Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το διακύβευμα του Β γύρου και οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό

Μια νέα περίοδο για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ανοίγει μετά την καθαρή νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η διαφορά από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται να δίνει στον κρητικό ευρωβουλευτή ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την τελική επικράτηση.

Θρίλερ με την δεύτερη θέση

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο νικητής του πρώτου γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, τελείωσε την επινίκια δήλωσή του με τη φράση «Απόψε η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει». Προηγήθηκε η έμφαση που έδωσε στο «μήνυμα ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας» θέλοντας να αντιδιαστείλει τη δική του συμμετοχή στον δεύτερο, τελικό γύρο, από εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Νωρίτερα το τοπίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είχε ξεκαθαρίσει τόσο ως προς την πρωτιά Ανδρουλάκη όσο και ως προς το μέγεθος της διαφοράς από τον δεύτερο, που φάνηκε, όσο νέα αποτελέσματα ενσωματώνονταν στα πρώτα, ότι θα παρέμενε έως το τέλος κοντά στο 10%.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη μάχη του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς οι δυο τους είχαν επί αρκετή ώρα μια διαφορά της τάξεως των 3.000 ψήφων (με δεύτερο τον πρώην πρωθυπουργό και τρίτον τον πρώην υπουργό Υγείας). Μόνο όταν η ενσωμάτωση έφτασε στο 85% κι η διαφορά έφτασε πάνω από τις 4.000 ψήφους, το τοπίο οριστικοποιήθηκε.

Το διακύβευμα του Β γύρου

Στην πραγματικότητα ο δεύτερος γύρος μεταξύ Ανδρουλάκη - Παπανδρέου θα έχει ως διακύβευμα εάν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσει σε βαθιά ανανέωση - οπότε θα εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης - ή αν θα στηριχτεί στην εμπειρία, οπότε θα εκλεγεί ο κ. Παπανδρέου. Πάντως είναι κοινή διαπίστωση ότι η διαφορά των δυο που καταγράφηκε στον χθεσινό πρώτο γύρο δίνει ένα σαφές προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι συμμαχίες της επόμενης μέρας

Βασικό ρόλο θα παίξει και η όποια τοποθέτηση των τεσσάρων που μένουν έξω από τον δεύτερο γύρο, κυρίως του Ανδρέα Λοβέρδου, που κέρδισε κοντά στο 26% των ψήφων. Ήδη υπάρχει μια δυναμική που εκφράστηκε στα ποσοστά του πρώτου γύρου και οι τέσσερις μένει να δούμε αν θα την ενδυναμώσουν ή αν αντίθετα θα επιχειρήσουν να την μεταβάλλουν.

Οι καραμπόλες στο πολιτικό σκηνικό

Αναμφίβολα τα πράγματα αλλάζουν και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να του αφαιρέσει ένα τμήμα όσων στήριζαν επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ, μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα εμφανίζονται διστατικοί ή ενδεχομένως και απογοητευμένοι από την αντιπολιτευτική του παρουσία.

Αντίστοιχη ανησυχία δημιουργείται και στους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι έως τώρα με ικανοποίηση έβλεπαν ότι η όποια φθορά από την άσκηση της εξουσίας δεν πιστώνεται στον βασικό της πολιτικό αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα όμως που οι ισορροπίες αναδιατάσσονται, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα να υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα που μπορεί να απορροφήσει την κυβερνητική φθορά, οπότε και ο χρόνος των εκλογών γίνεται, πλέον, αντικείμενο νέου σχεδιασμού από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Τα αποτελέσματα

Ειδικότερα με την ενσωμάτωση στο 89,19% και καταμετρημένες 236.318 ψήφους:

  • Ν. Ανδρουλάκης με 37,08%,
  • Γ. Παπανδρέου με 27,72%,
  • Αν. Λοβέρδος με 25,94%,
  • Π. Χρηστίδης με 3,26%,
  • Χ. Καστανίδης με 3,01%
  • Π. Γερουλάνος με 2,98%
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ