Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στη μάχη με τον κορονοϊό - Γιατί παρατάθηκαν τα μέτρα

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Intime

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Ομικρον παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας.

Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία για κορονοϊό, παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά μολύνσεις της μετάλλαξης Δέλτα, με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις ΜΕΘ.

Ενώ, δηλαδή, στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% Ομικρον και 20% Δέλτα, οι νοσηλείες είναι 50% Ομικρον και 50% Δέλτα. Φαίνεται έτσι ότι η Δέλτα υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες, κάτι που ανησυχεί πολύ το Μέγαρο Μαξίμου.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πρόωρο να μιλήσει κάποιος για άρση των τελευταίων μέτρων, γι' αυτό και οδηγηθήκαμε στην παράταση των απαγορεύσεων.

Πέρασε η «σκληρή» γραμμή για τα πρόστιμα

Η κατηγορηματική διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην επιβολή των προστίμων δόθηκε, τελικά, κι αποτέλεσε την κυβερνητική θέση. Για όσους ακόμη από τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών διστάζουν ή αμφιβάλλουν, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται να δοθεί καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό τους.

Υπάρχουν ακόμη τρεις μέρες μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, που λήγει η προθεσμία για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. Από τις 16 και μετά, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. Ο εμβολιασμός τους είναι υποχρεωτικός και δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι έχουν νοσήσει -για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση- καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Θα εξεταστούν, επομένως οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης για λόγους υγείας, καθώς και οι περιπτώσεις αιτήσεων για κατ' οίκον εμβολιασμο που εκκρεμούν.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η ημέρα του μήνα (εφόσον αποφασίσει κάποιος να εμβολιαστεί στη συνέχεια), θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ από τη 16η ημέρα του μήνα και μετά θα επιβάλλεται το σύνολο της κύρωσης, δηλαδή, 100 ευρώ.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι τα πρόστιμα δεν θα περικόπτονται από τη σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνονται στην εφορία μέσω της ΑΑΔΕ. 

Αρχίζει η τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους

Τέταρτη δόση εμβολιασμού θα γίνει για τους ανοσοκατασταλμένους που έχουν συμπληρώσει 3-6 μήνες μετά την τρίτη δόση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα γι' αυτούς για τους οποίους άνοιξε η τρίτη δόση το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για περίπου 500.000 συμπολίτες μας που θα κάνουν mRNA εμβόλια, δηλαδή είτε το σκεύασμα της Pfizer, είτε της Moderna. Η τέταρτη δόση δεν αφορά το γενικό πληθυσμό, καθώς χρειάζονται μελέτες, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με την ανοσία που προσφέρουν τα  εμβόλια έναντι της Ομικρον. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η τρίτη δόση είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς μειώνει το ενδεχόμενο  βαριάς νόσησης και τις νοσηλείες. 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Υγείας Α. Ξανθού μπροστά στην συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θωρακίζει το ΕΣΥ τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις πανικού, αναφέρουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς μετά τις εξηγήσεις για την πολιτική της κυβέρνησης περνούν και στην επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αλήθεια είναι ότι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, το ΕΣΥ έχει στη διάθεσή του το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, σχεδόν 500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη και άλλες 300 non covid, ενώ στο λεκανοπέδιο εξασφαλίστηκαν 300 κλίνες για covid περιστατικά και 300 κλίνες για non covid περιστατικά.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ