Νέα
 • ΓΔ: 795.24 +2.02%
 • Τζίρος: 71,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συναίνεση στην πράξη Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ για τη βία στα ΑΕΙ

Πηγή: Eurokinissi

Αν και οι διατυπώσεις παραμένουν προσεκτικές, εν τούτοις Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στα ελληνικά ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση εξηγεί σε όλους τους τόνους ότι η αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας στα ΑΕΙ αποτελεί ειλημμένη της απόφαση, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ τάσσεται, επίσης, υπέρ της «ανάληψης ευθύνης από όλους για την προστασία του Πανεπιστημίου».

Ειδικότερα, τα στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι «το θέμα της προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανομία και να λειτουργούν απρόσκοπτα και ελεύθερα ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και ως κυβέρνηση κινείται σταθερά και μεθοδικά σε αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι απασχολεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες και δεν αντιμετωπίζεται σε μερικούς μήνες. Απαιτεί τεχνογνωσία, υπηρεσίες με στελέχη που έχουν ειδικές γνώσεις, τεχνολογικές επενδύσεις και νέους πόρους. Πάνω από όλα απαιτεί συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών με την Πολιτεία. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της έχει ήδη προχωρήσει σε θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές δράσεις».

ΠΑΣΟΚ: Ο πολιτικός κόσμος να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου

Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε ότι «η ένταση στον πανεπιστημιακό χώρο, όσο αναμενόμενη ήταν, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η συνέχισή της. Ψυχραιμία, διάλογος, σταθερή κοινή θέση του πολιτικού κόσμου μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου και του έργου που οφείλει να επιτελεί. Πολιτεία και Κοινωνία δεν θα παραμείνουν αμέτοχοι θεατές στις προσπάθειες μιας ισχνής μειοψηφίας να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε  λέσχες μπαχαλάκηδων. Δεν είναι ώρα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και επίδειξης ισχύος. Είναι ώρα ανάληψης ευθύνης από όλους μας για την προστασία του Πανεπιστημίου».

Κυβέρνηση: Εχουμε θωρακίσει νομοθετικά την Παιδεία

Εξειδικεύοντας τις δράσεις του υπουργείου Παιδείας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

 1. Τον Αύγουστο του 2019, με τον πρώτο νόμο που ψήφισε, η κυβέρνηση προχώρησε στην αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, την προστασία ελευθερίας διδασκαλίας και έρευνας. Δόθηκε  η δυνατότητα στις δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης της Αστυνομίας λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κλήση τους από όργανα του Ιδρύματος, (άρθρο 34 του ν. 4623/2019).
 2. Τον Φεβρουάριο του 2021 η Κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νόμου (ν. 4777/2021) για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια που περιλαμβάνει μέτρα που λαμβάνονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και μέτρα που λαμβάνονται με μέριμνα της Πολιτείας.
https://www.imerisia.gr/ergasia/32402_k-mitsotakis-gia-katotato-mistho-apo-1i-maioy-i-deyteri-ayxisi

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν τα μέτρα που λαμβάνονται από τα ίδια τα ΑΕΙ, με βάση τον σχετικό νόμο:

 • Τη σύσταση Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας.
 • Τη συγκρότηση Επιτροπής Ασφαλείας και Προστασίας κάθε Ιδρύματος.
 • Την εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας και προστασίας σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Ιδρύματος και εφαρμογή τεχνικών και λοιπών μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας - Δημιουργία Κέντρου Λήψης Σημάτων εντός κάθε Ιδρύματος. 
 • Την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης και έγκριση αντίστοιχου Κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτει ότι το υπουργείο Παιδείας διέθεσε προς τα Πανεπιστήμια κατά το 2021, ποσό 10 εκατομμυρίων, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας τους και θα υπάρξει πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων εντός του 2022. Ήδη, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ψήφιση του νόμου, τα Πανεπιστήμια έχουν κάνει σημαντικά βήματα και ολοκληρώνουν σχέδια ασφαλείας (όχι μόνο για περιστατικά βίας αλλά και για σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες κτλ) που δεν είχαν ποτέ εκπονηθεί στο παρελθόν ενώ προχωρούν και στην ελεγχόμενη πρόσβαση.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα Πανεπιστήμια, καθώς χώροι που τελούσαν επί σειρά ετών υπό κατάληψη αποδίδονται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως αυτός που έγινε αφορμή για το νέο κύκλο βίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει με πράξεις τη βούλησή της να μπει τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια. Ο νόμος για τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων εφαρμόζεται κανονικά, έχουν προσληφθεί 400 άτομα και στις 17 Ιανουαρίου 2022 αναμένεται η έναρξη της τετράμηνης εκπαίδευσης τους στην Κομοτηνή.

Οι βασικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας και την απόδοση χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι οι εξής: 

 1. Στις 02-11-2019 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης  στο κτίριο «Βανκούβερ» και κατασχέθηκαν κράνη, πυροσβεστήρες, μολότοφ, μικροποσότητες ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 4 άτομα.
 2. Στις 30-12-2020 στην Α’ Φοιτητική Εστία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου και κατασχέθηκαν φορητοί Η/Υ, καδρόνια, κράνη, μάσκες.  Συνελήφθησαν 6 άτομα.
 3. Στις 22-02-2021 στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθηκαν 31 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε  στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
 4. Στις 15-10-2021 στην αίθουσα «Λεονάρδου» της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση γκρεμίσματος αυθαίρετου τοίχου που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία φοιτητών των ΕΑΑΚ.
 5. Στις 31-12-2021 και στις 04-01-2022  στο «Στέκι» του Βιολογικού Τμήματος  του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
 6. Στις 12-01-2022 στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας σε κτίριο του Τμήματος Χημείας  του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 15 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
 7. Στις 12-01-2022 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν έξι άτομα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ