Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς προέκυψε η διπλή διπλωματική κρίση για την Ελλάδα

Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Απροετοίμαστη βρέθηκε η Αθήνα μπροστά στο διπλό διπλωματικό μέτωπο που αιφνιδιαστικά προέκυψε, καθώς δημιουργήθηκε ρήγμα στις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία και την Ισπανία σε διάστημα μικρότερο της μίας ημέρας!

Η έκθεση στην Αλβανία με τη «γενοκτονία των τσάμηδων»

Η αρχή έγινε με μια έκθεση φωτογραφιών και χαρτών στην αλβανική πρωτεύουσα, με αντικείμενο τη «γενοκτονία των τσάμηδων» και την «κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα». Οι εν λόγω φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην εξωτερική περίφραξη του αλβανικού Προεδρικού Μεγάρου, συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με τη «γενοκτονία των τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα αλβανικά εδάφη». Το πρόβλημα έλαβε πολιτικές διαστάσεις επειδή ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, όχι μόνο επισκέφθηκε, αλλά και ξεναγήθηκε στην έκθεση, πράγμα που δείχνει καθαρά ότι υιοθετεί το αλυτρωτικό της πλαίσιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας και ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού προέδρου, με αποτέλεσμα οι διμερείς σχέσεις να επιδεινωθούν σημαντικά, σε μια περίοδο κατά την οποία συντελούνται ευρύτερες αλλαγές στα Βαλκάνια, όπου απειλείται αλλαγή συνόρων και συνεπώς η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ανέκαθεν διεκδικεί, ως η μόνη βαλκανική χώρα που είναι μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να έχει εξασφαλίσει «ήρεμα διπλωματικά νερά» με τις άλλες βαλκανικές χώρες, συνεπώς και με την Αλβανία.

Ενταση και στις σχέσεις Ελλάδας - Ισπανίας λόγω Τουρκίας

Εξίσου αιφνιδιασμένη εμφανίστηκε η Ελλάδα από την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να συνυπογράψει αμυντική συμφωνία με την Τουρκία για προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Η ελληνική πλευρά δεν έκρυψε την οργή της, καθώς η Ισπανία του Σάντσεθ δίνει «χείρα βοηθείας» σε μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία εκδηλώνει επανειλημμένες επιθετικές προθέσεις εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ όπως η Ελλάδα, ενώ κατέχει με τη δύναμη της βίας ευρωπαϊκό έδαφος επί περίπου μισόν αιώνα, δηλαδή τα κατεχόμενα της Κύπρου.

«Tα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Το Συμβούλιο έχει άλλωστε τοποθετηθεί, κατ' επανάληψη, απέναντι στην προκλητικότητα και την παραβατικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία». Με αυτό τον τρόπο απάντησε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την αμυντική συνεργασία Σάντσεθ-Ερντογάν, ως αντιστάθμισμα της ελληνογαλλικής συμφωνίας για αγορά από τη χώρα μας φρεγατών και κορβετών. Στο Μαξίμου θυμήθηκαν ότι ο Σάντσεθ είναι σοσιαλιστής, ότι η ισπανική Κεντροδεξιά είχε στηρίξει την Ευρώπη στη αντιπαράθεσή της με την Τουρκία και αποφάσισαν να επαναφέρουν το ζήτημα της εξαγωγής όπλων από ευρωπαϊκές βιομηχανίες προς την Τουρκία.

Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή και σημειώνει ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας όφειλε να λάβει υπόψη του τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εναντίον της Τουρκίας. Να σημειωθεί επίσης ότι αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ισπανίας, όπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δηλώνει: «Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Είναι προφανές ότι η ραγδαία επιδείνωση των διμερών μας σχέσεων με την Ισπανία αδυνατίζει το «μέτωπο» του ευρωπαϊκού Νότου στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και τα σχετικά αιτήματα αυτού του «μπλοκ», όπως είναι η αποφυγή επιστροφής της Ενωμένης Ευρώπης σε καθεστώς λιτότητας, η στήριξη των οικονομιών του Νότου και η τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Επίθεση στον Πέδρο Σάντσεθ εξαπέλυσε έως και ο (ομοϊδεάτης του) υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε την ενεργοποίηση του πρωθυπουργού ώστε να καλυφθεί το διπλωματικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Τι υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές

Το επιτελικό κράτος υπενθυμίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία. «Το έχει θέσει -και μάλιστα επιτακτικά- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό προς την Τουρκία, όπως προβλέπει το πλαίσιο της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων του 2008 και συγκεκριμένα η Κοινή Θέση ΚΕΠΠΑ που είχε επαναβεβαιωθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Οκτώβριο του 2019. Είχε τονίσει την υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από προηγούμενη Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία», αναφέρει η ίδια πηγή.

Επιπλέον, προστίθεται, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα απευθείας στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον υπουργό της των Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που είχε έρθει στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο, κατά την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός διακήρυσσε ότι «δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει η ίδια τις σφαίρες, τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει απέναντι σε κράτη-μέλη της ΕΕ».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν επιπροσθέτως ότι στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: «Τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση». 

Το ζήτημα αυτό, προσθέτουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς και ο  αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, στη συνάντησή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στα Συμπεράσματα της 14ης Οκτωβρίου 2019 επαναλάμβανε την Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ