Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικό έτος το 2022: Η πορεία της οικονομίας ως προεκλογικό όπλο της κυβέρνησης

Πηγή: Ευρωκίνηση

Καθώς μπήκαμε ήδη στο εκλογικό έτος 2022, με τους περισσότερους εντός κι εκτός Μεγάρου Μαξίμου να επιχειρηματολογούν υπέρ της διενέργειας των εκλογών μέσα στη νέα χρονιά, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει συστηματικά τις πτυχές της προεκλογικής πολιτικής πλατφόρμας, με βάση την οποία η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους ως αυτοδύναμη κυβέρνηση για μια ακόμα κυβερνητική θητεία (με τη διαδικασία των διπλών εκλογών).

Οπως είναι αναμενόμενο, το πλέον κεντρικό θέμα της προεκλογικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία, οι προοπτικές που αυτά ανοίγουν και ο τρόπος με τον οποίο θα ωφεληθούν από αυτά όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σε αυτόν τον καμβά το επιτελείο του Μαξίμου έχει χαράξει τέσσερις βασικούς άξονες τους οποίους εμπλουτίζει με «υποδράσεις» και συμπληρωματικά μηνύματα, ώστε να γίνουν όσο πιο πειστικά γίνεται για εκείνους που αναζητούν με αυστηρά κριτήρια αλλά και με καλοπιστία τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ψηφίσουν (ή να ξαναψηφίσουν) το κυβερνών κόμμα στις εκλογές που έρχονται σε λίγους μήνες.

Ο πρώτος βασικός άξονας αναφέρεται καθαρά στους δείκτες που δείχνουν ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, πέραν των σημαντικών εμποδίων που τέθηκαν στις κυβερνητικές προσπάθειες, όπως η παρατεταμένη απειλή της πανδημίας, οι πολύμηνες εντάσεις στα εθνικά θέματα και η έλλειψη ισχυρών προσωπικοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που να μπορούν να δώσουν νέα αναπτυξιακή πνοή στις οικονομίες των «27».

Ειδικότερα, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τρόπους εκλαΐκευσης και εύκολης κατανόησης από τους πολίτες που δεν έχουν ειδικές οικονομικές γνώσεις, των δεικτών της οικονομίας, καθώς και των αναπτυξιακών προοπτικών της. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σενάριο -όχι το καλύτερο ούτε το χειρότερο δυνατό- για μέση ετήσια ανάπτυξη 4% τα επόμενα χρόνια και με βάση αυτό θα παρουσιάσει τα οφέλη του για κάθε πολίτη.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη μείωση της ανεργίας -κάτι που ενδιαφέρει όλους- και την διάχυση της ανάπτυξης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, κάτι όμως που για να γίνει πειστικό, πρέπει να τεκμηριωθεί απόλυτα.

Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

Ο δεύτερος άξονας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έλθουν από την Ευρώπη (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ) προς αξιοποίηση. Εδώ η κυβέρνηση θα εξηγήσει ότι είναι αυτή που συνέταξε το Σχέδιο Ανάκαμψης, εκείνη επέλεξε τις προτεραιότητές του και η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο αποδέχθηκε αυτές τις προτάσεις, αλλά επαίνεσε και την Αθήνα για το αναλυτικό και επίκαιρο Σχέδιο που πρότεινε. «εμείς το συντάξαμε, εμείς το γνωρίζουμε, εμείς είναι συμφέρον όλων να το υλοποιήσουμε» θα είναι το μήνυμα, το οποίο θα διαμορφωθεί και θα παρουσιαστεί στους πολίτες, παράλληλα με την προβολή των αντιρρήσεων, των επιφυλάξεων και των διαφωνιών της αντιπολίτευσης:

«Πώς αυτοί που δεν το πιστεύουν, μπορούν να το εφαρμόσουν;» θα είναι ένα από τα διλήμματα που θα τεθούν ενώπιον των εκλογέων. Επίσης, πέραν των δυο κεντρικών τομέων (πράσινη και ψηφιακή μετάβαση) του Ταμείου Ανάκαμψης, βάρος θα δοθεί και στην ανάγκη ταχείας απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, καθώς εδώ όλα πρέπει να έχουν τελειώσει το 2026.

Δυνατή παρουσία στην ΕΕ

Ο τρίτος κεντρικός άξονας, συμπληρωματικός του προηγούμενου, θα είναι ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της Νέας Δημοκρατίας, που εγγυάται συμμετοχή της Ελλάδας στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών. Θα παρουσιαστεί αναλυτικά η ευρωπαϊκή δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι προτάσεις και οι συνεχείς επαφές του όχι μόνο για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και γενικότερα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας (ΕΣΠΑ, αγορά ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ κλπ), με σκοπό να προσελκυστούν προς την κυβερνητική παράταξη και σκεπτόμενοι πολίτες του Κέντρου που επιθυμούν για τα επόμενα χρόνια μια σταθερή και με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό κυβέρνηση.

Τέλος, ο τέταρτος κεντρικός άξονας θα είναι οι τομείς οι οποίοι θα ενισχυθούν στην δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας: Εδώ τα πράγματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο υπάρχουν κάποιες σταθερές που χωρίς αμφιβολία θα προβληθούν προεκλογικά: Οι αλλαγές στο κράτος -δηλ. στη Δημόσια Διοίκηση- με αιχμή την ψηφιακή μετάβαση, κάτι που οι πολίτες -ιδιαίτερα των νεότερων γενεών όπου η απήχηση της ΝΔ είναι παραδοσιακά μικρότερη- έχουν αντιληφθεί πολύ καθαρά, η Παιδεία και η Δικαιοσύνη, ενώ η περαιτέρω ενίσχυση της Υγείας αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ένα θέμα που ακόμα συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ