Νέα
  • ΓΔ: 913.36 -0.16%
  • Τζίρος: 71,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα μέτρα: Στο τραπέζι δύο σενάρια για τα Χριστούγεννα - Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν

Χριστούγεννα στο Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Χριστούγεννα στο Σύνταγμα / Πηγή: Intime

Δυο διαφορετικές δέσμες μέτρων έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών, και θα ενεργοποιήσει τη μια από αυτές, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι συσκέψεις σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Υγείας είναι αλλεπάλληλες με το ίδιο ερώτημα: Τι θα γίνει εάν η πανδημία φουντώσει λίγο πριν τις γιορτές και τι θα αποφασιστεί εάν η αύξηση των εμβολιασμών κάμψει την επέλαση του τέταρτου κύματος.

Το πρόβλημα σήμερα, που μπερδεύει τους κυβερνητικούς, είναι ότι στις μέρες μας παρατηρούνται και τα δυο ταυτοχρόνως: Και οι εμβολιασμοί αυξάνονται και η πανδημία δεν λέει να υποχωρήσει. Συνεπώς έχουν και τα δυο σενάρια στα συρτάρια τους και δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν ποιο θα ενεργοποιήσουν.

Self test για όλους 

Το πρώτο σενάριο, που θα ακολουθηθεί εάν η πανδημία δείχνει να υποχωρεί χάρη στην σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, προβλέπει δωρεάν σελφ τεστς για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε στις ημέρες των γιορτών να επιτραπούν ρεβεγιόν όσων έχουν δηλώσει υπεύθυνα αρνητικό αποτέλεσμα στα σελφ τεστς.

Το μέτρο εντάσσεται στην κυβερνητική στρατηγική προσεταιρισμού των ανεμβολίαστων, καθώς εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άδηλο τον τελικό χρόνο των εκλογών κι επιτρέπει προσμίξεις εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων με ευεργετικές συνέπειες για την επιχείρηση υπέρβασης των διαχωρισμών που γέννησε το νέο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτό το σενάριο υπάρχει και ως σκέψη η μεταγενέστερη χαλάρωση των τωρινών περιορισμών που έχουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αλλά τα μέτρα της χαλάρωσης, όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις, θα έλθουν σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση της πίεσης θα συνεχίζεται.

Τρίτο τεστ για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Το άλλο σενάριο προβλέπει περαιτέρω περιορισμούς, σε περίπτωση που η πανδημία επιμείνει, τα κρούσματα παραμείνουν υψηλά, το σύστημα υγείας συνεχίσει να πιέζεται και οι θάνατοι θα βρίσκονται κοντά στην εκατοντάδα καθημερινά.

Κάποιοι από αυτούς που υπάρχουν στις κυβερνητικές σκέψεις είναι η ανάγκη για περισσότερα ράπιντ τεστ των ανεμβολίαστων με επιβάρυνση δική τους, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός καθώς πολλοί από τους οικονομικά αδύνατους θα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόσθετα ραπιντ τεστς και το μέτρο ίσως κινδυνεύσει στην εφαρμογή του, όπως συνέβη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, που αποδείχθηκε πολύ λιγότερο αποτελεσματικός από όσο περίμενε η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα η ομάδα που χαράζει την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας συγκεντρώνει κάθε πιθανή πρόταση και σκέψη βρίσκεται στο πεδίο της στρατηγικής που ήδη έχει χαραχθεί και αναμένει την εξέλιξη της πανδημίας προκειμένου να αποφασίσει ποια μέτρα και σε ποιο χρόνο θα ενεργοποιήσει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ