Νέα
 • ΓΔ: 859.79 -0.03%
 • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξεταστική Επιτροπή για ΜΜΕ: «Η μέρα με τη νύχτα» τα πορίσματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου κατατέθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η οποία συστάθηκε μετά από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έφτασε όμως στο θλιβερό τέλος που είχαν όλες οι προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές:

Κάθε κόμμα να βγάζει το δικό του πόρισμα και ο ατυχής πολίτης πρέπει είτε να ξοδέψει αμέτρητες ώρες (σχεδόν αδύνατο) προκειμένου να καταλάβει μέσα από την παρακολούθηση των εργασιών της Επιτροπής τι ακριβώς συνέβη, είτε να αποδεχθεί το πόρισμα κάποιου εκ των κομμάτων, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος αντίληψη, βασισμένη σε ένα κοινό πόρισμα της Επιτροπής.

Παραθέτουμε πιο κάτω τα κυριότερα σημεία των πορισμάτων των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Νέα Δημοκρατία: Απέτυχε η προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης

Η κυβερνητική παράταξη αρχικά τονίζει την επιλογή της να συμπεριλάβει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος διάταξη με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση απέκτησε τη δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ως κοινοβουλευτική μειοψηφία.

Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι αισθάνεται δικαιωμένη καθώς αναδείχθηκε πλήρως από τις μαρτυρίες και τα τεκμήρια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει την κυβέρνηση.

«Η επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει την Κυβέρνηση για δήθεν κατασπατάληση  δημοσίου χρήματος μέσα από τις ενημερωτικές καμπάνιες για τον covid 19. και για χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τις δημοσκοπήσεις, κατέρρευσε παταγωδώς» λένε τα κυβερνητικά στελέχη της Επιτροπής και προσθέτουν:

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής, προέκυψε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία. Προέκυψε, επίσης ότι πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης.

Επιπλέον καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε δήθεν να χρηματοδοτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιώντας ως μέσο την εκστρατεία ενημέρωσης για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν.

Σε ό,τι αφορά την καμπάνια για τους εμβολιασμούς αποδείχθηκε περίτρανα ότι έγινε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα χωρίς οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τον αποκλεισμό κάποιου.

Για την υπόθεση σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε (Initiative Media) αποδείχθηκε ότι η σύμβαση ήταν καθόλα νόμιμη  έγινε σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων ενώ δεν υπήρξε καμία χρήση των κατ’ εξαίρεση διατάξεων που θεσπίστηκαν για την ανάγκη των επειγουσών αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Αποδείχθηκε ότι ουδέποτε η Κυβέρνηση έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την εκπόνηση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που προσκόμισαν, προέκυψε ότι για την εταιρία Opinion Poll δεν υπήρξε καμία προσφυγή στην Ελεγκτική Αρχή Δημοσκοπήσεων ή καταγγελία σχετικά με τις δημοσκοπήσεις της, σε αντίθεση με τις εταιρίες Vox Pop και Common View για τις οποίες η Ελεγκτική Αρχή εξέτασε θέματα και τα διαβίβασε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Επιπλέον, δεν έχει υπάρξει καμία καταγγελία σε βάρος της Opinion Poll στα δώδεκα χρόνια της λειτουργίας της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε ένα κυνήγι μαγισσών προκειμένου να καλύψει την κραυγαλέα αδυναμία του να αρθρώσει πολιτικό λόγο και προτάσεις σε ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, όπως η διαχείριση της πανδημίας εμμένοντας σε ιδεοληψίες και λαϊκισμούς.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής είναι:

 1. Ολες οι εργασίες για ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωση της αναγκαίας ενημερωτικής εκστρατείας, ήταν απολύτως διαφανείς και νόμιμες
 2. Οι στόχοι της ενημερωτικής καμπάνιας επιτεύχθηκαν πλήρως
 3. Η διαδικασία επιλογής των Μέσων Ενημέρωσης έγινε αποκλειστικά από την Initiative Media που χρησιμοποίησε ειδικά υπολογιστικά εργαλεία και αλγορίθμους για να αξιολογήσει ποια Μέσα έπρεπε να συμμετέχουν και ποια όχι
 4. Καθ’όλη τη διάρκεια της εκστρατείας δεν υπήρξε η παραμικρή πολιτική πίεση για προσθήκη ή απόρριψη Μέσων Ενημέρωσης από οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος. Αλλωστε, στην «λίστα» με τα Media, συμμετείχαν και Μέσα Ενημέρωσης που παραδοσιακά στηρίζουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει αποκλεισμός
 5. Κατά την παράδοση του έργου της σύμβασης δόθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι εκτελέστηκε πράγματι το έργο της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Σε ό,τι αφορά τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα, το σύνολο της προϋπολογιζόμενης δαπάνης έφτασε το 26,44% καθώς η σύμβαση προέβλεπε ρητά ότι πρέπει να είναι άνω του 20%.
 6. Τα κριτήρια που τέθηκαν για τη συμμετοχή των ΜΜΕ στην εκστρατεία για την κατανομή των κονδυλίων είναι τα συνήθη που εφαρμόζονται σε κάθε καμπάνια
 7. Επιτεύχθηκε ο πλουραλισμός καθώς συμμετείχαν 272 έντυπα ενώ δεν υπήρξε η παραμικρή καταγγελία προς το θεσμικό όργανο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ)  ως προς τη διαδικασία
 8. Ως προς τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento θέμα το οποίο κατά κόρον απασχόλησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Εξεταστική, προέκυψε ότι το συγκεκριμένο έντυπο αφενός δεν ανακοινώνει την κυκλοφορία του προκειμένου να υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια και αφετέρου δεν είναι μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ταυτόχρονα όμως το περιεχόμενό του την επίμαχη  περίοδο, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα προστασίας έναντι του κορονοϊού που έστελνε η καμπάνια.
 9. Η πληρωμή των Μέσων έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών αφού πρώτα ελέγχθηκαν πλήρως όλα τα τιμολόγια μαζί με τα αποδεικτικά υλικά των δημοσιεύσεων
 10. Για την  εταιρεία Opinion Poll δεν υπήρξε καμία προσφυγή στην Ελεγκτική Αρχή Δημοσκοπήσεων ή καταγγελία σχετικά με διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις της

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής συγκάλυψη

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει όγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις κι εξηγεί στο δικό του πόρισμα: Από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις έγινε ξεκάθαρη η διάθεση με την οποία προσήλθαν τα μέλη της Επιτροπής που πρόσκεινται στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, οι βουλευτές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, του Κινήματος Αλλαγής, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του Μέρα 25 ζήτησαν τη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου, επικαλούμενοι τόσο τη φύση και το αντικείμενο της επιτροπής όσο και τον σεβασμό στο Σύνταγμα.

Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, απέρριψε το σχετικό αίτημα με προφάσεις και προσχήματα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία κατ’ εντολήν προφανώς της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού προχώρησαν σε ένα άρτια εκτελεσμένο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταπάτησης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απέκρυψαν κρίσιμα έγγραφα από την Εξεταστική Επιτροπή, μολονότι αυτή τα ζήτησε κατ’ επανάληψη, ενώ ο κατάλογος των μαρτύρων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής καταρτίστηκε, με απόλυτη ευθύνη των μελών της συμπολίτευσης κατά παράβαση του άρθρου 145 του Κανονισμού της Βουλής.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας απροκάλυπτα στην προστασία όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, προεξάρχοντος του ίδιου του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου την υπό εξέταση περίοδο κ. Στέλιου Πέτσα, και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη, αποφάσισαν να απορρίψουν συνολικά τους προτεινόμενους καταλόγους μαρτύρων των κομμάτων της μειοψηφίας.

Μετά από αυτά και την παράθεση εκτενών στοιχείων, στα συμπεράσματα του πορίσματους του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Τελικά δεν κατέστη εφικτό να αποκρυβεί ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποίησε την πανδημία, ώστε με αφορμή αυτή να προβεί με παντελώς αδιαφανείς τρόπους, χωρίς κανόνες και αντικειμενικά, μη πολιτικά, κριτήρια (απευθείας διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση, πρόσκληση διάρκειας λίγων ημερών κλπ), στην κατασπατάληση πολλών εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος προς φιλικά σε αυτή διακείμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να επιτύχει τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Κυβέρνηση αποκλειστικά, ως αναθέτουσα αρχή, ήταν αυτή που αποφάσισε και ενέκρινε τα ΜΜΕ που εντάχθηκαν στη Λίστα Πέτσα και στην εκστρατεία – καμπάνια για τον κορωνοϊό. Η ανάδοχος εταιρεία ήταν αυτή που απλώς πρότεινε μέρος των ΜΜΕ και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτή η οποία ενέκρινε και αποφάσισε.

Όπως πληθώρα μαρτύρων κατέθεσαν η λίστα Πέτσα τελικά διαμορφώθηκε χωρίς κριτήρια και κανόνες, καθώς και χωρίς δημόσια πρόσκληση προς τα ΜΜΕ για να δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον κορωνοϊό.

Με τις διερευνηθείσες αποφάσεις και πρακτικές, οι οποίες λήφθηκαν κατά σαφή και ευθεία παράβαση του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, των γενικών αρχών του ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της αμεροληψίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, αποδείχθηκε ότι η Κυβέρνηση εκτέλεσε μια στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα ως επιβράβευση για την δημόσια εξύμνηση αυτής και του Πρωθυπουργού προσωπικά και ταυτόχρονα ως μέσο ουσιαστικής φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών και τροχοπέδη για την άσκηση σε βάρος τους κριτικής για την πολιτική, που ασκούν.

Υπό τις ανωτέρω συνθήκες επιρροής και εξαναγκασμού η πολιτική της Αντιπολίτευσης και η από μέρους της άσκηση κριτικής στις κυβερνητικές επιλογές αλλά και στις επιλογές του Πρωθυπουργού προσωπικά περιθωριοποιήθηκαν επικοινωνιακά με ολιγόχρονη προβολή ή με τυπικές αναφορές, ενώ φαινόμενα σημαντικών πολιτικών παρεμβάσεων, σημαντικών κοινωνικών φαινομένων, διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων με μείζον πολιτικό ενδιαφέρον προβλήθηκαν ανεπαρκώς…».

Κίνημα Αλλαγής: Κυβερνητική συγκάλυψη- Δεν επιβεβαιώνονται οι βαριές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ

Στα δικά του συμπεράσματα, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι:

 1. Η πλειοψηφία της επιτροπής, δηλαδή η ΝΔ, κυριάρχησε απολύτως σε κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα, π.χ. εκλέγοντας μονοκομματικό προεδρείο και, αυτό που είναι και το σημαντικότερο, αποκλείοντας αποφασιστικής σημασίας μάρτυρες από την αποδεικτική διαδικασία, π.χ. τους κ. Στ. Πέτσα και Μιχάλη Διαμαντή.
 2. Η αποδεικτική διαδικασία δεν κατάφερε να διαλευκάνει το περιεχόμενο της διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου και της Διαφημιστικής Εταιρείας (Initiative) που είχε αναλάβει να κατανείμει τα ποσά τη διαφημιστικής καμπάνιας στα ΜΜΕ. Η επαφή αυτή ήταν συνεχής και προπάντων άτυπη, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Υπουργείο να παρενέβη στη διαδικασία υπέρ ή κατά συγκεκριμένων ΜΜΕ.
 3. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια κενά της αποδεικτικής διαδικασίας δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι βαριές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επαληθεύονται από τη διαδικασία. Υπήρξε μεν αδιαφάνεια στην επικοινωνία μεταξύ Υπουργείου και Διαφημιστικής Εταιρείας, αυτό όμως δεν πιστοποιεί αυτομάτως ότι υπήρξε και “χειραγώγηση της κοινής γνώμης”, όπως υποστηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
 4. Το δεύτερο αντικείμενο της Εξεταστικής, δηλαδή το γεγονός ότι η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll δημοσίευσε δημοσκόπηση ευνοϊκή προς την κυβέρνηση, διότι ο ιδιοκτήτης της κ. Μ. Διαμαντης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει λάβει απευθείας αναθέσεις από το δημόσιο δεν αποδείχθηκε, καθώς και εδώ αποκλείστηκε από την αποδεικτική διαδικασία η αποφασιστικής σημασίας μαρτυρία του ιδιοκτήτη των δύο εταιρειών. Ούτως ή άλλως, πάντως, το γεγονός ότι δημοσιεύεται  μια δημοσκόπηση ευνοϊκή προς το ένα ή το άλλο κόμμα δεν προδικάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.
 5. Αυτό που αναδεικνύεται κυρίως από την υπόθεση της Opinion Poll είναι ότι δεν λειτουργούν οι κυρωτικοί μηχανισμοί που προβλέπει ο νομοθέτης σε βάρος των εταιρειών δημοσκοπήσεων που έχουν λειτουργήσει κατά τρόπο αθέμιτο. Η κρίση αυτή αφορά κατά βάση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ