Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Μονομαχία από το... μέλλον για την ακρίβεια - Στην «αρένα» ΔΕΗ και μέτρα στήριξης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μια κοινοβουλευτική μάχη από αυτές που αναμένεται να βλέπουμε όλο και συχνότερα, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, διεξήχθη χθες στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια που έχει ενσκήψει στην ελληνική οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πήραν με τη σειρά τον λόγο (το ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης), η προσοχή δόθηκε για άλλη μια φορά στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα.

Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων παρουσίασαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα ο ένας από τον άλλο, και μάλιστα με αντίστοιχη επίκληση στοιχείων που επιστράτευσε ο καθένας, ώστε να τεκμηριώσει τη δική του εκδοχή. Ακολουθούν οι εντελώς διαφορετικές θέσεις των δύο πολιτικών αρχηγών σε τρία κρίσιμα ζητήματα της χθεσινής αντιπαράθεσης (ακρίβεια, ΔΕΗ, μέτρα στήριξης) με τα αντίστοιχα στοιχεία που οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας επικαλέστηκαν:

Ακρίβεια: Πρόσκαιρο διεθνές φαινόμενο ή αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής;

Ο μεν πρωθυπουργός ανέπτυξε μια επιχειρηματολογία που έδειξε πως το πρόβλημα είναι πρόσκαιρο και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (παρά το ότι αναφέρθηκε και στη χαλαρή πολιτική των κεντρικών τραπεζών), ο δε αρχηγός της αντιπολίτευσης παρέθεσε δικά του στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη πως η ακρίβεια προήλθε από την πολιτική της κυβέρνησης και φαινόταν αρκετούς μήνες πριν.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για το θέμα: «Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown της πανδημίας έφερε σε όλες σχεδόν τις χώρες μία απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για να μπορούν να την καλύψουν. Αυτή η αυξημένη ζήτηση, πράγματι, ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Ενώ για αυτούς -αλλά όχι μόνο για αυτούς- τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου που επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα και την αξία της παραγωγής, της μεταφοράς, αλλά και τελικά των ιδίων των αγαθών. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα των οικονομολόγων αλλά και των κεντρικών τραπεζιτών, σχετικά με την αιτία αυτού του φαινομένου. Οι πιο πολλοί ισχυρίζονται -και πιστεύω με τεκμηριωμένα στοιχεία- ότι το φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα θα είναι ένα φαινόμενο πρόσκαιρο, το οποίο συνδέεται με μία πρωτοφανή διαταραχή στη ζήτηση την οποία προκάλεσε η πανδημία, αλλά και σε μία ταχύτατη ανάκαμψη η οποία -για να το πούμε πολύ απλά- έπιασε πολλές εταιρείες απροετοίμαστες με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σημαντικές εμπλοκές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ΕΚΤ συμφωνεί ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη άποψη η οποία ισχυρίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός τον οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες, είναι αποτέλεσμα μίας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Άρα, ενδεχομένως, αυτός ο πληθωρισμός να έχει πιο μόνιμα, πιο δομικά χαρακτηριστικά. Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται υπέρ της πρώτης άποψης. Εξ oυ και είναι εξαιρετικά διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι το οποίο θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε μία ανάσχεση της έντονης αναπτυξιακής δυναμικής που παρατηρείται συνολικά στην Ευρώπη. Και πιστεύει η κα Λαγκάρντ -και με αυτή την άποψη συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση- ότι πράγματι αυτή η αύξηση των τιμών, η οποία παρατηρείται, είναι αποτέλεσμα ενός πρόσκαιρου φαινομένου το οποίο θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022…».

Τσίπρας: Προειδοποιούσαμε από το Φλεβάρη

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τα εξής για να αναδείξει τις κυβερνητικές ευθύνες: «Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι όλα είναι καλά διότι στον δείκτη του πληθωρισμού σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε καλύτερα, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη του τους κοινωνικούς δείκτες, τους δείκτες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τους δείκτες εκείνους που αφορούν την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα πολίτη. Αλλά και γιατί για το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας -δεν ασχοληθήκαμε εμείς από τον Σεπτέμβρη και μετά, όταν άρχισε να φαίνεται, να γίνεται ορατό ότι βρισκόμαστε πράγματι στη μέση μιας μεγάλης κρίσης, αλλά από τον Φλεβάρη πέρυσι, δέκα μήνες πριν, είχαμε θέσει με ερώτησή μας το ζήτημα της αύξησης των τιμών που παρατηρούνταν τότε στις πρώτες ύλες. Τον Ιούλιο επανήλθαμε με νέα επίκαιρη ερώτηση συνολικά για το θέμα της ακρίβειας. Οι φορείς απ’ όλο το φάσμα της οικονομίας, το ΕΚΠΟΙΖΩ, το Ινστιτούτο Καταναλωτών, η ΓΣΕΒΕΕ, οι βιομήχανοι πιο πρόσφατα, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τους αναδείκνυαν το πρόβλημα αυτό. Και τι έκανε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα; Μάλλον δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει πρόβλημα και κυρίως δεν είχε κατανοήσει τι είναι αυτό που έρχεται. Και σήμερα δείχνει να μην κατανοεί. Μιλάει ξανά για μια πρόσκαιρη κρίση η οποία θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, ενώ είναι δομική κρίση. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Αδικη και άτολμη πολιτική

Έχει να κάνει συνολικά με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, με τη διαδικασία μετάβασης προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους που όλοι έχουμε συμφωνήσει για την «Πράσινη Μετάβαση». Είναι, όμως, μια διαδικασία μετάβασης η οποία γίνεται με έναν τρόπο ο οποίος είναι εξαιρετικά άτολμος και εξαιρετικά άδικος, μια διαδικασία μετάβασης χωρίς ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις στον χώρο της πράσινης ενέργειας, στον χώρο της πράσινης οικονομίας. Αυτή είναι η μεγάλη διεθνής εικόνα… Προσπαθήσατε εσείς να δημιουργήσετε μια πλασματική εικόνα με δημιουργική λογιστική. Μας είπατε ότι έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια, παραθέτοντας κάποια στοιχεία. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να παίρνεις επιλεκτικά κάποια στοιχεία -πραγματικά στοιχεία, δεν το διαψεύδω- προκειμένου να δημιουργήσεις μια πλαστή πραγματικότητα;…».

Ο ρόλος της ΔΕΗ στην αύξηση του ενεργειακού κόστους

Σε αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επανέλαβε την επιχειρηματολογία του για την κατάσταση στην οποία η κυβέρνησή του παρέλαβε τη ΔΕΗ σε αντιπαραβολή με το σημείο που έχει φτάσει σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ενδεικτικά για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: «Η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια. Ναι, η ΔΕΗ σήμερα είναι ισχυρή, διότι μας την παραδώσατε στα όρια της χρεοκοπίας και πριν από λίγες εβδομάδες έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή εννέα φορές μεγαλύτερη ανά μετοχή από αυτήν που μας την παραδώσατε. Με το κράτος να εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο. Μια ισχυρή ΔΕΗ, λοιπόν, μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου, με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τους καταναλωτές της και προφανώς να συμπαρασύρει και τους ανταγωνιστές της σε μία αντίστοιχη πολιτική. Μία πολιτική η οποία αφορά και τις τιμές αλλά και τον τρόπο πληρωμής. Διότι το ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος του λογαριασμού που θα χρειαστεί να εξοφλήσει ένα νοικοκυριό αλλά και οι διευκολύνσεις πληρωμών που οι επιχειρήσεις δίνουν έτσι ώστε η όποια αύξηση -αφορά πρωτίστως τον χειμώνα- να μπορεί να επιμεριστεί σε βάθος χρόνου και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ταμειακές δυνατότητες των νοικοκυριών.

Τσίπρας: Ευθύνεται η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης

Εντελώς διαφορετική ήταν η οπτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν σας πτόησε καν το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση αυτής της τεράστιας ενεργειακής κρίσης. Αποφασισμένοι, ατάραχοι ολοκληρώσατε την εκχώρηση της ΔΕΗ και των δικτύων της. Ούτε δύο μήνες δεν σας πήρε και μάλιστα με έναν πρωτοφανή στα χρονικά τρόπο, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την όποια αύξηση αυτοαποκλείστηκε το ελληνικό δημόσιο. Και μάλιστα, μία εβδομάδα μετά την ομιλία σας στη ΔΕΘ, όπου εκεί όμως αποκρύψατε αυτόν τον σχεδιασμό. Αφού ήταν αυτός ο μέγας σχεδιασμός για να φτιάξετε μια επιχείρηση η οποία θα είναι ισχυρή, γιατί δεν το ανακοινώσατε; Η υπόθεση αυτή δεν είναι καινούργια. Ήταν βασικό αίτημα των δανειστών μας η πώληση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τουλάχιστον οι κυβερνήσεις των σκληρών μνημονίων που ήθελαν ή εν πάση περιπτώσει αποδεχόντουσαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προέβλεπαν και κάποιο κέρδος για το δημόσιο. Ήθελε ο Σαμαράς να πουλήσει το 17%, να φτιάξει τη μικρή ΔΕΗ, να μείνει και μια μεγάλη υποτίθεται. Εσείς δεν πουλάτε καν, εκχωρείτε. Και μάλιστα βάζετε και από την τσέπη του ελληνικού δημόσιου διότι παίρνει ένα μικρό μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και άρα ουσιαστικά βρίσκεται από το 51% κάτω του 34% βάζοντας χρήματα, χωρίς να κερδίζει. Και φυσικά αυτό το deal, να μιλάμε τώρα καθαρά, δεν το ρύθμισε καμία αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή ένα fund καθόλου άγνωστό σας, κύριε Μητσοτάκη, καθόλου άγνωστο όχι το fund, αλλά αυτός ή αυτοί που το διαχειρίζονται, αυτήν τη στιγμή ελέγχει και τον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον χώρο της ασφάλισης. Λίγο περίεργο δεν είναι αυτό; Και τη ΔΕΗ σε συνεργασία με άλλα funds φυσικά, που είναι γνωστό ότι λειτουργούν συντονισμένα προφανώς σε σχέση με το μέλλον της επιχείρησης και ότι αυτό το μέλλον ουσιαστικά έχει φύγει από τα χέρια του δημοσίου. Ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές μας στο φως της ημέρας με τους εκβιασμούς και τις αφόρητες πιέσεις που είχαμε δεχτεί, ό,τι δεν κατάφεραν, επειδή δεν το επιτρέψαμε εμείς την περίοδο 2015-2019, έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μια νύχτα. Για να είμαι ειλικρινής δεν το κάνετε σε μία νύχτα, το κάνετε νύχτα…».

Πόσο ανακουφίζουν τους πολίτες τα κυβερνητικά μέτρα;

Όπως έγραψε από χθες η «Η», ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναλυτική αναφορά στα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από τις ανατιμήσεις: «σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό το μήνα Οκτώβριο, τουλάχιστον. Με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1%, στην Ελλάδα στο 2,8%, σε χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4%, η Ρουμανία στο 6,5%. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, κ. Πρόεδρε, σε αυτήν τη συζήτηση να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων την οποία επικαλούμαστε. Αυτά, λοιπόν, είναι τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων στην πατρίδα μας παραμένει αναλογικά, το τονίζω, φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δει κανείς, κ. Τσίπρα και κυρίες και κύριοι βουλευτές, το καλάθι που αφορά στα τρόφιμα, η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1%. Στην Ιταλία και στη Γαλλία είναι 0,7%.  Στην Ισπανία είναι 1,3%. Που σημαίνει ότι και στην οικονομία, εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας Σοσιαλιστές με τους Podemos ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα κυριότερα μέτρα στήριξης: «Πρώτη η Ελλάδα, από τον Σεπτέμβριο ήδη, από την παρουσία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, την οποία και στην πορεία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου ήταν μεγαλύτερες από αυτές που προβλέψαμε. Διπλασιάσαμε την ενίσχυση των κοινωνικών τιμολογίων. Εξαιρέσαμε, για τους επόμενους μήνες, τα τέλη στο φυσικό αέριο. Αναστείλαμε την πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στις επιχειρήσεις και το ίδιο αποφασίσαμε για τον επόμενο χρόνο και για το πετρέλαιο κίνησης, ένα μέτρο το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, που είτε είναι νέοι είτε συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Το συνολικό ποσό το οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, δηλαδή η στήριξη που παρέχουμε για να μειωθούν συνολικά οι δαπάνες ρεύματος και θέρμανσης, αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, 680 εκατομμύρια για την ακρίβεια…».

Τσίπρας: Δίνετε ψίχουλα και παρουσιάζετε μια πλασματική εικόνα ευημερίας

Στην μεγάλη διαφορά της πραγματικότητας με την εικόνα την οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός, έδωσε έμφαση ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ στη δική του ομιλία: «Προσπαθήσατε εσείς να δημιουργήσετε μια πλασματική εικόνα με δημιουργική λογιστική. Μας είπατε ότι έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια, παραθέτοντας κάποια στοιχεία. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να παίρνεις επιλεκτικά κάποια στοιχεία -πραγματικά στοιχεία, δεν το διαψεύδω- προκειμένου να δημιουργήσεις μια πλαστή πραγματικότητα; Τι μας παρουσιάσετε; Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ποιο ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2020; Ήταν το τρίμηνο του σκληρού lockdown. Και, πράγματι, σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση στοιχείων έχουμε και μία μεγάλη ανάπτυξη σήμερα. Μόνο που είναι ανάκαμψη, δεν είναι ανάπτυξη. Βυθιστήκαμε 9%, ανεβαίνουμε τώρα. Και όταν συγκρίνετε το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 παρουσιάζεται, πράγματι, στα στοιχεία αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος. Μόνο που η ακρίβεια η μεγάλη στη μέση ελληνική οικογένεια ξέσπασε στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Ελάτε να δούμε τα ίδια στοιχεία για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Όμως, έτσι, με δημιουργική λογιστική ξέρετε να πορεύεστε και με ψέματα.

Αφού υποστηρίξατε, λοιπόν, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι με τα ψίχουλα που ανακοινώσατε τότε -9 ευρώ- δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα και αφού μετά αναγκαστήκατε να τα αυξήσετε, να τα διπλασιάσετε -ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα -για να μην παρεξηγηθώ, και το τελευταίο ευρώ είναι σημαντικό στην τσέπη του πολίτη σήμερα- και να τα τριπλασιάσετε, αλλά και πάλι δεν επαρκεί αυτό για τις υπέρογκες αυξήσεις, τι κάνατε; Βγήκατε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μας είπατε ότι αν δεν τα είχατε δώσει αυτά, οι αυξήσεις θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες. Γιατί δεν είπατε «εκατό φορές μεγαλύτερες»; Τζάμπα είναι. Γιατί δεν είπατε «εκατό»; Και έρχεστε ξανά και ξανά και επαναλαμβάνετε δήθεν μέτρα και τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις και μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς, αλλά είναι η παγκόσμια κρίση. Εντάξει, το έχουμε μάθει αυτό το τροπάριο, παγκόσμια κρίση η πανδημία, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού. Παγκόσμια κρίση η κλιματική, αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα δάσους αναλογικά με την έκταση της χώρας το περασμένο καλοκαίρι. Παγκόσμια κρίση και η ενεργειακή, μάλιστα, ναι, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για σταθείτε, λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά εδώ, κάτι δεν κάνετε καλά. Δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίει ο κακός μας ο καιρός, να φταίει η συγκυρία, να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που μας κυβερνάνε…».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ