Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η προγραμματική συνδιάσκεψη του Απριλίου κυοφορεί τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να «κερδίσει το χαμένο χρόνο» της ανασυγκρότησής της, η οποία πήγε πίσω χρονικά λόγω της έκτακτης κατάστασης με τον κορονοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περίμενε το Συνέδριο του κόμματος, που ήταν προγραμματισμένο για το 2020, προκειμένου να ξεκινήσει την διεύρυνσή της προς την  σοσιαλδημοκρατία και την επεξεργασία των πολιτικών θέσεων με τις οποίες θα διεκδικούσε την επάνοδο στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, λόγω της συγκυρίας ,το Συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε.

Τώρα, στις αρχές του 2021, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του διαπιστώνει ένα διογκούμενο ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και θέλει να το μετατρέψει σε «αίτημα για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση», όπως αναφέρει η πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Ιδιαίτερα σε μια συνθήκη επικοινωνιακού αποκλεισμού ο μαζικός, λαϊκός, ενεργός και παρεμβατικός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αναγκαίος για να δώσουμε νικηφόρες ιδεολογικές και πολιτικές μάχες, να διεκδικήσουμε την ηγεμονία των ιδεών μας, να αντιπαλέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, να διαμορφώσουμε τελικά ένα νικηφόρο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα» προστίθεται στην ίδια απόφαση.

Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μονόδρομο για την επάνοδο στην εξουσία, κυρίως όμως στην πολιτική κυριαρχία, όχι μόνο τη διεύρυνση, αλλά παράλληλα και τον μετασχηματισμό του κόμματος σε αν μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς. Αυτό τον μετασχηματισμό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον βλέπει «ως μια αναγκαία πολιτική και οργανωτική διαδικασία με στόχο να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της εκλογικής μας επιρροής και των οργανωτικών δυνάμεων του κόμματος, χάσμα όχι μόνο αριθμητικό αλλά χάσμα που παρουσιάζεται και στις θεσμικές μας εκπροσωπήσεις (αυτοδιοίκηση – συνδικάτα – επιστημονικοί σύλλογοι – επιμελητήρια – οργανώσεις των πολιτών…»

Συμπέρασμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβάζει μπροστά τις εσωκομματικές εργασίες με φόντο την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Απριλίου, αποζητά τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με προσθήκες ενεργών πολιτών από την κοινωνία (μαζικοί φορείς, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κ.λπ.) που έχουν θητεία και επιρροή στην κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς.

Με αυτό τον τρόπο, μετά το καλοκαίρι, οπότε η Κουμουνδούρου θεωρεί πως είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταφύγει σε αιφνιδιαστικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος με νέα εικόνα, νέο λόγο και νέα στελέχη, να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδό του στην διακυβέρνηση της χώρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ