Νέα
 • ΓΔ: 859.38 -0.89%
 • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βουλή: Ο Κ. Μητσοτάκης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60

Μητσοτάκης
Πηγή: Ευρωκίνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Ο πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο δήλωσε πως «η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα σημαντική» και αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό επισημαίνοντας τα εξής:

 • Το μέτρο έχει επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία στο πλαίσιο και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον
 • Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά μακροπρόθεσμα να φανώ υγειονομικά σωστός
 • Ακούω τις ενστάσεις και τις απορίες των πολιτών
 • Υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους γιατί 9 στους 10 που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, 7 στους 10 που μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι άνω των 60
 • Πήραμε το μέτρο τώρα γιατί η απειλή είναι μεγαλύτερη  - Δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες της μετάλλαξης Ομικρον, γνωρίζουμε όμως ότι όσο επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο προστατευόμαστε καλύτερα
 • Τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι επέδειξαν απροθυμία να εμβολιαστου; - Από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 μόνο οι 60.000 έκλεισαν ραντεβού
 • Επιμένω στην έννοια της αρχής της αναλογικότητας - Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα άλλα
 • Γιατί πρόστιμο; Γιατί μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα - Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει την σωστή απόφαση
 • Το πρόστιμο είναι μακριά από τα 7.000 ευρώ που έχει επιβάλλει η  Αυστρία και τα 1000 της Ιταλίας
 • Υπενθυμίζω ότι για να φτάσουμε σε αυτό το μέτρο, εξασφαλίσαμε έγκαιρα και δωρεάν τα εμβόλια, προχωρήσαμε στον κατ' οίκον εμβολιασμό, κάναμε ελεγχόμενη την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο, πήραμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους το Νοέμβριο και θέσαμε την τρίτη δόση ως προϋπόθεση για τον πλήρη εμβολιασμό
 • Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε τη δωρεάν διάθεση self test
 • Πρώτοι ανοίξαμε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους -Ζ ήτησα από την επιτροπή να έρθει πιο κοντά η 3η δόση, ακόμα και στους 4 μήνες
 • Το μέτρο είναι συνταγματικό
 • Δεν επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα παντού γιατί οι δράσεις μας πρέπει να είναι αναλογικές - Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες, δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς αλλά από ηλικιωμένους.

"Σας τιμά αυτή η εικόνα κ.Τσίπρα;"

   Σε παρέμβαση του κ.Πολάκη την ώρα της δευτερολογίας του πρωθυπουργού ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ και ανεβάστε τη μάσκα σας, παρακαλώ πολύ» και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα ανέφερε:

   «Δεν μου λέτε, κ. Τσίπρα, σας τιμά αυτή η εικόνα; Με το χέρι στην καρδιά, σας τιμά αυτή η εικόνα; Σας τιμά αυτή η εικόνα, ενός βουλευτή, τέως υπουργού Υγείας με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και ταυτόχρονα να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών; Γιατί αυτό κάνει. Αυτός είναι. Αυτός είναι και αυτόν ανέχεστε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Και μη βλέπετε που δεν τον έχετε δίπλα σας, γιατί ουσιαστικά είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Το ίδιο πράγμα είστε. Και μετά έρχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση δήθεν για την ανάγκη συνεννόησης. Συνεννόησης με ποιους; Με τον κ. Πολάκη; Όχι, δεν υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Πολάκη. Καμία. Καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές με μεγάλη συστηματικότητα. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, αποδείξτε έμπρακτα ότι εννοείτε τη συνεννόηση, ότι θα μιλάτε με μία ενιαία γραμμή και ελάτε να ξαναμιλήσουμε μετά για συνεννόηση σε αυτή την αίθουσα».

Γιατί δεν κλείνουν τα σχολεία

   Αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων ο πρωθυπουργός ρώτησε τον κ.Τσίπρα εάν τα θέλει ανοιχτά ή κλειστά. «Θέλετε να κλείνουν πιο συχνά τα σχολεία; Πιο νωρίς; Αυτή είναι η πρότασή σας; Έχετε να εισηγηθείτε άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο, κ. Ξανθέ, για την λειτουργία των σχολείων; Πείτε το: Τα σχολεία πρέπει να κλείνουν με λιγότερα κρούσματα; Θα ήταν μία επιστημονική άποψη. Δεν την ακολουθούμε διότι δεν ήταν αυτή η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Οι ειδικοί μάς εισηγήθηκαν αυτό το πρωτόκολλο στα σχολεία. Και θέλω να σας θυμίσω το γεγονός ότι κάνουμε δύο τεστ την εβδομάδα σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς σήμερα και ότι έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα τού τι συμβαίνει στα σχολεία».

   Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι στα σχολεία πρέπει να υπάρχει άλλο πρωτόκολλο αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε πιο πολλά κλειστά σχολεία, σημαίνει ότι τα τμήματα θα κλείνουν πιο νωρίς, σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε περισσότερη τηλεκπαίδευση, σημαίνει, πάλι, ότι τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά που δυσκολεύονται με την τηλεκπαίδευση δεν θα έχουν πρόσβαση στο σχολείο, σημαίνει ότι τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν την εποχή του lockdown δεν θα έχουν πρόσβαση στο σχολείο, διότι εκ των πραγμάτων θα μένουν περισσότερη ώρα μακριά από τις τάξεις.

   «Εάν αυτό εισηγείστε, να ξεκαθαρίσετε, όμως, με σαφήνεια ότι θέλετε να αλλάξουν τα πρωτόκολλα και τα σχολεία να κλείνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Τουλάχιστον θα είναι μία επιστημονική άποψη την οποία θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω» είπε ο πρωθυπουργός.

Η υποχρεωτικότητα

   Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ.Τσίπρας ότι «το πρόστιμο των 100 ευρώ το οποίο επιβάλαμε είναι πολύ για έναν συνταξιούχο ο οποίος παίρνει 500 ευρώ, αλλά είναι λίγο για έναν συνταξιούχο ο οποίος παίρνει 2.000 ευρώ. Άρα, μας είπατε ουσιαστικά ότι τα πρόστιμα, αυτό κατάλαβα, πρέπει να είναι αναλογικά. Δεν μου λέτε, όταν σας κόβουν πρόστιμο για μία παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι αναλογικό το πρόστιμο;».

   Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «είναι δείγμα μεγάλης άγνοιας για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διοικήσει 4 χρόνια τη χώρα -έχετε μπλέξει τους φόρους οι οποίοι με βάση το Σύνταγμα μπορούν να είναι αναλογικοί με τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία δεν επιτρέπεται να είναι αναλογικά. Μα, ούτε αυτό δεν γνωρίζετε επιτέλους; Το πρόστιμο είναι διοικητικό μέτρο το οποίο αφορά όλους ανεξαιρέτως. Και σε αυτό δεν διαφέρει από άλλα πρόστιμα τα οποία επιβάλλει σε περίπτωση άλλων παραβάσεων η ελληνική Πολιτεία».

   Αναφέρθηκε σε μια πρόταση του κ.Γεροτζιάφα (μέλος της επιτροπής συμβούλων του κ.Τσίπρα) με την οποία τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού γιατί δεν θέλει να κάνει τη διάκριση μεταξύ των ηλικιών πάνω από 60 και κάτω από 60, αλλά -όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης- έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς αντιλαμβάνεται την υποχρεωτικότητα. «Μια απλή ιδέα, είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα. Δηλαδή ο συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις δεν θα μπορεί να παίρνει φορολογική ενημερότητα, δεν θα μπορεί να παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν χρειάζεται νομίζω να επιχειρηματολογήσω, ούτε χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να εξηγήσει το πόσο αντισυνταγματικές είναι αυτές οι προτάσεις» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον κ.Τσίπρα να απαντήσει εάν ενστερνίζεται αυτή την άποψη.

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτό το οποίο κάνουμε;

   Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ.Τσίπρα να απαντήσει "με ένα ναι ή ένα οχι" εάν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία έτσι ώστε να κλείνουν τα σχολεία πιο εύκολα, και εάν συμφωνεί με τις απόψεις του συμβούλου του κ.Γεροτζιάφα ότι δεν μπορούν ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κλπ.

   «Σας ρώτησα συγκεκριμένα εάν υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτό το οποίο κάνουμε. Ο σύμβουλός σας έχει μια εναλλακτική πρόταση πολύ συγκεκριμένη. Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 18 και απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στο τραμ, στο λεωφορείο και στο μετρό αντί για διοικητικό πρόστιμο. Είναι μια πρόταση. Θέλω την άποψή σας. Είναι σύμβουλός σας. Μας τον ανακοινώσατε μετά βαΐων και κλάδων. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Ναι ή όχι; Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Απαντήστε λοιπόν» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αποφασίστε κ. Τσίπρα αν είστε με την κοινή λογική

   Στην τελική του παρέμβαση ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν έχει πρόβλημα με την επιστημονική άποψη.

   «Έχω πρόβλημα με τη μη άποψη. Έχω πρόβλημα με τον λαϊκισμό, έχω πρόβλημα με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ναι, τελικά υπάρχει ένα ζήτημα όταν ασκείτε κριτική χωρίς καμία τεκμηριωμένη αντιπρόταση. Με ρωτήσατε για την άποψη του κ. Μόσιαλου. Προφανώς και διαφωνώ με την άποψη του κ. Μόσιαλου. Διότι αν συμφωνούσα δεν θα είχαμε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου» είπε και προσέθεσε:

   «Εσείς, όμως, δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για την άποψη του συμβούλου σας, που είναι μία άποψη η οποία αν μη τι άλλο, συνιστά πρόταση. Είναι μία πρόταση συγκεκριμένη. Εσείς δεν έχετε καταθέσει καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας με εξαίρεση τις συνηθισμένες κοινοτοπίες περί δημιουργίας παραπάνω τμημάτων, λες και αυτή η χώρα μπορεί ξαφνικά να πάει από τα 20.000 στα 25.000 τμήματα, λες και μπορεί να προσλάβει 50.000 καθηγητές. Αυτή η κυβέρνηση προσέλαβε μόνιμους καθηγητές για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και προχώρησε στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών για να καλύψει τα κενά.

   Αποφασίστε κ. Τσίπρα, επιτέλους, αν είστε με την κοινή λογική και με τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και αφήστε τον επιμερισμό των ευθυνών στον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Αυτή η παράταξη θα συνεχίσει να πορεύεται ακούγοντας τους επιστήμονες. Ουδέποτε απομονώσαμε κανέναν επιστήμονα Ουδέποτε κάναμε καμία αλλαγή στη σχετική Επιτροπή η οποία μας συμβουλεύει».

   Για το ζήτημα των σχολείων είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος, διότι προβλέπεται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο εάν υπάρχει κρούσμα, αυξημένος αριθμός τεστ στα παιδιά τα οποία βρίσκονται στο τμήμα, ακριβώς για να κρατηθούν τα παιδιά στο τμήμα.

   «Με τη δική σας πρόταση να κλείνουν τα τμήματα για τρεις μέρες, αναρωτιέμαι ποιος την έχει υποστηρίξει επιστημονικά; Θα έκλειναν τα μισά σχολεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα ξαναβρισκόμασταν σ' ένα καθεστώς όπου τα μισά σχολεία θα ήταν ανοιχτά και τα μισά σχολεία θα λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

   Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά με αυξημένα τεστ και θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται αυτή την πολιτική.

   «Ας είναι όμως. Τελικά έχετε δίκιο σ' ένα πράγμα. Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Εμείς με πολιτικό θάρρος προχωράμε σε μία απόφαση η οποία δεν είναι εύκολη, όπως εξήγησα. Νομίζω ότι έχω δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το σκεπτικό μας και για την ανάγκη να πάρουμε αυτή την απόφαση σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» είπε ο κ.Μητσοτάκης και κατέληξε απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν και να κλείσουν το ραντεβού έστω κι αν αυτό γίνει με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.

   «Δεν με αφορά αυτό στην προκειμένη συγκυρία. Δεν με αφορά εάν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πολιτική θα σώσει ζωές» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε ζωντανά την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ