκευσης

Για τις μονάδες αποθήκευσης που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ με ασφάλεια, προβλέπεται η καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών:

  • Έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης).
  • Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης: Γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο, καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν δύναται να λαμβάνει ενίσχυση.
  • Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης: Ομοίως, τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης ενώ για τη δεύτερη όχι
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ