Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Η στρατηγική των μονομάχων 

Νωρίς σήμερα το βράδυ -πριν τις 10- θα έχει γίνει γνωστό το όνομα του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, καθώς σήμερα από το πρωί διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές μεταξύ το πρωτεύσαντος ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η σημαντική διαφορά του πρώτου γύρου μεταξύ των δυο τελικών μονομάχων έδινε εξαρχής ένα σημαντικό προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο διεύρυνε η στήριξη που έλαβε από τον τρίτο της περασμένης Κυριακής, Ανδρέα Λοβέρδο. Είναι σαφές ότι μόνο ένα πολιτικό «θαύμα» θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση που διαμόρφωσε ο πρώτος γύρος, το οποίο όμως δεν είδαμε να συμβαίνει την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα.

Ενωτική και ήπια η στρατηγική Ανδρουλάκη

Σε αυτές τις τελευταίες ημέρες προεκλογικής δράσης ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε μια ήπια, ενωτική στρατηγική, που απλώς κεφαλαιοποιούσε τα πολιτικά δεδομένα που δημιούργησε ο πρώτος γύρος.

Μόνη προσθήκη που έκανε το επιτελείο του -όχι όμως ο ίδιος- ήταν η διάχυση του μηνύματος «ανανέωση κι όχι ανακύκλωση» το οποίο προσωποποιούσε τη λέξη ανανέωση στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή και τη λέξη ανακύκλωση σε εκείνο του πρώην πρωθυπουργού.

Στις απανωτές προκλήσεις Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντούσε με ηπιότητα, μερικές φορές με χιούμορ (όταν λχ παραδέχθηκε ότι είναι άκαπνος επειδή έχει κόψει το κάπνισμα εδώ και πολλά χρόνια) ή και πολλές φορές επέλεξε να μην απαντά καθόλου.

Ωστόσο την Πέμπτη, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε ότι ψήφισαν περισσότεροι από όσους έγραψαν οι εκλογικοί κατάλογοι και τα Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι «ο Παπανδρέου καταγγέλλει νοθεία», πριν ανασκευάσει ο πρώην πρωθυπουργός, ο Νίκος Ανδρουλάκης που είχε ανοικτή εκδήλωση μα έντονο ύψος αναφέρθηκε στην ενότητα της παράταξης και στο ότι εκείνος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την πλήξει.

«Σκληρό ροκ» από τον Γιώργο Παπανδρέου

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε εντελώς το στυλ που είχε υιοθετήσει πριν τον πρώτο γύρο κι επιδόθηκε σε «σκληρό ροκ» εξαπολύοντας καθημερινές κατηγορίες εναντίον του αντιπάλου στου στη σημερινή εκλογική δοκιμασία.

Αρχικά τον κατηγόρησε ότι μετείχε στον διαμοιρασμό της εξουσίας στην κυβέρνηση Σαμαρά (το σύστημα 4-2-1 που κομματικοποίησε το δημόσιο) ενώ στη συνέχει απεδείχθη ότι ο κ. Ανδρουλάκης έγινε μεταγενέστερα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επικέντρωσε στο ότι ο αντίπαλός του δεν είναι μέλος της ελληνικής Βουλής και -συνεπώς- το Κίνημα Αλλαγής θα εμφανίζεται αδύναμο στο Κοινοβούλιο.

«Θα κάνει πάρτι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας» είπε ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο αυτό καταγράφηκε ως ένα επιχείρημα που είχε ακουστεί και πριν τον πρώτο γύρο, ωστόσο δεν εμπόδισε τους 270.000 πολίτες που ψήφισαν για ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, να δώσουν ισχυρό προβάδισμα στον κ. Ανδρουλάκη.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για νοθεία και αργότερα το πήρε πίσω, λέγοντας ότι δεν θέτει θέμα για τις εκλογές του πρώτου γύρου (καθώς η διαφορά του με τον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν λίγες χιλιάδες ψήφοι), ενώ μετά έλεγε πως «ο φίλος μου ο Νίκος (Ανδρουλάκης) δεν θα φέρει την ανανέωση» και ανέφερε ότι το διακύβευμα της σημερινής μάχης είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει μεγάλο και πολιτικά αυτόνομο (προφανώς με νικητή τον ίδιο) ή αν θα γίνει έρμαιο συμφερόντων (προφανώς με νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη).

Η γενική αίσθηση είναι πως δεν υπήρξε σε αυτή την εβδομάδα κάποια μεγάλη ανατροπή των δεδομένων που καταγράφηκαν στον πρώτο γύρο, κανείς από τους 4 που έμειναν εκτός επαναληπτικής εκλογής δεν υποστήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου (ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εκφράστηκε ανοικτά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη) και με όλα αυτά τα δεδομενα αναμένεται η τελική ετυμηγορία των πολιτών π μετέχουν στην εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ