Νέα
  • ΓΔ: 869.4 +1.07%
  • Τζίρος: 6,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χωρίς αντιπαράθεση οι τοποθετήσεις κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για τη βία κατά των γυναικών

Διαμαρτυρία για τη βία κατά των γυναικών
Πορεία στη Βουλή για τη βία κατά των γυναικών - Πηγή: Eurokinissi

Με ψυχραιμία και χωρίς ανούσιες κομματικές κόντρες αντέδρασαν τα δυο μεγάλα κόμματα στην έξαρση της βίας κατά των γυναικών, που είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλων διαστάσεων συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, δείγμα της αποστροφής της κοινής γνώμης προς τέτοια απάνθρωπα και χυδαία φαινόμενα.

Η μεν Νέα Δημοκρατία απλώς ακολούθησε μια τακτική που πολλές φορές υιοθετεί, δηλ. χωρίς κομματικές «γωνίες» να αναδεικνύει ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε από τη δική της πλευρά την πρόταση Τσίπρα για ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κομματικά όργανα, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Ιδού οι θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Με στόχο την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών, στελέχη της συμπολίτευσης επισημαίνουν ότι  κυβέρνηση ανέπτυξε από το πρώτο διάστημα της θητείας της, σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Ανάμεσα στα άλλα: 

·         Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Για τον ομαδικό βιασμό προβλέπεται πλέον ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ προβλέφθηκε ρητά και ο βιασμός ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων. Επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία

·         Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για διάφορα εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία η ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και όλα τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

·         Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

·         Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων:

o   Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία

o   Λειτουργεί 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη

o   Λειτουργεί 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια

o   Διασφαλίζει σε 24ωρη βάση η πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης

·         Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν οι κακοποιημένες γυναίκες εργασιακή στήριξη

·         Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, έξι επιχειρησιακά γραφεία  και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών βίας

·         Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

·         Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Την ισότιμη συμμετοχή των δυο φύλων στα κομματικά όργανα αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ

H Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σε τηλεοπτική της συνέντευξη ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η πρόσφατη πρόταση του Α. Τσίπρα σχετικά με την εκλογή αρχηγού και ηγεσίας -ΚΕ, από την κομματική βάση είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής ωρίμανσης του κόμματός μας.

Ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία και με ενιαία λίστα. Δίνεται έτσι ρόλος και λόγος στα μέλη του κόμματος.

Ένα σοβαρό δημοκρατικό βήμα με αποδέκτες την κοινωνία και το κόμμα μας. Επίσης ένα κόμμα της προόδου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορεί να μην συγχρονίζεται με τη νέα ψηφιακή εποχή, έτσι η ψηφιακή αναβάθμιση και χρήση νέων τεχνολογιών είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα.

Τέλος, το 50%-50% άνδρες -γυναίκες στα όργανα, καθιστά το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τα πρώτα κόμματα πανευρωπαϊκά εφαρμογής της ισότητας στην πράξη…».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ