Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι επιδιώξεις Τσίπρα με την πρόταση μομφής - Τι εκτιμούν φίλοι και εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intimenews

Πολλαπλές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αφορμή τη διαχείριση της κακοκαιρίας από το επιτελικό κράτος.

Ηδη τα πολιτικά γραφεία όλων των κομμάτων γεμίζουν από επιχειρήματα και απόψεις για τη σημασία της κίνησης αυτής και για τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα.

Αυτοί που τάσσονται υπέρ

Οσοι θεωρούν σωστή κίνηση την πρόταση -και ανήκουν σε διάφορα κόμματα- έχουν ως κεντρικό επιχείρημα ότι με αυτήν ο κ. Τσίπρας υπερβαίνει τις εσωτερικές αντιθέσεις στον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο (καθώς όλοι όσοι γνώριζαν την απόφαση για πρόταση δυσπιστίας πριν αυτή κατατεθεί είχαν μείνει απολύτως σύμφωνοι) και δίνει την ευκαιρία για ανάδειξη του συνόλου των προβλημάτων που η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβερνητική πολιτική. «Αυτή η ομοθυμία είναι καίρια στον δρόμο για το Συνέδριο», επισημαίνει κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερο επιχείρημα όσων συμφωνούν με την πρόταση δυσπιστίας είναι ότι την Κυριακή, στην ώρα των πολιτικών αρχηγών και της μεγάλης έντασης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα δείχνει ουσιαστικά ακέφαλο στη Βουλή, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης θα απουσιάζει από τη μάχη. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είχε να αποφασίσει εάν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open ο κ. Ανδρουλάκης.

Ουσιαστικά ένα από τα αποτελέσματα της κίνησης Τσίπρα είναι να εγκλωβίσει πολλαπλώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως λένε όσοι βλέπουν θετικά την πρόταση δυσπιστίας, τόσο με την απουσία του προέδρου του (που θα συγκριθεί με την παρουσία Τσίπρα και την έκφραση ολόκληρης της αντιπολίτευσης από αυτόν), όσο και από την υποχρεωτική υπερψήφιση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτο επιχείρημα είναι ότι στο επόμενο τριήμερο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να θυμηθούν όλα όσα είπε και δεν έκανε η σημερινή κυβέρνηση, όλες τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη που δεν υλοποιήθηκαν, όλα τα «συγγνώμη» και τις κυβερνητικές ελλείψεις. «Από την οργή για τα προβλήματα της κακοκαιρίας, οι πολίτες θα περάσουν στην παρουσίαση όλων των αιτίων για τις οποίες πρέπει να απορρίψουν αυτή την κυβέρνηση», έλεγε χθες έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέταρτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι πλέον στο επόμενο εξάμηνο, που δεν επιτρέπεται η υποβολή άλλης πρότασης δυσπιστίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσει πολιτικά μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμα κι αν επικαλεστεί ένα πραγματικό -ή κατασκευασμένο- θέμα «εθνικής σημασίας». Συνεπώς θεωρείται ότι έτσι αφαιρείται αυτό το τμήμα του αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό.

Οσοι λένε «όχι»

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν και όσοι θεωρούν τακτικό και στρατηγικό λάθος την απόφαση Τσίπρα. Εδώ, τα επιχειρήματα είναι επίσης συγκεκριμένα. Κατά πρώτον, λένε ότι το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι η λαϊκή δυσθυμία για την κακή διαχείριση της κακοκαιρίας. Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τον κ. Μητσοτάκη να φθείρεται επί του θέματος που έχει πρόβλημα, του δίνει την ευκαιρία για μια συνολική σύγκριση των κυβερνητικών θητειών -γιατί αυτή θα είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα κινηθούν τα κοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης-, του προσφέρει την ευκαιρία να θυμίσει τα «έργα και τις ημέρες» της περιόδου 2015-2019.

Το δεύτερο κεντρικό επιχείρημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με την πρόταση δυσπιστίας να «κοντύνει» πολιτικά το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, μετά τις πρόσφατες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες ουσιαστικά αμφισβητείται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως ο δεύτερος πυλώνας του δικομματικού μας πολιτικού συστήματος. Ουσιαστικά δηλαδή δεν πλήττει την κυβέρνηση, αλλά επιχειρεί να λύσει τα θέματα στην «πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς». 

Και τέλος, μέμφονται τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι η μόνη οδός αντιπολίτευσης που ξέρει είναι η αξιοποίηση μιας κρίσης για τη δημιουργία πολιτικής έντασης και όχι η εποικοδομητική κριτική πάνω στα λάθη μιας κυβέρνησης. Άλλωστε, αναμένεται να ακουστεί δεκάδες φορές μέσα στο Κοινοβούλιο το επιχείρημα «δεν έχετε βρει ούτε ένα θετικό αυτής της κυβέρνησης» από βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ