Νέα
  • ΓΔ: 788.72 -2.13%
  • Τζίρος: 44,40 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Σκρέκα με τον Ρουμάνο ομόλογό του

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με τον Ρουμάνο ομόλογό του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρουμανία, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στο Βουκουρέστι με τον ομόλογό  του, Virgil Popescu.

Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση του αγωγού IGB και την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε στον Ρουμάνο ομόλογό του, το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω της οποίας θα μπορούσε να μεταφερθεί πράσινη ενέργεια σε ευρωπαϊκές χώρες. Μετέφερε, επίσης, στον κ. Popescu το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, ενώ έκανε αναφορά στα σχέδια της ΔΕΗ να συμμετάσχει σε έργα ΑΠΕ στα Βαλκάνια.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο χωρών για την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Επιπρόσθετα, τονίστηκε η σημασία των ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σταθερή βάση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.

Ο κ.  Σκρέκας τόνισε ότι συζητήσαμε για «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εξετάσαμε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. Η Ρουμανία είναι μια ισχυρή ενεργειακή δύναμη, καθώς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συζητήσαμε, επίσης, για την επίτευξη των κοινών κλιματικών μας στόχων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μετέφερα στον κ. Popescu το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ της Ρουμανίας. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και έντονης μεταβλητότητας στην αγορά ενέργειας, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια, προωθώντας τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ